T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kadını kocası, erkeği alacaklısı öldürüyor

Erkekler daha çok alacak verecek konularında çıkan tartışmalar yüzünden, kadınlar ise cinsel nedenler ya da aile içi şiddetten kaynaklanan problemler dolayısıyla öldürülüyor

Evin
Göktaş

Türkiye genelinde son 5 yıl içinde meydana gelen cinayetlerde, bir ilçe nüfusu kadar insan hayatını kaybetti. İstanbul'da geçtiğimiz günlerde tiyatro sanatçısı Mümtaz Sevinç'in, birlikte yaşadığı kadın tarafından öldürülmesi ile "toplumsal cinnet"in bir parçası olan cinayetler gündeme geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nın belirlemelerine göre Türkiye genelinde son 5 yıl içinde meydana gelen cinayetlerde, toplam 8 bin 788 kişi hayatından oldu.

Cinayetlerin her yıl arttığı dikkat çekerken, Bayburt'ta son 5 yıl içinde hiç cinayet işlenmediği belirlendi. En az cinayet işlenen illerin başında Ardahan (3) geliyor. Ardahan'dan sonra Gümüşhane ve Tunceli'de de son 5 yıl içinde 5 cinayet işlendi. Terör nedeniyle en çok ölümlü olayların yaşandığı Tunceli'de, 2001'de 1 cinayet işlenirken, 2002, 2003 ve 2004 yıllarında hiç cinayet olayı yaşanmadı.

ÖNCE TATİL SONRA CİNAYET

Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli komiser Beyhan Ceylan, kadınların en çok kocaları, sonra sevgilileri tarafından öldürüldüğünü tespit etti. Ceylan'ın araştırmasına göre, kadınları öldüren katillerin yakınlık sıralamasında eş ve sevgililerinden sonra çocuk, ana-baba, kardeş, akraba ve arkadaşları geliyor. Kadınlarla ilgili cinayetlerde "cinsellik" en başta gelen nedenler arasında yer alıyor. Failler en çok kadınların kocaları, sevgilileri, eski kocaları, çocukları ve akrabaları arasından çıkıyor. Kocalar daha çok sırttan, sevgililer göğüsten vuruyor. Katil sevgili ise sadece ateşli silah ve kesici aletleri kullanıyor. Ancak kocalar eşlerini boğarak da öldürüyor. Kocalar daha hınçlı olduğu için 5-6 darbe vuruyor. Sevgililer 2 darbeyle cinayet işliyor. Cinayetler eşlerin bir arada olduğu hafta sonu ya da uzun bayram tatillerinde yoğunluk kazanıyor.

İSTANBUL BAŞI ÇEKİYOR

Cinayetin en fazla meydana geldiği illerin başında İstanbul geliyor. İstanbul'u İzmir, Ankara, Diyarbakır, Bursa, Gaziantep, Konya ve Kocaeli izliyor. İstanbul'da son 5 yıl içinde 2 bin 167 kişi cinayet sonucu yaşamını yitirdi.

ŞİŞLİ TEHLİKELİ BÖLGE

Kadınları en çok hayat arkadaşları "erkekler" öldürüyor. Genel olarak kadın ve erkek cinayetleri, nedenlerine göre farklılıklar gösteriyor. Erkekler daha çok aralarında alacak verecek gibi konularda çıkan tartışmalar yüzünden cinayet işlerken, kadın cinayetleri cinsel nedenlerden ya da aile içi şiddetten kaynaklanıyor. İstanbul'da 2003 ve 2004 yıllarında işlenen 114 cinayet üzerinde yapılan araştırmada, oldukça ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Söz konusu yıllar içinde nüfusla doğru orantılı olarak en fazla Şişli'de kadın öldürüldüğü tespit edilirken, Adalar ve Şile'de hiç kadın cinayeti işlenmediği belirlendi. Şişli'nin kadınlar için daha tehlikeli olmasının nedeni ilçenin kozmopolit yapısı, yani gece hayatı ve eğlence dünyasının yoğun olması gösterildi.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi