T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L
Ahmet Hamdi Bey'in tablosu eskicide çıktı

Ünlü ressamlardan Ahmet Hamdi ile Hüseyin Avni'nin iki eserinin eskicide bulunması, resim sanatına verilen değeri de ortaya koydu!

Horhor'da yaklaşık 30 yıldır antika eşya ve tablo satan ressam Cafer Gümüş, Ahmet Hamdi ve Hüseyin Avni Bey'lere ait tabloları eskicilerden ve kırık çerçeveler arasına atılmış eskiler arasından bulup çıkardığını ifade ederek, Türkiye'de resim sanatına hak ettiği değerin verilmediğini söyledi. Ülkemizde satılan tabloların değerlerine göre değil, resimden anlamayan kişilerin belirledikleri fiyatlara göre alıcı bulduğunu söyleyen Gümüş, "Sokakta el arabalarında bile çok değerli ressamların tablolarına rastlamak mümkün. Yıllar önce büyük ressamlarımızdan Ahmet Hamdi Bey'in bir tablosunu eskici arabasınından çıkarıp almıştım. Bir antikacı dükkanında kenara atılmış eski çerçeveler arasında gözüme ilişen bir karakalem portre çalışması da, Hüseyin Avni'nin eseri çıktı. Bir yandan nadide sanat eserlerini çöpten çıkarıyoruz, diğer yanda 'işe karlı bir yatırım' olarak bakan ve sanattan bihaber kişiler milyon dolarlara ismini duydukları üç beş tabloya para veriyor" diye konuştu.

Talebe göre fiyat

Tabloların içeriğinin ve sanatsal değerinin değil, matematiksel yükselişinin ilgiyle izlendiğini belirten Gümüş, "Müzayedelerde de artık sanat eserinin değerine göre değil, taleplere göre tablolar fiyatlandırılmaya ve satılmaya başlandı" dedi.

Yabancıların da bunun farkında olduğunu belirten Cafer Gümüş, "Müzayede şirketleri, çok uzuca götürdükleri Türk ressamlarının tablolarını buradaki müzayedelerde yine Türklere çok yüksek fiyatlara satıyorlar. Tabloların yurtdışında ortaya çıktığını söyleyen yabancılar, kolayca Türk ressamların tablolarını elinden çıkarıyorlar"şeklinde konuştu.

ZEKİ MÜREN'İN TABLOSU MÜŞTERİ BEKLİYOR

Şair Ümit Yaşar Oğuzcan'ın eşi sanatçı Ulufer Oğuzcan'ın elinde bulunan, ancak hasta olan kızını tedavi ettirmek için satışa çıkarmak zorunda kaldığı tablolar arasında yer alan Zeki Müren'in bir resmi, diğer antika eserler arasında müşterisini bekliyor. Soyut çalışılmış tablo, Müren'in Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuduğu yıllarına ait. "Umut Mağarası" adını taşıyan tabloyla ilgili olarak Cafer Gümüş şunları söylüyor: "Zeki Müren, sanatın her dalına el atmıştı. Tablo, tekniği ve içeriği açısından değerlendirildiğinde çok özel bir resim değil, değerini Zeki Müren'in elinden çıkmasından dolayı alıyor."

  • AYŞE OLGUN / İSTANBUL

  •  
    Rotterdam'a dostluk köprüsü
    Marmara depreminin merkez üssü Gölcük'te yaptırılan Rotterdam İlkokulu törenle eğitim ve öğretime açıldı. 1,5 milyon euroya malolan okul, Rotterdam ile Gölcük arasında dostluk köprüsü vazifesi de görecek.
    7,5 şiddetinde deprem tatbikatı
    Bolu'da, Sakarya Sivil Savunma Birliği ile itfaiye ve 112 Acil Yardım ekiplerinin katılımıyla 7,5 büyüklüğünde bir depremin kurtarma tatbikatı yapıldı. Tatbikatta ekipler, deprem sonrasında yangın çıkan bir apartmanın 5. katında bulunan depremzedeleri kurtardı. Ekipler, köpeklerin yardımıyla enkaz altında kalan diğer kişileri de kurtardı.
    Sanat Güneşi Zeki Müren anıldı
    "Sanat Güneşi" Zeki Müren, ölümünün 6. yılında, sanatçının mirasını bıraktığı Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı'nca düzenlenen törenle mezarı başında anıldı. Müren'in, Bursa Emirsultan Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene, TEV Bursa Şube Başkanı Haluk Aksoy, Mehmetçik Vakfı Basın ve Halkla İlişkiler Kısım Amiri Erdoğan İnal, sanatçının aile yakınları ile vatandaşlar katıldı. Adının Yasemin Yeşil olduğunu söyleyen bir transseksüelin, resmi tören öncesi şarkı söyleyerek şov yapmak istemesi tepkilere yol açtı.

    25 Eylül 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED