T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

STK'lardan internet uyarısı

İnternet yayınlarının RTÜK Yasası ile denetlenmek istenmesine sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi. 15 sivil toplum kuruluşu ortak bir bildiri yayınlayarak, internetin geleneksel medya ile aynı kefeye konulmaması, internet için ayrı bir yasa hazırlanması çağrısında bulundu.

Sivil toplum kuruluşları, internetin RTÜK Yasası kapsamında değerlendirilmek istenmesine tepki gösterdi. Bilişim Muhabirleri Derneği, İnternet Teknolojileri Derneği, Linux Kullanıcıları Derneği, Müstakil Tüketiciler Birliği, ODTÜ Mezunları Derneği, Türkiye Bilişim Derneği, Türkiye Bilişim Vakfı, Türkiye Elektronik Sanayiciler Derneği, İnternet Servis Sağlayıcılar Derneği, Türk Kütüphaneciler Derneği, Bilişim Sektörü Derneği, Türkiye Bilişim Hizmetleri Derneği, Tıp Bilişim Derneği, Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği ve Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği konuyla ilgili bir bildiri yayınladı.

Sivil toplum kuruluşlarının bildirisinde, internetin geleneksel basın-yayın veya medyalarla aynı kefeye konulmak istenmesinin önemli bir kategorik hata olduğu belirtilerek, "İnternet hayatın bir çok boyutuyla kesişir. Basın ve medyanın uzantısı olmak bunlardan yalnızca bir tanesidir; internet işyeridir, dükkandır, bankadır, okuldur, kütüphanedir, kamuya açık ya da mahrem bir iletişim ortamıdır. İnterneti yalnızca matbaa, radyo, televizyon çizgisinde en son medya icadı olarak görmek, bu teknolojinin doğası hakkında önemli bir yanılgıya işaret etmektedir" denildi.

Çok seslilik esas alınmalı

Sivil toplum kuruluşları bildirisinde, internetin yasal düzenlemesinin uzun ince bir yol olduğuna belirtilerek, "İnternet konusundaki yasal düzenlemenin haberleşme ve ifade özgürlüğünü temel alması, toplumda çoksesliliği yaşatması esas olmalıdır" görüşlerine yer verildi. İnterneti tasarlayanların, yaşamı bu boyda etkileyecek bir interneti düşünemedikleri belirtilen açıklamada, internet teknolojilerinin bugün kaygan bir zeminde olduğu ve henüz oturmadığı ifade edildi. Bildiride şu görüşlere yer verildi: "İnternet uluslararası bir olgudur. Uluslararası işbirliği mekanizmaları henüz yaşama geçirilememiştir. Bu uluslararası kurumsal mekanizmaların oluşamaması nedeniyle yasal düzenlemelerin yapılmasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zorluklar yaşanmaktadır; yaşanacaktır. İnternet konusunda gereken düzenlemeler için beraberce çalışmaya hazırız."

14 ve 26. maddeleri çıkartın

Bildirinin son bölümünde, RTUK tasarısından 14 ve 26 maddelerin çıkarılması istendi ve şu görüşlere yer verildi: "E-Türkiye ve Türkiye Bilişim Şurası çalışmalarında ortaya çıkan ortak akıl çabasını, internetin yasal düzenlemelerini yapacak uzun soluklu bir mekanizmaya dönüştürelim. TBMM'de olan Bilişim Stratejileri ve e-Türkiye konulu Genel Görüşme, E-Türkiye ve Bilişim Şurası çalışmalarına paralel olarak interneti Türkiye ve Türkiye'nin insanları için en etkin ve sakıncaları en aza indirerek kullanmak için gerekenleri beraberce yapalım. İnterneti geliştirmek, toplumsal yaşamın etkin bir parçası yapmak için ulusal politikalar geliştirmek, düzenleme mekanizmaları kurmak, eylem planları yapmakta ve hayata geçirmek hepimizin ortak sorumluluğudur."



27 Nisan 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED