T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Filistin'i İsrailli avukat savundu

"Medeniyetler İttifakında Kadın" konulu kongrenin en dikkat çeken ismi İsrailli Filistin savunucusu avukat Lea Tmesel oldu. Tmesel'in kendisine yöneltilen eleştirilere rağmen Filistinlilere yapılan haksızlık karşısında susmayacağını söylemesi salondan büyük alkış aldı

"Medeniyetler İttifakında Kadın" konulu kongre dün Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun yaptığı kapanış konuşmasıyla sona erdi. İki gün süren toplantıda biraraya gelen dünya kadınları uluslararası barış ve güvenliğin temininde kadının rolünü, karar alma mekanizmasında kadını, kalkınmanın dinamiği olarak kadın gücünü, bilim ve teknolojide kadının yerini ve yasal boyutta kadının statüsünü tartıştı. Dünyanın dört bir yanından kadınların buluştuğu kongrede en dikkat çekici konuşmayı yapan iki kadındı. Büyük alkış alan ve toplantıdan sonrada salonu dolduran kadınlardan yoğun tebrik alan bu kadınlardan biri Filistin halkının özgürlüğünü savunan İsrailli avukat Lea Tmesel idi. Diğeri ise Irak hükümetinde başbakan yarımcılığına atanan ancak görevine başlayamayan Kerküklü Dr. Enise Avcı'ydı.

TÜRKİYE FİLİSTİN'E DESTEK VERMELİ

1992 yılında 400 İslamcı aktivistin sürgününün önlenmesi için Yüksek Mahkeme'ye başvuru girişimi başlatan, yargısız infaz mahkumlarının hakları için Avukatlar Komitesi İnisiyatifi başlatan ve Filistinli mahkumların haklarını sonuna kadar savunan ve bu girişimlerinden dolayı Fransa'da İnsan Hakları Ödülü, Almanya'da ise Hans Litten İnsan Hakları Ödülü alan Lea Tmesel, hararetli bir konuşma yaptı. Büyük alkış alan konuşmasından sonra ise sorularımızı cevaplandırdı. Hukuk fakültesinde öğrenci olduğu yıllarda bu işgali farkedip İsrail işgaline karşı mücadele başlattığını dile getiren Tmesel, "1972'den beri Filistinlilerin İsrail mahkemelerinde bireysel ve ulusal olarak haklarını savunuyorum" dedi. Filistin halkının direnişini çok önemli bir direniş olarak nitelendiren Tmesel, "Bu işgal yasadışı bir uygulamadır. İsrail'in Filistin toprakları üzerinde bulunması kesinlikle hiçbir şekilde hiçbir hukuk kuralı ile açıklanamaz bir durumdur. İsrail artık buna son vermelidir. Filistinlilere ait olanı artık onlara vermelidir" diye konuştu. Türkiye'nin İsrail'in bölgedeki müttefiki olarak görüldüğüne dikkak çeken Tmesel, "Türkiye hem İsrail'i hem Filistin halkını destekliyor. Bence Filistinlileri desteklemesi İsrail'i desteklemesinden daha önce gelmeli. Filistinlilerin buna ihtiyacı var" dedi.

HAMAS'I DESTEKLİYORUM

Hamas'ı destekleğini ifade eden Tmesel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hamas için bu seçimler iyi bir fırsattı. Seçimler de oldukça demokratikti. Bana kimse Filistinlilerin fanatik olduklarını ispat edemez . Onlar acı çekmiş insanlar. Oslo Anlaşması'ndan sonra 10 yıl sessiz kaldılar ama İsrail ne yaptı bunu fırsat bildi. İsraillilerden yardım görmemelerine ek olarak bir de toprakları işgal edildi. İsrail bu dönemdeki sessizlikten faydalanarak daha fazla toprak işgal etti. Ve Filistinliler de doğal olarak intifada hareketleriyle bu işgale cevap verdi. Ve bugün de zaten artık Filistin halkı Hamas'la buna dur dedi. İşgale haksızlığa daha fazla dayanamayız dediler." Ne İsrail'e ne de Filistin'e kimse kimi seçeceklerini ya da kimi seçmeleri gerektiğini söyleyemeyeceğinin altını önemle çizen Tmesel, "Bunun için kesin ve net bir şey söyleyemem ama Hamas bence liderini iyi bir şekilde belirleyecektir. Ancak Heniye daha iyi olabilir" diye konuştu.

Bilim ve teknolojide kadının yerinin konuşulduğu oturumda söz alan Iraklı Tükmen Dr. Enise Avcı ise salondaki kadınlara savaşın soğuk yüzünü bir kez daha hatırlatan bir konuşma yaptı. "Kadının Bilimdeki Yeri" başlıklı konuşma için sahneye çıkan Enise Avcı, savaş yüzünden bir hayaletler ülkesine dönen Irak'ta bilim ve bilimde kadının yeri konusunda yapılacak bir konuşmanın anlamsızlığına dikkat çekti.

Su, hava, toprak ve ateş birarada

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ''Medeniyetler İttifakında Kadın'' kongresi katılımcıları onuruna Esma Sultan Yalısı'nda kokteyl verdi. Kokteyle, Emine Erdoğan'ın yanı sıra kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül, İstanbul Valisi Muammer Güler'in eşi Neval Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın eşi Özleyiş Topbaş, Kezban Hatemi, Hülya Avşar, Sibel Can ile kongre için İstanbul'da bulunan konuklar katıldı. Kokteylin ardından davetliler, modacı Özlem Süer'in ''Positive Future'' koleksiyonunun sergilendiği defileyi izlediler. Cansu Dere, Sema Şimşek, Sedef Avcı ve Didem Soydan'ın da aralarında bulunduğu mankenler, su, hava, toprak ve ateşi simgeleyen kıyafetleri sergilediler.

'Kadınların zamanı geldi'

Kongrenin kapanış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadınların, seyircisi oldukları insanlık sahnesine güçlü aktörler olarak çıkmalarının ve var olan muazzam potansiyellerini daha güzel bir dünya için hayata geçirmelerinin zamanının geldiğini söyledi. Kadınların, dahil olmadıkları bir dünyanın sorunlarından en büyük payı aldıklarını ve aynı zamanda dünyanın en yoksul kesimini oluşturduklarını ifade eden Çubukçu, ''Milyonlarca kadın, değil kendi potansiyelini gerçekleştirmek, en temel haklarını kullanmaktan bile mahrum yaşıyor'' dedi. Kadınları ikinci sınıf olarak gören zihniyetin geleneksel örüntülerde olduğu kadar modern örüntülerin içinde de bulunduğunu belirten Çubukçu, kadınların söz sahibi olmadan dünyada gerçek anlamda bir değişim ve dönüşüm yaşanmayacağını belirtti.

Defileyi izleyenlere silsile hediye edildi

Defileyi izleyen davetlilere Atasay'ın, gümüş üzeri altın yaldızla süslenen silsile isimli bir Anadolu takısı hediye edildi. Silsilenin, Anadolu'da yeni doğan bebeklere takılan geleneksel bir takı olduğu bildirildi.

İran kadını merak konusu

İran'dan konuşmacı olarak gelen İran eski Bakanı Prof. Dr. Massoumeh Ektekar, kongrenin rekli simalarından biriydi. Hatemi döneminde kabinede bulunan Ektekar aynı zamanda ülkedeki ilk kadın bakan unvanına sahip. Kadınların siyasette ve toplumda aktif olarak yer alması gerektiğini önemle vurgulayan Ektekar, konuşmasının ardından gerek başörtülü gerekse başı açık birçok kadının ilgi odağı oldu. Kadınların Ektekar'dan merakla öğrenmek istedikleri konu İran'da başı zorla örttürülen kadınların durumuydu.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi