T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Meclis iradesi yok sayıldı

Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Murat Bozlak ve Akın Birdal'ın itirazını kabul etmedi. YSK, 312'deki değişiklik, şartla salıverme yasası ve Diyarbakır 4 Nolu DGM'nin kararını görmezden geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından insan haklarının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik yapılan tüm yasal düzenlemeler, Yüksek Seçim Kurulu'nca hiçe sayıldı. YSK, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Akın Birdal ve Murat Bozlak'ın milletvekili adaylıklarının reddine ilişkin kararın düzeltilmesi istemini kabul etmedi.

Dün akşam saatlerinde yapılan oylamaya belindeki ağrıları gerekçe göstererek 7 gün rapor alan YSK Başkanı Tufan Algan katılmadı. Karar oybirliği ile alınırken, daha önce ret oyu veren üyeler Selahattin Çelik, Ziya Sağdur, Şükrü Kaya Erol, maddi hata olmadığı gerekcesiyle bu kez evet oyu kullandı.

Yargı organlarının siyasilere yönelik verdiği bu kararlara gerek Türk gerekse Avrupa kamuoyunda sert eleştiriler yöneltildi. Başta Anayasa Mahkemesi Mustafa Bumin olmak üzere Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk gibi çok sayıda bilimadamı hukukçu, bu yasakların Türkiye'yi dış dünyada zor durumda bıraktığını vurguladılar. Son günlerde yaşanan olumsuz bu gelişmelere Avrupa Parlamentosu'ndan da sert tepkiler geldi. Avrupalı parlamenterler, bu kararların Türk demokrasisi için kötü bir sinyal olduğunun altını çizdi.

YSK'dan ikinci ret

YSK, kararına gerekçe olarak YSK kararlarının "kesin nitelik taşıdığını" gösterdi. YSK, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve işadamı Fadıl Akgündüz'ün aday olamayacaklarına yönelik itirazını ise yerinde görmeyerek reddetti. Ünlü, bütün kararların oybirliğiyle alındığını söyledi. Ünlü, YSK Başkanı Tufan Algan'ın raporlu olması nedeniyle Yargıtay kontenjanından YSK'nın en kıdemli yedek üyesi olan Yılmaz Derme'nin kurula katılacağını ifade etti.

Ayrıca, Ünlü, milletvekili aday listelerini kesinleştirme çalışmalarının devam ettiğini, listeleri 26 Eylül Perşembe günü yayımlanmak üzere yarın ilgili yerlere göndereceklerini bildirdi.

Algan rapor aldı

YSK Başkanı Tufan Algan ise dün sabah rapor alarak izne ayrıldı. Algan, "belindeki rahatsızlığı" gerekçe göstererek, Yargıtay Dispanseri'nden 7 günlük rapor aldı. Ancak Algan'ın, evinde dinlenmek yerine bir yakınını ziyaret için memleketi Osmaniye'ye gittiği öğrenildi.

Tufan Algan'ın, özellikle Erdoğan ile Erbakan hakkında verilen "seçime giremez" kararlarına gelen tepkilerden bunaldığı belirtiliyor. Algan, Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü ve üyeler Cengiz Erdoğan ve Kenan Atasoy ile birlikte, Erdoğan ve Erbakan hakkında "seçilme yeterlilikleri yoktur" yönünde oy kullanmıştı. Diğer üyeler Selahattin Çelik, Ziya Sağdur ve Şükrü Kaya Erol ise "milletvekili seçilebilirler" yönünde oy vermişti.



25 Eylül 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED