T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 24 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Soğuk havada yüzünüze dikkat

Yüz siniri, beyinden gelen hareket emirlerini yüz kaslarına ileterek istediğimiz hareketleri yapmamızı sağlar. Eğer beyindeki veya yüz sinirindeki bazı hastalıklar bu iletiyi engellerse yüz felci oluşur ve yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kaybolur. Yüz felcinde eğer nörologunuz ilaç tedavisi ya da operasyon önermiyorsa, yüz kasları üzerine masaj yapılması, sıcak uygulamaları, yüz kaslarını hareket ettirmek için sakız çiğnenmesi gibi yöntemlerle iyileşme sağlanabiliyor.

SİNİRLER YIPRANIYOR

Yüz felci beyinle beyin sapı arasındaki veya beyin sapından yüz kaslarına kadar olan bölümdeki birçok hastalığa bağlı olarak gelişebileceğine dikkat çeken Bahçelievler Medicana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Kılıç, periferik yüz felcini oluşturacak bir çok sebebin olduğunu ve bunlardan en önemlisinin soğuk ve rüzgara maruz kalmanın etkili olduğunu söylüyor. Yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap oluşturduğunu belirten Dr. Kılıç, şunları söyledi: "Bu hastalıkta sinir fonksiyonunun kaybolması dışında bir bulgu yoktur. Başka nörolojik bulgu olmamasıyla teşhis konur. Genellikle tam olarak iyileşir. Bunun dışında; virüslerin neden olduğu, orta kulak iltihaplarından kaynaklanan, Şeker hastalığı, hipertansiyon, nörit(sinir iltihabı), vitamin eksikliği, tümöral hastalıklar, travmalar ve kafa içinde yapılan ameliyatlardan sonra da yüz felci görülebilir. Yüz sinirinin çalışmamasının en belirgin bulgusu yüz hareketlerinin azalması veya kaybolmasıdır.

SOĞUK ETKİLİ

Kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme, gülme, yanak şişirme gibi hareketler bozulur. Bunun dışında gözyaşı azalması, tükürük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması, gürültüye duyarlılık artışı gibi bulgularda bulunabilir. Yüz felcini yapan asıl sebebe göre ilave bulgular görülebilir. Soğuğa ve rüzgara bağlı kalma sonucu görülen en sık yüz felci neden olan Bell paralizisinde başka bulgu yoktur."

TEDAVİ SONUÇ VERİYOR

Çeşitli tetkikler yapılarak tedaviye başlanabileceğini belirten Dr. Kılıç, "Eğer ilk muayene sırasında yüz felci dışında bir bulgu bulunmadıysa kan şekeri ve tansiyon ölçümleri yapılır ve Bell paralizisi olduğu düşünülerek tedaviye başlanır. İlaç tedavisi ile geçmeyen veya tekrar eden durumlarda özellikle bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans gibi tetkikler başta olmak üzere araştırmalar yapılabilir. Yüz felcinin tedavisi ilaç tedavisidir. Hastaya B vitamini ilaçlar verilir. Yüz kasları üzerine masaj yapılması, sıcak uygulamaları, yüz kaslarını hareket ettirmek için sakız çiğnenmesi hastalığa iyi gelir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi