T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Türk bilimadamının buluşunu ABD kaptı

Türk bilim adamı Erdemir'in karbon kaplama buluşu, Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından gemiler ve denizaltılarda kullanılmak üzere ele alındı.

Sürtünme katsayısını sıfıra indiren karbon atom kaplama buluşuyla dünya çapında ün yapan Türk bilim adamı Dr. Ali Erdemir'in bu buluşu, Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından gemiler ve denizaltılarda kullanılmak üzere ele alındı. Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre, Dr. Ali Erdemir'in buluşu, silah kundaklarından kapı menteşelerine ve denizaltılardaki hareket eden tüm aksamlara kadar yüzlerce ayrıntıda kullanılması konusunda ele alınacak. Deniz Kuvvetleri'nin web sitesinde yer alan haberde, karbon kaplama buluşunun Deniz Kuvvetleri'nde randımanı artırarak, enerji tasarrufu ve iş gücü sağlayabileceği belirtildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından da ilgi gören buluşun Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından ele alınmasından sonra, birçok Amerikan firmasının Dr. Ali Erdemir'e ilgisinin arttığı bildirildi. Enerji Bakanlığı'na bağlı Chicago'daki Argon Laboratuvarları'nda araştırmalarını sürdüren Dr. Ali Erdemir, şunları söyledi:

"Film şeklinde birçok metale ve maddeye kaplanabilen karbon atom kaplamanın, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde sınırsız olarak kullanılmak üzere ele alınması, buluşun önemini birkez daha ortaya koymuş oldu. Gemilerde hareket eden aksamlardan motorlara kadar birçok yerde kullanılabilecek olan kaplamanın, randımanı artırarak, Deniz Kuvvetleri'ne para ve enerji tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor." Dr. Erdemir, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin açıklamasından sonra, kendisine ve Argon Laboratuvarları'na gelen müracaatlara cevap vermekte zorlandıklarını belirtti.

En önemli buluşlar arasında

İki kez teknolojinin en büyük ödüllerinden olan R&D Ödülü'nü alan Dr. Erdemir, karbon film kaplama buluşuyla Discover Ödülü'ne de layık görüldü. Aldığı ödüllerin sayısını hatırlamadığına söyleyen Dr. Erdemir, 1990'lı yılların başında, borik asidin motor ve makinalarda sürtünme ve aşınmayı önleyen özelliğini bularak, ilgi odağı oldu ve Chicago'daki ünlü Teknoloji Müzesi iki kez kendisiyle ilgili özel sergi düzenledi. Türk bilim adamının buluşunu birçok alanda kullanmak için Front Edge Teknoloji, Stirling Motorları ve Diesel Teknoloji kuruluşları gibi bazı firmaların şimdiden hazırlık yaptıkları, Almanya'daki bir firmanın ise kaplamayı geliştirecek büyük boyuttaki makinalar üzerinde çalıştığı biliniyor.

DR. ERDEMİR DOLAR MİLYARDERİ OLABİLİR

Türkiye'de iş bulamadığı için ABD'ye geldiğini belirten Erdemir, Türkiye'den beyin göçünün önlenmesini istedi ve Türkiye dışındaki Türk bilim adamlarının yaptıkları çalışmaların taşıdığı öneme dikkat çekti. Dr. Erdemir, "Şimdi kendi ülkem benim yaptığım buluşu kullanabilmek için teknoloji transferi yapacak ve bu işten Amerika para kazanacaktır. Amerika'nın bilimsel araştırmalara önem vermesinin bir anlamı da ülke ekonomisini geliştirmek ve aynı zamanda dünyaya hizmet verebilmektir" dedi. Dr. Erdemir'in buluşunun patenti, Argon Laboratuvarları ve Türk bilim adamına ait. Karbon film kaplama buluşunun her kullanıldığı alandan Dr. Erdemir'e pay verilecek. Uzmanlar, Dr. Erdemir'in patent hakkıyla, dolar milyarderi olabileceğini, zira buluşun yılda milyarlarca dolar kazandırabileceğini söylediler.



5 Ağustos 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED