T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

İnternet telefonunun Türkiye'deki geleceği

Türkiye'de sesli iletişimde Türk Telekom tekeli 31.12.2003 tarihinde bitiyor. Bu tarihe kadar IP telefonu konusunda yeni adımlar atılmazsa Türk Telekom, treni kaçırabilir.

Türkiye'de ses iletimi 31.12.2003 tarihine kadar Türk Telekom'un tekelinde bulunuyor. Bu tarihten itibaren nasıl bir düzenleme yapılacağı tam olarak netleşmese de teknolojik gelişmeler internet üzerinden ses iletimini, bir başka deyişle "İnternet Telefonu"nu dayatıyor.

Halen dünyada internet temelli telefon görüşmesi "VOIP/Voice Over IP" yaygın olarak kullanılıyor. PCíden PCíye, PCíden telefona veya telefondan telefona sesli görüşme imkanı sağlayan bu teknoloji Türk Telekom'un yol ayrımını simgeliyor. Türk Telekom, bu yeni teknolojiye hızla adapte olarak, IP telefonu hizmeti verebilirse ayaklarını yere sağlam basabilir.

Rapor hazırlandı, inceleniyor

Konuyla ilgili Türkiye'deki yapılanmanın nasıl olacağı konusu tam olarak netleşmese de, Telekomünikasyon Kurumu tarafından hazırlanan konuyla ilgili bir rapor Turk.Internet.com tarafından yayınlandı. Raporda internet üzerinden ses iletiminin dünya ve Avrupa'daki gelişimi masaya yatırılırken bu teknolojiyle ilgili öneriler sıralanıyor.

Telekomünikasyon Kurumu'nun görevi, yeni teknolojilerle ilgili rapor hazırlayarak strateji belirlemek ve politika oluşturmak. Kurum, hazırladığı raporu, Ulaştırma Bakanlığı'na sunmuş durumda. 4 ay önce Ulaştırma Bakanlığı'na gönderilen raporun, şu an Türk Telekom tarafından incelendiği bildiriliyor. l http://turk.internet.com

EN BİLİNENİ AVAYA IP TELEFONU

Dünyanın bir numaralı telekom şirketi AT&T'nin uzantısı olan Avaya, internet telefonu teknolojilerinde öne çıkmış firmalardan biri. Avaya'nın bugün Türkiye'de başta Koç Sistem olmak üzere çok sayıda çözüm ortağı bulunuyor. Bell Laboratuarlarının desteğine sahip olan Avaya'nın web sayfalarını gösterebilen modelleri de mevcut.
http://www.avaya.com

TÜRKİYE'DE İNTERNET TELEFONU

Bu sayfalarda daha önce de yer verdiğiniz Claritel, Türkiye'de internet telefonu konususunda ürünleri olan ciddi bir firma. Her ne kadar, ses iletiminde Türk Telekom'un tekeli sürüyor olsa da, teknoloji, Türk Telekom'u aşarak, bedava telefon görüşmesi yapma imkanını sağlamış durumda. Claritel'in satışını yaptığı cihazla PC'den PC'ye görüşme yapılabiliyor.
http://www.claritel-tr.com


WEB GEZGİNİ

Osmanlı Araştırmaları

Osmanlı araştırmaları hakkında oldukça kapsamlı hazırlanan bu sitede, fermanlardan konuyla ilgili makalelere, tarihçilerden bibliografyalara kadar çok geniş bir içerik yer alıyor.
http://os-ar.com

Web Sepeti

Web Sepeti, internette gezilebilecek nitelikli sitelere yer veren ve bu özelliğiyle bir "sörf" rehberi işlevi yüklenen bir çalışma. Gazeteler, dergiler, TV ve radyolara size üzerinden tek tuşla ulaşabilirsiniz.
http://www.websepeti.com

 
Microsoft'ta ikinci .NET dönemi başlıyor
Microsoft Başkanı ve Baş Yazılım Mimarı Bill Gates, 24 Temmuz'da şirketin merkezi Redmond'da yapılan toplantıda .NET vizyonu ile iki yıl içinde gelinen noktayı değerlendirdi. Konuşmasında .NET'in yol haritasını çizen Gates, yeni nesil platform teknolojileri konusunda da bilgi verdi. Microsoft'un .NET vizyonu çerçevesinde sunacağı yeni ürünlerden birinin Windows .NET Server olacağı duyurulan toplantıda ikinci faz .NET'in XML tabanlı Web Servisleri üzerinde geliştirileceği belirtildi. Yeni stratejilerini "kişiler sistemler ve organizasyonlar arasındaki sınırları kaldırmak" olarak tanımlayan Bill Gates, Microsoft'un yeni dalga teknoloji yatırımlarının yazılım geliştirme üzerinde odaklanacağını belirtti.

NET KİTAP
MCSE yolunda Türkçe kaynak
Sistem Yayıncılık, MCSE (Microsoft Certified Systems Engineer) Sertifika Sınavlarına Temel Hazırlık Kitabı'nı, Gökalp Harman-Ali Halaç'ın çevirisiyle Türkçe yayınladı. Windows 2000 Server sınavlarında sorulan soruların çoğunu doğru bir şekilde cevaplayabilmeniz için gereken tüm bilgiler açıklamalı örneklerle kitapta yer alıyor. Kitap 10 milyon 800 bin TL'den satışa sunuldu.
sistem

Migros'un başarısı NASDAQ'a ulaştı!
Ürünleri Migros B2B projesinde kullanılan MicroStrategy firması, ABD'de işlem gördüğü NASDAQ Borsası'na gönderdiği açıklamada, Migros Türk'ün tedarik zincirini yine Türk yazılım firması olan OBASE'in desteğiyle 1,5 yıldan bu yana başarıyla İnternet ortamında yürüttüğü bildirildi.
30 Temmuz 2002
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED