T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

YÖK, meslek hayatlarını karartıyor

Meslek liselilere katsayı uygulayan YÖK, Açık Öğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü'nü mesleki bir üst öğrenim olarak görmüyor. Okulu bitiren binlerce mezun, hakettikleri zam ve tazminatları alamıyor.

Yakup
Bulut

Sağlık meslek lisesi mezunlarının üniversitede devam edebileceği alanları daraltan Yüksek Öğretim Kurulu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'ne bağlı "Sağlık Kurumları İşletmeciliği" bölümünden mezun binlerce kişiyi de mağdur ediyor. Bitirilen 2 yıllık yüksek okulu "sağlık hizmetleri sınıfında mesleki bir üst öğrenim" olarak görmeyen YÖK'ün bu kararı meslek liselilere uygulanan mevcut katsayı engelinin devamı olarak nitelendiriliyor. YÖK'ün böylece, sözkonusu okulu bitiren kişilerin mesleğini de önemli ölçüde etkiliyor ve maaşlarına sınırlandırma getiriyor.

ÖDENEK ALAMIYORLAR

YÖK'e 8 Aralık'ta konuyla ilgili başvuruyu yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği ön lisans programını bitiren binlerce sağlık personeline, YÖK Yürütme Kurulu'nun sağlık hizmetleri sınıfında mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edilmediğinden dolayı özel hizmet tazminatı, yan ödeme ve ek göstergelerin yükseköğretim gören sağlık personeline ödenen oranda ödenmediğini belirtti. Kahveci, "Sağlık kurumları işletmeciliği, sağlık personeli önlisans programları statüsünde kabul edilmiyor. Bu da zam ve tazminatları alamamasına neden oluyor. Yükseköğretimde istenen bölüme devamın engellenmesi malum meğduriyet, ayrıca bir de hayatı boyunca personelin maaşından ediyorlar. Bu çok büyük bir haksızlık. Bir an önce hem eğitim hakkı genişletilmeli, hem de maaşlarının engellenilmesine son verilmeli" diye konuştu. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu hatırlatan Kahveci, "657 sayılı kanunun 36. maddesinin Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı başlığını taşıyan 3 No.'lu bendinde yer alan Sağlık İdarecisi unvanı sağlık kurumları işletmeciliği bölümünü bitiren personeli kapsamaktadır" dedi.

MAĞDURİYET OLARAK GÖRMÜYOR

YÖK ise konuyu mağduriyet olarak görmediğini, YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç imzalı bir yazı ile duyurdu. Kılıç, Sağlık Kurumları İşletmeciliği programını iktisadi ve idari program olarak gördüklerini belirterek, bu bölümü bitiren personele "sağlık tekniker" denilemeyeceğini savundu. YÖK'ün kararında konuyla ilgili Üniversitelerarası Kurul'un daha önce görüşü alındığı ve son olarak 2002 yılında konunun olumsuz olarak karara bağlandığı hatırlatıldı. Kararda, "2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla 43/b maddesi uyarınca sözkonusu programın Sağlık Programları Bölümü bünyesine alınmasının uygun olmadığına ve sağlık görevlileri ile ilgili bir üst öğrenim olarak değerlen-dirilemeyeceğine karar verilmiştir" denildi. YÖK'ün kararında 657 sayılı kanunla ilgili itiraza hiç değinilmedi.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi