T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

İngiliz atlarının
dedesi Osmanlı

"Rüzgarın oğlu" diye tabir edilen İngiliz atlarının soyları bir zamanlar Osmanlı topraklarından götürülen birbirinden güzel ve güçlü üç ata dayanıyor.

Güzel, zarif ve soylu atlar denilince hemen akla İngiliz atları gelir.. Öteki ırklara oranla hayli erken büyüyüp gelişen İngiliz tayları günümüzde düzenlenen at yarışlarının da vazgeçilmez koşucularıdır. İşte "Rüzgarın oğlu" diye tabir edilen bu atların soylarıyla ilgili Bütün Dünya dergisinde yayınlanan bir yazı, bizi İngiltere'den alıp geçmişe, taa Osmanlı topraklarına kadar götürüyor.

İngiliz atı denilince hemen akla gelen "safkan at" tanımının aslında çok da doğru olmadığının dile getirildiği yazıda İngiliz atının melez bir at olduğu belirtiliyor. Atların soyları birkaç yüzyıl önce insan eliyle Doğu atlarından yararlanılarak elde edilmiş. Özellikle de Osmanlı topraklarından götürülen birbirinden güçlü atlardan...

İşte ünlü İngiliz atlarının ilginç hikayesi:

İngilizler, Haçlı Savaşları sırasında her zaman çok canlı ve de eşsiz güzellikteki Arap kökenli atların hızına dayanıklılığına hayran kalmışlar. O zamanlar İngiltere'deki yerli atlar kaba, bodur ve zarafetten yoksun, soğukkanlı atlarmış. İşte bu gerçeği ilk farkeden kişilerden birinin Kral Arslan Yürekli Richard olduğu söylenir. İngilizler şavaşlardan geri dönerken bu güzel atlardan da yanlarına alıp ülkelerine götürmüşler. Safkan atların bugünkü niteliklerini kazandıran asıl üç aygır vardır ki üçü de değişik zamanlarda Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarından kaçırılmıştır. Bu üç aygırın adları Breyler Turk, Darley Arabian ve Godolphin Arabian'dır. Bu atlardan Breyler Turk 1680 doğumlu olup emsalsiz güzelliğiyle ün yapmış bir attır. Darley Arabian ise, 1700 doğumlu olup Humus yakınlarında doğup büyümüştür. Üçüncü aygır olan Godoplin Arabian da 1724 doğumlu olup İngiltere'ye 1728 yılında getirilmiştir. Günümüzdeki tüm safkan İngiliz atları bu son iki aygırın soyundan gelmiş.

Milyarlık yarış atları Siverek'ten

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde yetiştirilen safkan Arap atları, Adana ve Bursa'dan gelen meraklılara satılıyor. Karacadağ'da çiftlik kuran Naif Bozer, bölgenin doğal yapısının at yetiştirmeye son derece elverişli olduğunu belirterek, yarış atlarını Hüsnü Yusuf Gökalp Atçılık Tesisleri'nde veteriner gözetiminde çiftleştirip yavru aldıklarını söyledi.

Yetişkin bir Arap atının fiyatının 20 ile 100 milyar lira arasında değiştiğini bildiren Naif Bozer, yarış atlarının genellikle Adana ve Bursa'dan gelen meraklılar tarafından satın alındığını kaydetti.


 
Uzayda bir ayakkabı dolaşıyor
'Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi'ne göre, Ay'a ilk ayak basan astronot Neil Armstrong'un, dönüş yolculuğunda hijyenik nedenlerle uzaya bırakılan ayakkabıları, o gün bu gündür uzayda dolaşıyor...
'Cinsiyete' göre kapı tokmağı
Karabük'ün Safranbolu İlçesi'ndeki tarihi evlerin kapılarına iki adet çakılan ve çıkardıkları sese göre gelenlerin cinsiyetini belli eden kapı tokmaklarının benzerlerini yapan demir ustalarının ürünleri, modern evlerin vazgeçilmez aksesuarı olma yolunda gelişme kaydediyor. Safranbolu'da, 17, 18 ve 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan evlerin aksesuarları yeniden yapılarak satılıyor. Tarihi evlerin kapı tokmaklarından, menteşe ve kilitlerine kadar farklı parçalarının aynısını yaparak satan demirci ustası 35 yaşındaki Akif Ünal, 20 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü, özelikle restore edilen evlerde kullanılmak üzere hazırladıkları ürünlerin turistlerin büyük ilgisini çektiğini söyledi. Hazırladıkları kapı tokmaklarının ününün her geçen gün arttığını ve birçok tasarım dergisine de konu olduklarını belirten Ünal, şunları kaydetti: "Evlerin dış kapılarına iki adet çakılan bu tokmaklardan kalın ses çıkartanı ve sağ tarafta bulunanı erkek, diğer taraftaki ince ses çıkartanını ise bayanlar çalıyor. Böylece evdekiler gelen misafirin erkek mi, ya da bayan mı olduğunu anlayabiliyorlar."

5 Ağustos 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED