T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Ekmeğe zamda un aklandı

Fırıncıların ekmeğe zam gerekçesi olan un fiyatlarındaki artışın zam için gerekçe olmadığı ortaya çıktı. Ekmeğin maliyetini un, işçilik ve maya fiyatları etkiliyor.

Buğday ve un fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek gündeme getirilen ekmek zammına karşın, ekmeğin maliyeti içinde unun payının çok yüksek olmadığı belirtiliyor. Un ticareti yapan tüccara göre ise gramı bin lira olan ekmeğin bugünkü fiyatı uygun.

Tüccara göre, ekmek fiyatlarındaki spekülasyonların sebebi geçen yıl 200 gram ekmeği 200 bin liradan satmaya karar veren fırıncıların arasındaki rekabet. Fırıncının fırında 200 bin liraya sattığı ekmeği bakkala 150 bin liradan verdiğini belirten un tüccarları asıl kazananın bakkal olduğunu vurguluyor.

Halk Ekmek fabrikasının 200 gram ekmeği 125 bin liradan satmasına rağmen yine de kar edebileceğini belirten un tüccarları, bunun sebebinin un ve işçi maliyetlerinin düşük olmasından kaynaklandığını söylüyorlar.

Ekmek fiyatlarının belirlenmesinde, maliyetler dışında en büyük belirleyicinin illerdeki rekabet şartları olduğuna da dikkat çekiliyor.

Fiyatların oluşmasında, belediyelerin ekmek üretip üretmemesi, dağıtım olanakları ve nakliye giderleri, ekmek tüketim alışkanlığı, rekabet şartları da etkili oluyor. Ekmek maliyetinin artmasında ayrıca son günlerde fiyatı artan mayanın da etkili olduğu belirtiliyor. Diğer taraftan uzmanlar, un ve ekmek fiyatlarının hesaplanmasında pek çok işletmenin işçilik giderlerini abarttığını, işletmelerin büyük bölümünde kayıtdışı işçi çalıştırıldığına işaret ettiler.

Hububat piyasasındaki gelişmeleri izleyip müdahale kurumu gibi görev yapan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yaptığı belirlemelere göre ise ekmeğin maliyetinde unun payı yüzde 30-40, işçiliğin payı yüzde 10-15, genel giderlerin payı da yüzde 25-30 arasında değişiyor.

Spekülatif oyunlar var

Genel giderler içinde, bayi kârının da çok yüksek olduğunu kaydeden Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait Halk Ekmek Fabrikası'nın Müdürü Ali İlkbahar, "Biz bayiye ekmek başına 8 bin lira, fırınlar 60 bin lira veriyor. Bayi kârı, vatandaştan çıkıyor. Bu önemli bir sorun'' diye konuştu. İlkbahar, şöyle devam etti: "TMO, piyasadan çekilince, piyasada rekabet edecek kadar çok sayıda tüccar olmadığı için, ürün birkaç kişinin eline geçti ve bunlar hızla fiyat artırdı. Un fiyatları da 17 milyon liradan 28 milyon liraya çıktı. Türkiye'de yeteri kadar buğday var, fiyat artışı suni." İlkbahar, Halk Ekmek'te 550 randımanlı undan ekmek yapıldığını vurguladı.

 
Üç büyük tehlike
Türkiye'yi seçimlerin ardından üç büyük tehlikenin beklediğini belirten Ali Bayramoğlu, bunları Irak savaşı, Kıbrıs ve AB'ye giriş fiyaskosu olarak sıraladı.
Bakan Türker'in ABD gündemi yoğun Devlet Bakanı Masum Türker başkanlığındaki ekonomi heyeti, IMF ve Dünya Bankası'yla görüşmek üzere bugün hareket edecek.
Halk mum gibi eriyor Seçim erteletme girişimleri iş dünyasını rahatsız ediyor. ATO Başkanı Aygün, "Türk halkı mum gibi için için eriyor. Seçim erteleme tartışmalarını bırakıp Türkiye'yi atağa kaldıracak projeler üretin" dedi.
Aycell hızla büyüyor
Halen 7 il merkezinde hizmet veren Aycell, 2003 yılında tüm il merkezlerini kapsama alanına almayı hedefliyor.
Petrol fiyatları doludizgin gidiyor
Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de petrol stoklarındaki gerileme endişesi ve olası Irak operasyonunun yarattığı endişeler, ham petrol fiyatlarının 31 doları geçmesine neden oldu. 87 cent'lik artışla 30,71 dolardan kapayan kasım teslimi ABD ham petrolü, son 19 ayın en yüksek seviyesi olan 31,11 dolara dek yükseldi. Fiyatlar endişeye neden oldu.
25 Eylül 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED