T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Saray'da saklı hazineler

Kırk bini aşan eser kolleksiyonu ve islam sanatlarının tüm dönemleri ve türlerinde önem taşıyan eserleriyle, Türk ve İslam Eserleri Müzesi 'Saklı Hazineleri' gün yüzüne çıkardı.

İbrahim Paşa Sarayı, Türk ve İslam sanatlarının, bugüne kadar görülmemişlerini sergiliyor. Müzenin binası, İstanbul'un en eski mekanı olan At meydanında, II. Bayezid döneminde inşa edilmiş kagir bir yapı olan İbrahim Paşa Sarayı, en büyük sadrazam sarayı olma özelliğini taşıyor. Osmanlı döneminde birçok kutlama ve şenliğe ev sahipliği yapmış ve minyatürlere konu olmuş saray, Topkapı Sarayı ile boy ölçüşebilecek güzellekte. Yüzyıllar öncesinin tarihini ağırlayan İbrahim Paşa Sarayı, şimdilerde tarihe tanıklığını 'Saklı Hazineler'i sergileyerek ortaya koyuyor.

Tarihin kırk bin sessiz tanığı

1914 yılında ziyarete açılan ve alanında ilk müze olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, imparatorluğun en önemli dini yapılarından toplanan, kırk binden fazla eserden oluşuyor. Akbank'ın hazırladığı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi adlı kitap rehberliğinde gezdiğimiz müzede teşhir edilen el yazmaları, halı, ahşap, seramik, maden, taş, emografiklerden oluşan ve hiçbir yerde benzeri olmayan nadide eserler, insana, geçmişe hayranlığı ve bize ait olma onurunu hissettiriyor.

Başlangıcından bugüne islam sanatı

İslam sanatının en erken dönemlerinden bugüne uzanan ve içinde birçok medeniyeti ağırlayan mozayikte yer alan Emevi, Abasi, Kuzey Afrika, Endülüs, Fatımi, Selçuklu, Eyyubi, İlhanlı, Memlük, Timurlu, Safevi ve tabii ki Osmanlı devleti dönemi eserleri, islam sanatının ortak üslubunu yansıtıyor. İran ve Osmanlı minyatürlerinden mükemmel örnekler, cildleme sanatının eşsiz parçaları, şaheser İznik çinileri ve seramikleri, kristal ve ahşap oyma-kakma sanatı eserleri, Kur'an mahfazaları, kıblenumâlar, bakır-gümüş kandiller, pirinç kupalar, tunç şamdanlar, bakır tombaklar, ahşap sandukalar görülmeyi bekliyor.

Bez mankenlerle tarih tiyatrosu

Müzenin en ilginç bölümlerinden biri de, 18, 19 ve 20. yüzyılın ilk yarısına ait Anadolu ve İstanbul sosyal yaşamını anlatan bölüm. Yaşanan sosyokültürel değişimi, yörük çadırından başlayarak İstanbul'da kadın giyimine kadar sergileyen, orjinal boyutlarıyla modelli tarih tiyatrosu, izleyenler uzun ve keyifli bir zaman yolculuğuna götürüyor. Bir süre izledikten sonra, mangalda kahvesini yapan hanımla, peşkir dokuyanın sohbetine katılmak istiyorsunuz. Geçmişin değerlerini yarına taşıma misyonunda olan bu bölüm, hamam, kahve, karagöz kültürünü, saha araştırması ile bulunmuş çeşitli Türk el aletlerini, doğal dekorları arasında görme fırsatı veriyor. Tel: 0212 518 18 05

  • HALE KAPLAN ÖZ

  •  
    Hece Yayınları'ndan yeni kitaplar
    HECE Yayınları, HECE dergisinin Öykü, Roman, Şiir... gibi özel sayılarının yoğun bir çalışmayı gerektirmesi nedeniyle Mayıs 2002'de yalnızca Andre Malroux'nun Batı'nın İğvası adlı denemelerini yayımladı.
    Gaziantep Kalesi onarılıyor
    Turizm Bakanı Mustafa Taşar, kentlere özgü ve insanlar gördüğünde o kentin adeta tanıtıcı tabelası gibi işlev gören semboller olduğunu belirterek, "Gaziantep Kalesi de Gaziantep'in tek başına tanıtıcı tabelası olacak" dedi. Taşar, Vali Erhan Tanju ve diğer yetkililerle birlikte onarımı için 500 milyar lira ödenek gönderilen Gaziantep Kalesi'nde incelemelerde bulundu. Gaziantep Kalesi'nin bir örneğinin, dünyada sadece Halep'te olduğunu hatırlatan Taşar, "Gaziantep Kalesi'nden daha büyük olan Halep Kalesi'ni geçen yıl inceledim. Pırıl pırıl ve restore edilmiş bir durumda olduğunu gördüm" diye konuştu. Hem kentin sembolü olan hem de yoğun bir turist trafiğine sahne olan Halep Kalesi'ne imrendiğini vurgulayan Taşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gaziantep`te, turizm sektörünü geliştirirken, kentin en önemli zenginlik kaynaklarından, Gaziantep'in sembolü olan bu eseri gözardı edemezdik." Gaziantep'in hem modern yapılaşma hem de tarihi kültürel dokunun korunarak geliştirilmesinde örnek bir kent olacağına dikkati çeken Taşar, kaledeki çalışmaların 15 gün içinde başlayacağını ve Aralık ayına tamamlanacağını sözlerine ekledi.
    25 Eylül 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED