T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 24 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Virüs, kar altında bekliyor!

Prof. Dr. Bilgehan Aygen, kar yağışı ve soğuk havayla kuş gribi virüsünün kar altında donarak beklemeye geçtiğini söyledi. Aygen, Sibirya soğuklarının da virüsü öldüremeyeceğini belirtti

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Aygen, kar yağışı ve soğuk havayla kuş gribi virüsünün kar altında donarak beklemeye geçtiğini söyledi.

ÖNLEMLER SÜRMELİ

Prof. Dr. Aygen, "Sibirya soğukları olarak ifade edilen havalar bile virüsü öldüremez. Bu durum, hastalığın bu dönemde bulaşma riskini azaltıyor. Ancak, mart ve nisan aylarında karlar kalkıp havalar ısındıktan sonra hastalık tehlikesi devam edecektir. Bu nedenle hastalık tamamen ortadan kalkana kadar önlemler sürdürülmelidir" dedi. Prof. Dr. Aygen, yaptığı açıklamada, bu dönemde kanatlı hayvan hareketlerinin asgari seviyeye indiğini belirterek, "Soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle kümes hayvanları zorunlu olarak kümese kapatıldı. Böylece, hastalık riski taşıyan hayvanların dış ortamda bulunmalarının yol açtığı tehlikeler ortadan kalktı" dedi.

BULAŞMA AZALIYOR

Hastalık taşıyan tavukların dışkı ve salya gibi atıklarının kar altında kaldığını ifade eden Prof. Dr. Aygen, bu nedenlerle virüsün bulaşma riskinin büyük ölçüde azaldığını, bu dönemde, hastalık seyrinin düşüşe geçmesinin beklendiğini kaydetti.

SOĞUĞA DAYANIKLI

Kuş gribinin, kış mevsiminde ve soğuk havalarda artış gösteren bir hastalık olduğunu bildiren Aygen, virüsün soğuk havaya karşı dayanıklı olduğunu da vurguladı. Virüsün 56 derecede 3 saat, 60 derecede 30 dakikada öldüğünü belirten Prof. Dr. Aygen, "Ancak, virüs soğuğa karşı dayanıklıdır. Virüslerinin genel özelliği soğuğa karşı dayanıklı olmalarıdır" dedi.

Kuş gribi şüphesiyle 43 hasta tedavide

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde kuş gribi şüphesiyle tedavi görenlerin sayısının 43'e ulaştığı bildirildi. YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, çeşitli tarihlerde 587 kişinin kuş gribi şüphesiyle hastanelerine başvuruda bulunduğunu, bunlardan 119'unun ayakta koruyucu tedavi aldığını söyledi. Şahin, 31'i çocuk 43 kişinin ise kuş gribi şüphesiyle tedavi altında bulunduğunu ifade etti.

Yedikleri tavuktan 7 kişi hastalandı

Bitlis'in Ahlat İlçesi Güzelsu Köyü'nde yaşayan aynı aileden 7 kişi, kuş gribi şüphesiyle Van'a sevkedildi. Tavuk yedikten sonra rahatsızlanan aile fertleri, önce Ahlat Devlet Hastanesi'ne, buradan Tatvan Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Hastalar, yapılan tahlillerin ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne gönderildi. Öte yandan Bingöl'de kuş gribi şüphesiyle Yenişehir Devlet Hastanesi'nde gözlem altında tutulan 4 kişinin, test sonuçları negatif çıktı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi