T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Kopyalanan bebekler
hasta ve yaşlı doğacak

Klon bebeklerin, kopyalandığı kişinin yaşında dünyaya geleceğini belirten Prof. Dr. Babuna, "Kopya bebek, kopyalandığı kişi kadar yaşayamayacak ve birçok hastalıkla doğduğu için bir kaç yıl içinde ölecektir" dedi.

Prof. Dr. Cevat Babuna, insan kopyalamanın tıpbi ya da toplumsal hiç bir getirisi olmadığına değinerek, "İnsan kopyalamayla uğraşan doktorların tek derdi sansasyon yaratarak gündeme gelmek" dedi.

İnsan klonlamanın hayvan klonlamaya benzemediğine işaret eden Prof. Dr. Babuna, "Hayvanlar üzerine yapılan klonlamanın bir takım getirileri olur elbette. Çünkü kopyalanan hayvanın etinden sütünden, tüylerinden yararlanmak gibi bir şans vardır. Ancak bu noktada insan kopyalamasının bir mantığı olmadığı kanaatindeyim. Çünkü insanda önemli olan boyu posu değil, kişilik yapısıdır. Kişiliğini oluşturan deneyimleri, değer yargıları ve hayata bakışıdır. İşte bunların kopyası mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Kopya bebeklerin, kopyalandığı kişinin yaşında dünyaya geleceğine dikkat çeken Babuna, "İnsan hücreleri doğumdan ölüme kadar 200 defa yenilenir. Eski hücreler ölür yerine yenileri gelir. Bu yenileme işlemini yapan kromozomların ucunda talomere adında bir kısım vardır. Bu talomere her bölünmede biraz daha kısalır. Sonuçta çocuk doğduğunda çok uzun olan talomere 50-60 yaşa gelince kısalır. İnsanın ölümüyle de bölünme tamamlanır. Burda dikkat çekmeye çalıştığım nokta şu; klonlanan bebek kopyalandığı kişinin yaşında olarak doğar" dedi.

Babuna, 50 yaşında bir insandan kopyalanan bebeğin, dünyaya geldiğinde biyolojik olarak 50 yaşındaki bir insanın özelliklerini ve hücre yapılarını taşıyacağını belirterek, "Kopyalanan bebeğin hücre telomeri hayatının ortasına gelmiştir zaten. Sonuç olarak doğan bebek 50 yaşındaki bir insan olarak doğacak ve hiç bir zaman kopya bebek kopyalandığı kişinin yaşına erişemeyecek. Bir kaç yıl yaşadıktan sonra ölecek" şeklinde konuştu.

 
Süt, şeker ve kalp hastalığını azaltıyor
Bilim adamları bol bol süt ve süt ürünü tüketenlerin, süt ürünlerini az tüketenlere göre daha az şeker ve koroner kalp hastalıklarına yakalandığını belirtti.
Türkiye'nin tanıtım filmi, Eurosport'ta
Antalya'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nı naklen yayınlayan spor kanalı Eurosport, yayınlarında Tarkan'ın sesi ve müziği eşliğinde sunulan Türkiye'nin tanıtım filmine de yer veriyor. Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Halter Şampiyonası'nın 23-28 Nisan 2002 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenmesini değerlendirmek isteyen bakanlık, yeni bir tanıtım çalışması başlattı. Çalışma kapsamında, şampiyonanın yapıldığı salon Türkiye logoları ile donatılırken, bütün Avrupa ve Akdeniz ülkeleri ile Rusya Federasyonu'ndaki izleyiciler, Tarkan'ın sesi ve müziği ile sunulan 20 ve 40 saniyelik tanıtım filmlerini Eurosport ekranlarından seyrediyor.

27 Nisan 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED