T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Rus sineması mı verelim, ingiliz mi?

Dosto'nun ünlü Ecinniler'ini bir de peyazperdede görmek isteyenler TRT 2'ye, Mickey Rourke hayranları ise, Shergar adlı filmi izlemek üzere CNBC-e'ye kilitlenecek

Bugün ekranda iki nitelikli yapım var. Biri TRT 2'de Sinema ve Edebiyat kuşağında yayınlanacak olan Ecinniler. Dosto tutkunlarının kaçırmaması gereken film, nitelikli anlatımıyla eserin tadını kaçırmadan hikayeyi verebiliyor. Tipik ingiliz sineması örneği sayılabilecek Shergar adlı film ise, duygusal bir öyküyü ekrana taşıyor. İngiliz sinemasının başat özelliği olarak ağır ilerleyen, buna paralel, vermek istediği mesajı sıkı bir kurguyla verebilen film, 1983 yılında yaşanan gerçek bir olaydan yola çıkılarak çekilmiş. Film, her yaştan izleyicinin ilgiyle izleyeceği sürükleyici bir film.

Kısa adı IRA olan İrlanda Cumhuriyet Ordusu birçok yarış kazanmış olan şampiyon bir atı kaçırır ve tam 5 milyon pound fidye ister. Atı, Garrity adlı IRA sempatizanı bir çiftçinin çiftliğinde saklayan IRA yetkilileri istedikleri fidye ödenmeyince eylemi şiddete dökmeye karar verirler. Eylemi planlayan örgüt lideri O'Rourke, atın öldürülmesini emreder; ancak çiftlikte seyis olarak çalışan Kevin, atla beraber kaçar ve işin rengi bir anda değişir.

SHERGAR
Orijinal Adı: Shergar
Yapım Yılı: 2000
Yönetmen: Denis C. Lewinston
Oyuncular: Andrew Connolly, Ian Holm, Mickey Rourke, Tom Walsh
Türü: Duygusal/Dram
CNBC-e / 21.00

Dosto'nun ECİNNİLER'i beyazperdede Dostoyevski'in aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan Ecinniler adlı film, Rekin Teksoy'un "Sinema ve Edebiyat" kuşağında ekrana geliyor. Filmin konusu kısaca şöyle: Nikolay Stavrogin isminde soylu bir genç adam, fakir ve ruh hastası bir kadınla evlenmiş ve 4 yıl boyunca bunu herkesten saklamıştır. Bu olay ortaya çıkınca Stavrogin'in hayatı altüst olur ve toplum tarafından dışlanmaya başlar.

ECİNNİLER
Orijinal Adı: Ecinniler.
Yön: Igor Talankin
Oyn: Andrey Rudenskiy, Petr Yurçenkov
TRT 2 / 23.30


SEYRİ ŞAHANESeyri Şahane
Hayatımız korku filmi
Havva Setenay İlhan: Bugün geçen hafta Star2'de izlediğim Edward Norton ve Richard Gere'in başrollerini paylaştığı "İlk Korku" filmi üzerine yazacaktım. Kaliteli gerilim filmlerinin özelliklerine değinip, bizde neden iyi gerilim filmleri çekilemediğine değinecektim. Ancak yaşadığımız coğrafyada Hollywood'un değme filmerine taş çıkarır mahiyette olaylar gerçekleşiyor. Yıllarca tv'lerde batı metrepollerinde işlenmiş esrarengiz cinayetleri konu alan gerilim filmlerini izledik. Oysa bizim hayatımız bu açıdan çok daha renkli. Biz Londra, Paris, New York gibi kentlerde işlenen cinayetleri film olarak izleriz, Nablus, Cenin, Grozni, Saraybosna gibi şehirlerde ise toplu katliamlar yaşanır. Bu katliamların hiçbirisi de bir film karesine ait değildir. Son derece gerçek, çok katmanlı ve hüzünlü bir ölüm yaşanır buralarda. Batı'yla Doğu arasındaki en önemli fark bu olsa gerek. Onlar büyük kentlerinde işlenen cinayetleri filmleştirirler ve bu filmler hem sanatsal başarı hem de ticari kâr olarak onlara geri döner. Doğu'daysa toplu cinayetler işlenir ve bu ticari filmler kadar medyada yer bile bulamaz. Bu yüzden korku-gerilim filmleri aslında bir aldatmacadan ibaret bizim için. Çünkü bizim yaşadığımız dünya çok daha gerilim yüklü ve trajik olaylarla örülü.

 
Çılgın Aşık
Sosyal sorunları olan Bruno Fournier, kendini aşmanın, sesini duyurmanın yolunu bulur. Kız arkadaşına aşkını ve cesaretini kanıtlamak, ona kavuşmak için bir okul otobüsünü kaçırıp öğrencileri rehin alır. Böylece itilip kakılmaktan, ciddiye alınmamaktan kurtulacaktır. İçine kapanık, zararsız biri olarak tanınan adam bir anda tüm ülkenin konuştuğu isim haline gelir. Kendini kral gibi hissetmektedir artık.
Yön: Eric Rochant
Oyn: Yvan Attal, Kristin-Scott Thomas, Charlotte Gainsburg
Yapım Yılı: 1991
Türü: Gerilim-Macera
KANAL 7 / 01.00

NURİYE AKMAN'LA HAYAT VE RÖPORTAJ ÜZERİNE
Ayşe Böhürler Karşı Karşıya'da bu hafta, röportajlarıyla tanınan gazeteci Nuriye Akman'ı konuk ediyor. Röportajlarıyla gündem belirleyen ünlü gazeteci Nuriye Akman programda, meslek yaşamında karşılaştığı engeller, gündem oluşturan röportajları, insana dair düşünceleri ve meslekte başarının sırlarıyla Karşı Karşıya'da Ayşe Böhürler'in konuğu oluyor.
Kanal 7 / 14.45

Bayanlar Baylar'da yine kriz var
Hande Ataizi, Yavuz Bingöl, Aşkın Nur Yengi ve Oktay Kaynarca'nın başrolleri paylaştığı Bayanlar Baylar adlı dizide bugün, Seracettin'in doğum günüdür. Erkekler ve bayanlar bir araya gelip sürpriz bir doğum günü partisi hazırlarlar. Ancak Seracettin partiye davetsiz bir misafir getirince ortalık karışır.
Kanal D / 20.30
27 Nisan 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED