T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 30 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dünya devleri almak istiyor ama ben halka satacağım

Yerli ve yabancı birçok markaya hizmet veren Reysaş, 6 Şubat'ta halka açılarak Borsa'daki ilk lojistik şirketi olacak. Şirketin genç kurucusu Durmuş Döven, "Dünya devleri inanılmaz tekliflerle geldi. Ama satmadım" dedi

Fatma
Çiftçi

1990 yılında küçük bir filoyla taşımacılık işine girerek Reysaş Logistics'i kuran Durmuş Döven, bugün Türkiye'de kurulu global ve yerli 39 firmanın ürününü taşıyan ve depolayan lojistik lideri durumunda. Otomotiv, akaryakıt, gıda başta olmak üzere birçok farklı alanda hizmet veren Reysaş Logistics'in yüzde 30'unu halka açma kararı alan genç işadamı Döven, Borsa'da işlem görecek ilk lojistik şirketi olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Döven, dünya devi lojistik şirketlerinin Reysaş'ı satın almak için sürekli kapısını aşındırdıklarını, ancak ciddi olarak masaya oturmayı bile istemediğini belirterek, "Bu genç yaşta şirketi satıp ne iş yapacaktım? Gelenlere sadece teşekkür ettim. Daha da büyümek için halka açılmayı tercih ettim" diye konuştu. Döven, işin doğası gereği pek göz önünde olmayan şirketin 2004'de 120 milyon dolar ciroya ulaştığını, 2005 rakamının da 100 milyon dolar üzerinde olacağını ifade etti. Döven'le 6 veya 7 Şubat'ta İMKB'de işlem görmeye başlayacak Reysaş'ı ve hedeflerini konuştuk.

35 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

1990'lı yıllarda lojistik şirketi kurma fikri nereden doğdu?

İthalat ve ihracat işleriyle uğraşıyordum, ki hâlâ uğraşıyorum. O dönemde çalıştığım taşımacılık şirketlerinin doğru hizmet veremediklerini gördüm. Zaman içinde işi kendi kendimize yapmaya başladık. Lojistik işini iyi yaptığımızı görenlerden talep gelince işimiz büyüdü. Türkiye'de büyük bir pazar var. 350 milyar dolar GSMH'sı olan bir ülkede yüzde 10 bu pazarda ise, 35 milyar dolarlık bir pazar var.

O zaman böylesi büyük bir pazarda müşteri sorununuz yok?

Pazar o kadar büyük ki, su sorunu yok kap sorunu var. Kabınız ne kadarsa, bu pazardan o kadar pay alıyorsunuz. 35 milyar dolarlık bir pazardan 120 milyon dolar alan Reysaş'ın payı çok küçük. Üstelik biz sektörün en büyüğüyüz. Türkiye'de hizmetler artık profesyonellere devrediliyor. Şirketler güvenliklerini, yemeklerini ve temizlik işlerini devretti. Şimdi de lojistik hizmetlerini başkasına devrediyorlar. Ayrıca, kanun gereği, sistemdeki 750 bin kamyonun 200 binden fazlası, bu yıl 30 yaşı aştığı için sistemden çıkacak. Bu da pazarı büyütecek.

HALKA ARZIN BİRKAÇ KATI TEKLİF

Son yıllarda özelleştirmeler ve satın almalar yoluyla, yabancı sermayenin Türkiye'ye ilgisinin arttığını görüyoruz. Lojistikte durum nedir? Örneğin sizin kapınızı çalan oldu mu?

Dünyada inanılmaz boyutlarda yatırım için yer arayan para var. Bizim gibi özel şirketler de, Türkiye'nin büyüğü olduğu için, çok göz önünde oluyor. On milyar doların üzerinde ciro yapan dünya devlerinin, Türkiye ve Türkiye'nin üzerinden doğuya atlayabilmek için, işini profesyonelce yapan, pazarda bir yere gelmiş şirketlere ihtiyacı var. Bize birkaç yıl içinde 8-9 tane dünya lojistik devi geldi. İnanılmaz büyük rakamlar teklif ettiler, ciddi görüşmelere bile geçmedik.

Yabancı bu performansı tutturamaz

Teklif edilen rakamlar ne düzeydeydi?

Halka arzdaki rakamlarımızın çok çok üzerinde rakamlar. Birkaç katı. Ama hiçbir zaman blok bir satışa ihtiyaç duymadım. Gerçi satsaydık belli bir dönem giderlerdi, ama bu performansta yürütemezlerdi. Lokal ülkelerin üretim kabiliyetleri vardır. Yatırım yapmak değil, yürütmenizle ilgili bilgi ve deneyim önemli. Ayrıca satıp, bu genç yaşta parayı alarak bir köşeye çekilmem mümkün değil. Normalde hiç gelmeseler belki satardım, ama hergün biri gelince, "Demek ki, her gün satılabilecek bir şirketim var" dedim. Halka açılmayı tercih ettim

Yaklaşık 40 şirkete hizmet veriyorsunuz. Sizinle çalışmaktan vazgeçen her müşteri, Borsa'daki değerinize direkt yansıyacak. Müşteriler açısından dengeli bir dağılım var mı?

En büyük müşterimin ağırlığı yüzde 4-5 civarında. Toplam 39 müşteri. Ayrıca her yeni gelen, bu oranı daha da düşürüyor. Sadece ocak ayında 4 yeni müşteriyle işe başladık. Yeterince müşteri bize geldiği için, biz müşteriye gitmiyoruz. Otomotiv şirketlerinin müşterilerimiz arasındaki payı yüzde 20, akaryakıt yüzde 15, uluslararası taşıma yüzde 15, tren taşımacılığı yüzde 10, depolar yüzde 10-15, gıda sektörü yüzde 20 civarında. Her sektörde 5-6 müşteri var. Avrupa'dan malını getirip depoya koyuyoruz, paketliyoruz, gümrüklüyoruz, fabrikaya getiriyoruz, bantına yerleştiriyoruz, çıkmış mamulünü alıyoruz, tekrar depoluyoruz, gemiye veya trene bindiriyoruz.

Halka açılmasak da paramız var

Halka açılma da bu büyüme hedefinin bir parçası mı? Halka arzdan gelen para ile ne yapacaksınız?

Şirket zaten kurumsal ve sistemli bir şirket. Hiçbir para sorunu yok. Halka açılmasak da kasamızda paramız var. Ama şirketi daha büyük yerlere götürmek istiyoruz. Halka arzdan gelen parayla daha büyük montanlı, yani biz kendimiz A boyutunda yapacaksak, Z boyutunda yatırım yapmak istiyoruz. Bu yıl oldukça büyük tren ve depo yatırımlarımız olacak. Karlılığı artırırken, büyük yatırımlarımızı da kısa sürede gerçekleştirmek istiyoruz. Halka arz, şirketin büyümesini daha büyük bir segmentte götürmek için. Ama birinci neden, kesinlikle profesyonel ve halka açılmış bir şirket olmak için.

Reysaş'ın demiryolu taşımacılığındaki yeri nedir? Yeni tren yatırımı neleri kapsıyor?

Şu anda 107 tane tren konteynırımız var. Düzenli olarak Avrupa'dan Türkiye'ye haftada beş gün, Türkiye'den de Avrupa'ya haftada 3 gün gidiyor. Biz güney ve doğu Avrupa hattından çalışıyoruz. Şimdi kuzey ve batı Avrupa, sonra da diğer bölgelerine bu yıl içinde geçeceğiz. Ayrıca yurtiçinde Trakya'dan doğuya giden tren hattının üzerinde beş tane istasyonumuz olacak. Demiryolu önemli. Çünkü petrol fiyatlarının artmasıyla montanlı taşımaların maliyeti arttı. Daha düzenli sefer yapmak için tren sparişlerimizi verdik. Halka arzın öncesinde verilmiş karardı. Bu sene yoğun bir yatırım yılı olacak.

Reysaş kimlere hizmet veriyor?

Ayda 10 milyon kilometre yol kateden 1249 araç filosu ve 9 ayrı noktada toplam 61 bin metrekare depo alanı bulunan Reysaş, her gün akaryakıt istasyonlarına 7 milyon litre akaryakıt, uçaklara yıllık ortalama 700 bin ton jet yakıtı, otomobil fabrikalarından yurtiçi ve yurtdışına yılda 375 bin araç taşıyor. Reysaş Logistics'in hizmet verdiği 39 şirketten bazıları şöyle: Toyota, Procter&Gamble, Saka Su, D&R, Hayat Kimya, Pınar, Petrol Ofisi, Cargill, Pepsi Cola, Philip Morris, Efes Pilsen, Hayat Kimya, Opel, Diasa, Total, Çopikas, K&L, Audi, Wogswagen, Porshe, Carrefour, Gima, Endi, Kavaklıdere, Arçelik, Beko, Mey İçki, Ford Otosan, Karsan, Texaco, GıdaSa, Tofaş, Aygaz.

Durmuş Döven kimdir?

1961 doğumlu olan Durmuş Döven, Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi İş İdaresi bölümü mezunu. İthalat, ihracat, inşaat gibi farklı alanlarda çalışan Döven, 1990 yılında Reysaş Lojistik ve Taşımacılık Şirketi'ni kurdu. Reysaş'ta kardeşi ve bir arkadaşıyla ortak olan Döven, 25 yıldır farklı alanlarda aynı ortaklarıyla çalışıyor. Asya Su ve Korona Şeker Fabrikası'nın da sahibi olan Döven'in inşaat, petrol, yazılım, otomotiv satışı gibi farklı alanlarda da şirketleri var.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi