AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Devlet lojmanları tinerci istilasında

Zonguldak'ta çarşının göbeğinde devletin atıl bıraktığı TTK lojmanları, balici ve tinercilerin mekânı oldu. Yaşları 12 ile 18 arasında değişen çocuklar, sahipsiz kalan binalarda bali çekiyor.

Zonguldak'ta çarşının göbeğinde bulunan ve 2 yıl önce Milli Emlak Müdürlüğü'ne devredilen ancak devletin atıl bıraktığı Türkiye Taşkömürü Kurumu Lojmanları, balici ve tinercilerin mekânı oldu. Yaşları 12 ile 18 arasında değişen çocuk grupları devletin sahipsiz bıraktığı binalarda bali çekiyor. Evden kaçan ve kimsesiz çocukların buluşma mekânına dönüşen binalar, balici ve tinercilerin yanı sıra fuhuş olaylarına da sahne oluyor.

'Hemen satılacak' denilerek kimsenin oturmasına müsade edilmeyen lojmanlar, 2 yıldır satılamadı. Satılarak kâr etmesi hedeflenen lojmanlar, devleti milyarlarca lira zarara soktu. Devletin zarara uğratılmasının yanında çarşının tam göbeğindeki TTK evleri; bugün balicilerin, evden kaçan çocukların, fuhuş yapanların en gözde mekânı konumunda.

Ailelerin kaldığı ve Fransız mimarisiyle inşa edilen tarihi lojmanlar, bugün savaştan çıkmış izlenimi veriyor. Yüzlerce bali kutusuna rastlanan odalar pislikten geçilmiyor. Her türlü çöp, kirli eşya, bira şişeleri, bali ve tiner kutusu ile insan pisliklerinden kaynaklanan pis koku, çevre sakinlerinin sağlığını da tehdit ediyor. Mahalle sakinleri "Yetkililer bunlara karşı acil önlem almalı. Yoksa çok can yanacak." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Altı şehit aileleri derneği üstü rezillikler derneği

Zonguldak Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, lojmanların hemen bitişiğinde yer alıyor. Bir defasında baliyi fazla kaçıran bir genç dernek binasının çatışına düşmüş. Şehit aileleri olarak hergün rezillikle iç içe olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını anlatan Dernek Başkanı Mustafa Yorulmaz, "Biz başta karakol olmak üzere ilgili kişi ve kurumlara söyledik. Üst düzeydekilere şifahi olarak her defasında şehrin göbeğindeki bu pisliğe bir son verilmesini anlattık. Ancak bu zaman kadar her hangi müspet gelişmeye rastlayamadık" dedi.

Pislik yuvasına dönmüş

Binaların kaldırılması için 4 defa belediyeye gittiklerini hatırlatan Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Şaban Yavuz , mahalledeki en büyük sıkıntılarının lojman konusu olduğunu söyledi. Yavuz, "Şehrin içinde bir ucube burası. Ne mahallemize yakışıyor ne de şehit aileleri derneğine yakışıyor. Satılacak diye bizi bu zamana kadar oyaladılar. Belediyeye 4 defa gittik, durumu arz ettik. Binaların TTK'ya ait olduğu ve kurumlar arasında yazışmalar yapıldığı söylendi. Hatta satılması için Milli Emlak'a devredildiği ifade edilince biz aradan çıktık. Aradan iki yıl geçti. TTK buraları satacak mı yoksa yıkıp yeni bina mı inşa edecek bilemiyoruz; ama artık bir an önce sorun çözülmeli" şeklinde konuştu. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İnşaat - Emlak Dairesi Başkanı Tuğrul Yıldız ise binaların akibetinden sorumlu olmadıklarını, binaları Hazine'ye devrettiklerini savundu.



21 Aralık 2004
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED