T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Sermaye kaçışı hızlandı

Hükümetin üretimi zorlaştıran politikası yüzünden dışarıya kaçan firma sayısı 1161'yı, sermaye tutarı da 5 milyar doları buldu.

Bir yandan enflasyonla mücadele ederken, diğer yandan büyüme hedefini yakalamayı ve yabancı yatırımcıları yurda çekmeyi hedefleyen Türkiye'de, yerli sanayiciden sonra, tarım üreticileri de yurt dışına kaçmaya başladı. Türkiye'nin dışarıdaki firma sayısı 1161'i, bu firmaların Türkiye'den yatırım için çıkardıkları sermaye tutarı da 5 milyar doları buldu.

Türkiye'de, öz yurdunda, devletten gerekli desteği görmeyen, ağır vergi ve maliyet yükü altında bırakılan sanayicilerimizin yabancı ülkeleri tercih etmesinin sebebi, bu ülkelerde enerji ve iş gücünün çok ucuz olması. Üstelik, Türkiye'dekinin aksine bürokratik işlemler az, özelleştirme prosedürleri basit. Yatırımcılara 5-10 yıla kadar vergi kolaylığı sağlanıyor. Arsa ucuz, bina temininde kolaylık var. Yatırım için alpyapı hazır. Ayrıca sosyal güvenlik engelleri de yok. İşin daha ilginç tarafı, her yıl zararına üretim yapan Türk tarımcısına yabancı ülkelerin de kanca atmış olması. Bulgaristan gibi birçok ülkeden Türk tarımcılarına, ülkelerinde üretim yapmaları için ciddi teşviklerin geldiği belirtiliyor.

En çok yatırım Hollanda'ya

Dışarıya yatırım yapan Türk firmaları ABD'den AB üyesi ülkelere, Kafkas ülkelerinden Balkan ülkelerine, Orta Doğu ülkelerinden Arjantin'e kadar büyük bir çeşitlilik gösterirken en çok yatırımın Hollanda'da yoğunlaştığı dikkat çekiyor. Toplam 5 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 2 milyar doları Hollanda'ya, özellikle finans sektörüne yapılmış görülüyor. Hollanda'yı 520 milyon dolar ile İngiltere, 440 milyon dolar ile Almanya izliyor. AB dışı Avrupa ülkelerinden Rusya'ya 190 milyon dolar, Romanya'ya 117 milyon dolar, Bulgaristan'a 45 milyon dolar dolayında. Türk cumhuriyetlerine yapılan yatırımlarda ise Kazakistan 170 milyon dolar ile ilk sırada ve 157 milyon dolar ile Azerbaycan ikinci, 40 milyon dolar ile Türkmenistan üçüncü.

Finans sektörü ağırlıkta

Dış yatırımların sektörel dağılımına bakıldığında finans sektörünün 2.3 milyar dolar ile ağırlıkta olduğu, onu 1.4 milyar dolar ile imalat sanayinin izlediği görülüyor. Diğer yatırımlar ise ticaret, inşaat, turizm ve öteki alanlara yapılmış görünüyor. Bankacılık sektörüne yapılan yatırımların yarısının Hollanda'da gerçekleştirildiği görülürken imalat sanayii yatırımlarının yarısının da Hollanda ya yapıldığı dikkat çekiyor.

 
Sabancı: Matematikle konuştum
İşadamı Sakıp Sabancı 3 bin dolarlık milli gelirin, iki yılda 2 bin dolara indiğini söyleyerek, "Burada matematik konuşuyor" dedi.
OECD: Elektrik fiyatı yüksek
Havada dev birlik
Krizde zora giren 11 özel havayolu şirketi birleşmek için start verdi. İlk hedef havacılar birliği kurmak
Hükümetin mayısta yapacağı ev ödevi ağır
Mayıs ayında Türkiye'ye gelecek olan IMF'ye verilen sözler henüz yerine getirilemedi.
Dolar 1 milyon 356 bine geriledi
IMF ve Dünya Bankası'nın "Türk Lirası aşırı değerlendi" uyarılarının ardından, Cuma gününden bu yana alımlarla yüzde 5 yükselen dolar; 1 milyon 380 bin lirayı görmesi ardından geriledi. Satışlarla daha sonra satışların yoğunlaşmasıyla 1 milyon 356 bin liraya geriledi. Uzmanlar, dolardaki alımların yoğunlaşmasında birbiri ardına gelen TL değerlenmesi uyarıları yanında, bankalararası piyasadan gelen alımların etkili oldu. Kapalıçarşı'da dolar 1 milyon 380 bin liradan güne başlaması sonrasında satışların yoğunlaşmasıyla 1 milyon 356 bin liraya geriledi. Euro ise 1 milyon 240 binden açılması ardından, 1 milyon 217 bin liraya geriledi. Bankalarararası döviz piyasasında ise dolar kotasyonları alışta 1 milyon 356 bin, satışta 1 milyon 366 bin liradan günü kapattı.
27 Nisan 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED