T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Stratejik ortaklığı vizyon belgesi pekiştirecek

Gül ve Rice görüşmesinde Türk Amerikan stratejik ortaklığını geleceğe taşıyacak bir vizyon belgesinin hazırlanması konusunda mutabakata varıldı.

Rice ile Gül görüşmesinde İran ve PKK konusu damgasını vurdu. Görüşmeden sonra yapılan açıklamalarda, İran'ın nükleer çalışmalarının bölge için önemli bir tehdit olduğu vurgulandı.

PKK terör örgütünün Irak'taki faaliyetlerinin de gündeme geldiği görüşmede ABD tarafı, Türkiye ile bu konuda işbirliği yapma sözünü yineledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül görüşmesi 55 dakika sürdü. Baş başa görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmelere geçildi.

Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan görüşmelere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Ahmet Üzümcü ve Ertuğrul Apakan, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson katıldı.

Görüşmelerin ardından, iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

GÖRÜŞMEDE VİZYON BELGESİNDE UZLAŞMA SAĞLANDI

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk Amerikan stratejik ortaklığını geleceğe taşıyacak bir vizyon belgesinin hazırlanması konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Gül, Başbakanlık'ta ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, "Dost ve müttefik ABD'nin Dışişleri Bakanını Türkiye'de görmekten büyük memnuniyet duyduğunu" söyledi.

Rice'ın göreve geldikten sonra ziyaret ettiği ilk ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu hatırlatan Gül, kendisinin de geçen ay ABD'yi ziyaret etmek istediğini, ancak rahatsızlığı nedeniyle bu geziyi gerçekleştiremediğini kaydetti.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkileri ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konuları samimiyetle ele aldıklarını belirten Gül, iki müttefik ülke olarak ortak vizyon, ortak hedef ve ortak çalışmaların olduğuna işaret etti.

"YAKIN İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

Görüşmelerde ilişkileri daha da güçlendiremeye karar verdiklerini kaydeden Gül, iki ülkenin demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı, serbest piyasa ekonomisi gibi değerleri paylaştığını ifade etti. Bunların dünyada barış ve güvenliğin sağlanmasındaki önemine işaret eden Gül, bu açıdan çok yakın işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

Bakan Gül bu çerçevede "Türk Amerikan stratejik ortaklığını geleceğe taşıyacak bir vizyon belgesinin hazırlanması konusunda mutabakata vardık" dedi.

İki ülke çevresinde birçok olayın cereyan ettiğini ifade eden Gül, bunlarla ilgili daha yakın istişarede bulunmak için böyle bir ihtiyaca gerek duyduklarını söyledi.

Bugünkü dünyanın çok farklı bir dünya olduğunu kaydeden Gül, bu nedenle çok daha yakın işbirliğine gerek olduğuna dikkat çekti.

  • ANKARA (A.A)


    Beklenen misafir Ankara'da
    STK'lardan Rice'a soğuk karşılama
    PKK ile mücadele sözü
    WT: Rice, neden yan çizdiğini açıklamalı
    Operasyonu konuşmadık

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi