T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Ortadoğu'da sıcak pazar

Filistinliler'in İsrail askerlerine karşı dün düzenledikleri dört ayrı saldırıda, 12 İsrailli öldürüldü, 63 kişi de yaralandı. Saldırının sorumluluğunu Hamas üstlendi.

İsrail'in kuzeyindeki Meron Kavşağı'nda dün sabah saat 08.50'de askeri bir otobüse düzenlenen saldırıda 10 kişi öldü. İsrailli yetkililer, saldırıda 11'i ağır 43 kişinin de yaralandığını bildirdi. İsrail polisi saldırının bir "bombalı saldırı" olduğunu belirtirken, Hamas ise saldırının "İstişhad saldırısı" olduğunu kaydetti. Bazı görgü tanıkları, bu kişilerin bombayı arka kapıdan bıraktıktan sonra inip kayıplara karıştığını belirtti. Saldırının sorumluluğunu Hamas örgütü üstlendi.

İsrail televizyonu, saldırıyı düzenleyen Filistinli'nin Batı Şeria'nın kuzeyinden olduğunu ileri sürdü. İsrail ordu radyosuna konuşan bir görgü tanığı otobüsün tavanının havaya uçtuğunu gördüğünü söyledi. İsrail'de otobüsler, pazar günleri genellikle hafta sonu tatilini evlerinde geçiren ve üslerine dönen İsrailli askerler tarafından kullanılıyor. Bu arada, Kudüs'te bir Filistinli iki İsrail güvenlik görevlisini öldürdü, 14 kişiyi yaraladı. Polis, kentin doğusundaki Şam Kapısı yakınlarında güvenlik görevlilerine ateş açan Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

Öte yandan Batı Şeria'da düzenlenen 2 ayrı saldırıda 6 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi. Batı Şeria'da İsrail ordusuna ait bir araca bombalı saldırı düzenlendiği bildirildi.

Talmon ile Beit El yerleşim birimleri arasında bulunan yolda saldırıya uğrayan aracın İsrail askerlerini taşıdığı belirtildi. Olayda ilk belirlemelere göre 3 İsrail askeri yaralandı.

Tulkarim yakınlarında bulunan Avnei Hefetz yerleşim biriminde silahlı bir Filistinli'nin açtığı ateş sonucu 1'i ağır 3 İsrail askeri yaralandı. Saldırıları Yasir Arafat'a bağlı el-Aksa Şehitleri Tugayı üstlendi.

Saldırıyı Hamas üstlendi

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam, İsrail'in Safed kenti yakınlarında düzenlenen saldırının "tüm sorumluluğunu" üstlendiğini açıkladı. Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırı "kahramanca bir eylem" olarak nitelendi ve eylemin bir iştişhad bombacısı tarafından düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, saldırının, 22 Temmuz'da, aralarında 11 çocuğun bulunduğu 15 kişiyle birlikte, İsrail saldırısında öldürülen Hamas komutanlarından Salih Şehada'nın intikamı amacıyla düzenlendiği kaydedildi. Hamas, intikam için İsrail'e 60 saldırı düzenleyeceği ve en az 100 İsrailli'yi öldüreceği tehdidinde bulunmuştu.

İSRAİL, NABLUS'TA 8 EVİ DİNAMİTLEDİ

İsrail ordusu, Batı Şeria'da dün Filistinliler'e ait 8 evi havaya uçurdu. Görgü tanıklarının bildirdiklerine göre, İsrail birlikleri sabah saatlerinde Nablus yakınlarında 2, el-Halil kasabasında da 2 evi dinamitlediler. Batı Şeria'nın kuzeyinde de 4 ev aynı şekilde imha edildi. Öte yandan, Batı Şeria'nın el-Halil şehrinde 1 Filistinli kamyoncunun, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürüldüğü bildirildi. Filistin kaynakları, ölen kamyon sürücüsünün isminin Abdurrahim et-Tavil(40) olduğu ve İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldüğü açıklandı. İsrail askerleri, cuma günü yüzlerce tank ve buldozerle Nablus'a girmiş, 100 Filistinli'yi tutuklamış ve onlarca evi yıkmıştı. İsrail askerleri, Nablus'a girdiği sırada açtığı ateş sonucu bir çok Filistinli'yi de öldürmüştü.

 
Bush: Politikamız sabit
ABD, Irak'ın, BM silah denetçilerini görüşmelerde bulunmak üzere Bağdat'a davet etmesi karşısında tavrını değiştirmiyor. New York Times gazetesi, parçalanmış bir Irak'ın bölgesel savaşa yol açabileceğini belirtti.
Sam Amca Sudan'ı bölüyor
Mısır'da yayımlanan el-Ehram gazetesi, ABD'yi Sudan'ı bölmeye çalışmakla suçladı. El-Ehram, güneydeki petrolün ABD'nin menfaatlerini cezbettiğini belirtti.
BM müfettişi Blix: Bağdat'a gitmem
Irak'ın davet ettiği BM silahsızlanma müfettişlerinin başkanı Hans Blix, Bağdat'a gitmeyeceğini bildirdi. Arap el-Hayat gazetesine demeç veren Blix, "Iraklılar denetimi kabul etmeden benim oraya gitmemem gerekir" dedi. Blix, "Bu aşamada Bağdat yetkilileriyle görüşmelere başlamanın, temelsiz umutlar doğurabileceğini" söyledi ve Bağdat yönetiminin, herşeyden önce 1998 yılında askıya alınan silahsızlanma denetimlerinin yeniden başlamasını kabul etmesi gerektiğini belirtti. "Irak'a gider ve görüşmelerden sonuç alamazsam, savaş riski daha da artar" diyen Blix, "Durum daha da berbat olur. Sahte umut yaratmamalıyız" ifadesini kullandı.
Güney Asya sel içinde yüzüyor
Hindistan, Nepal ve Bangladeş, temmuz başından bu yana sellerle boğuşuyor. Muson yağmurlarının yol açtığı seller, toprak kaymaları ve salgın hastalıklar yüzünden 600'den fazla kişi öldü, milyonlarca kişi evsiz kaldı. Hindistan'da 154 kişi sulara kapılarak can verdi. 5 milyondan fazla insan, seller yüzünden evini barkını terketmek zorunda kaldı. Nepal'de seller ve toprak kaymalarında 295 kişi yaşamını yitirdi. 230 nehrin aktığı Bangladeş ise bu yıl sellerden önceki yıllara göre nisbeten daha az zarar gördü. Bilanço: 65 ölü.
5 Ağustos 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED