T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

TEV minik Einsteinler arıyor

Türkiye'nin tek üstün zekalılar okulu Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi, ülkenin dört bir yanında, IQ'su yüksek, zekasını ve bilgisini verimli kullanma yeteneği olan 'özel çocuklar' bulmak için turlar düzenliyor

Türkiye'nin tek üstün zekalılar okulu Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel lisesi (TEVİTÖL), Türkiye'nin dört bir yanında IQ'su yüksek, zekasını ve bilgisini verimli kullanma ve bir arada yaşayıp sorun çözme yeteneği olan 'özel çocuklar' bulmak için turlar düzenliyor. TEVİTÖL'de ğrenim görenlerin hepsi birer minik Einstein... Bu çocuklar zeka seviyesi, kültür ve yaşam biçimleriyle diğerlerinden çok farklı ve özeller.

SANAT VE BİLİMLE İÇİÇE

Gebze'de şehirden uzak bir yerde, deniz kıyısındaki okuldan girdiğiniz an, farklı bir okulda olduğunuzu hissediyorsunuz. Okulda öğrenim gören çocuklar, sanat ve bilimin içinde eğlenerek vakit geçiriyor. Öğrenciler burada tamamen izole bir hayat yaşıyor. Öğrenciler birbirlerine o kadar güveniyorlar ki, koridordaki kitap dolaplarının kilidi bile yok. Konuk olduğumuz bir derslikte kimya dersi işleniyor. Oldukça rahat ve özgür çalıştıkları gözlenen öğrenciler, peynir altı suyundan uhu yapımı konusunu işliyorlar. Onlar için sıradan bir ders.

KEŞFETMEK İÇİN TURDALAR

TEVİTÖL yönetimi, üstün zekalı çocukları keşfetmek için Anadolu'ya turlar düzenliyor. Tüm okullara faks çekiliyor sonra da belirlenen isimler, özel bir seçmeye tabi tutuluyor. Özel çocukların TEVİTÖL'e kayıt yaptırabilmesi için zeka testinin de içinde bulunduğu bir takım testlerden başarıyla geçmeleri gerekiyor. Zeka düzeyi en az 130 olan çocuklar, ilk sınavı geçiyor. Mülakata tabi tutulan çocukların, sahip oldukları bilgileri kullanıp kullanamadığı ölçülüyor. Bu sınavı da geçen çocuklar, 3 günlük bir kamp sürecine giriyor ve burada da bir arada yaşama ve çevreye uyum sağlama, sorunlara çözüm bulma yeteneği ölçülüyor. Bunu da geçen öğrenci, TEVİTÖL'de okuma hakkı kazanıyor. Maddi durumu kötü olan çocuğa burs ayarlanıyor. Üstün zekalı çocuklar okulunda zil yok. Çocuklar, ders hangi saatte ve sınıftaysa, zamanında orada oluyor.

ÖSS BAŞARISI YÜZDE 100

Öğrencilerin her türlü ihtiyaçları, kampus içinde karşılanıyor. Öğretmenler de kampus içindeki lojmanlarda kaldığı için öğrenciler ders dışında, saat kaç olursa olsun, öğretmenlerinin evine gidebiliyor. Yılda 15 mezun veren TEVİTÖL'de ÖSS başarısı yüzde 100 ve bu onlar için çok doğal. Bir öğrenci eğer bir proje geliştirdiyse destek görüyor ve her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Her öğrenci sanat, felsefe, bilim ve sorun çözme konularına hakim.

TEVİTÖL'ün Müdürü Azmi Özkardeş, 25 yıllık eğitimci. Üstün zekalıların eğitilmezlerse ileriki yaşlarda tehlikeli olabileceklerinin altını çizen Özkardeş, "Üstün zekalılar, toplumun en tehlikeli kişileri olabilir. Doğru eğitime tabi tutulmazlarsa, zekalarını olumsuz yönde kullanabilirler" diyor. Üstün zekalıların fen-matematik öğreniminin yanında sosyal aktivite konusunda da eğitilmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizen Özkardeş, okulunu şöyle anlatıyor:

165 öğrenci, 40 öğretmen var. 4.5 öğrenciye bir öğretmen düşüyor. Geçen yıl 12 öğrencimiz mezun oldu. 3 öğrencimiz öğrenci değişimi programı nedeniyle yurt dışında bir yıl öğrenim görüyor. 12 öğrencinin 8'i Amerika'dave 2'si de Sabancı Üiversitesi'nde burslu, 2'si de Marmara Üniversitesi'nde okuyor. Öğrencilerin bazen bizi de aştığını görüyoruz. Üstün zekalı çocuklarla çalışmak gerçekten zor. Bizim için bilgi yeterli değil. Bilgiyi değerlendirmek önemli. Diğer okullar bilgi verir ama ne işe yaradığını vermez. Biz TEVİTÖL'de sorun çözmeyi öğretiyoruz, çünkü hayatta bunu öğrenmek gerekiyor. Zaman yönetimi ve çalışma yöntemleri konusunda bilgilendiriyoruz.

  • SEDA BAŞTUĞ / İSTANBUL


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi