T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Afganistan yine karıştı

Rabbani birlikleri ile Dostum birlikleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Tacik komutan Gulam Han öldürüldü. İsmail Han'ı ezmek için 20 bin kişilik ordu hazırlandı. ABD, Rabbani gibi eski mücahit liderleri tasfiye etmeye çalışıyor.

Taliban'ın devrilmesinden ve geçici hükümetin kurulmasından sonra Afganistan'da sular durulmadı. Burhaneddin Rabbani'ye bağlı birliklerle Türkiye'de bulunan Özbek general Raşit Dostum'a bağlı birlikler arasındaki çatışmalar sürüyor. Çatışmalarda şehit edilen Ahmed Şah Mesud'un yakın arkadaşı olan komutan Gulam Han Dostum güçleri tarafından öldürüldü.

Geçici Afgan hükümeti Herat valisi İsmail Han'a karşı savaşmak üzere 20 bin kişilik askeri birlik hazırladı. İran tarafından desteklenen Şii Hizb-ul Vahdet grubu ise İsmail Han'a destek veriyor. Kabil'deki Amerikan Büyükelçiliği bir grup Afganın saldırısına uğradı. Saldırı sonrası yapılan araştırmada bina çevresinin mayınlandığı ortaya çıktı. Gözlemciler, Taliban'ı deviren ABD'nin eski mücahit grupları tasfiye etmek için bu tür çatışmaları körüklediğini, Karzai yönetimindeki ABD petrol şirketlerinin desteklediği geçici yönetimin devamı için başta Rabbani olmak üzere, askeri gücü olan eski mücahit grupların etkisinin kırılmasının planlandığını belirtiyorlar.

Rabbani ve Dostum güçleri çatışıyor

Ülkenin kuzeyindeki Kunduz'un Kale Zaal bölgesinin denetimi için önceki gün duran çatışmalar dün yeniden başladı. Çatışma, Savunma Bakanı Yardımcısı olan Özbek general Raşid Dostum ile Savunma Bakanı Tacik General Muhammed Fehim'e bağlı birlikler arasında çıktı. Her iki taraftan da çok sayıda can kaybının olduğu bildirildi. Çatışan birliklerin, iki aylık geçici yönetimin iki üst düzey savunma yetkilisine bağlı olması, Afgan yönetiminin istikrarı konusunda endişeye neden oldu.

Talokan'a yakın bir bölgede de Dostum ile Rabbani'ye bağlı birlikler arasında çatışmaların çıktığı ve buradaki çatışmalarda da eylül ayında şehit edilen Ahmed Şah Mesud'un tanınmış komutanlarından Gulam Han'ın Dostum'a bağlı birlikler tarfından öldürüldüğü belirtildi. Celalabad bölgesinde ise Kuzey ittifakı komutanlarından Hazret Ali'ye suikast düzenlendiği ancak Ali'nin suikasttan yara almadan kurtulduğu açıklandı.

İsmail Han'a saldırı hazırlığı

Geçici yönetime bağlı komutanlardan Gül Ağa'ya bağlı birlikler, Herat ve Helmand valisi İsmail Han'a saldırı için hazırlık yapıyor. İsmail Han'a bağlı birliklerin de iki şehrin müdafaası için şehrin dışına konuşlandıkları bildirildi. 20 bin kadar Afgan aşiret savaşçısının Herat'a saldırmaya hazır olduğu bildirildi. İsmail Han, aşiret savaşçılarının kente saldırmasının felakete yol açacağını söyledi. İran tarafından desteklenen Hizb-ul Vahdet grubuna bağlı birliklerin de İsmail Han'a destek verdiği açıklandı.

Yardımlar rüşvete gidiyor

Afganistan'ın yeniden imarı için yapılan yüksek miktardaki para yardımları geçici Afgan yönetimi içindeki dengeleri bozdu. Kalıcı hükümetin seçilmesi için sandık başına gidecek olan Hamid Karzai yönetimindeki geçici Afgan hükümeti, Afganistan'ın imarı için vaadilen paraları seçim çalışmaları için harcıyor. Kuzey ittifakı içindeki bazı yetkililer, yardımların Karzai'nin tekrar iktidarda kalması için kullanılacağını belirtiyorlar. Yetkilileri, valilere ve kabile liderlerine seçimde Karzai'yi desteklemeleri karşılığında çok yüksek meblağda rüşvetin verileceğini belirtiyor.

 
Amerika'ya insanlık dersi
Yerel güçler Molla Ömer'in teslim edilmesi için Helmand halkına ultimatom verdi. ABD deniz piyadeleri ise bölgede operasyon başlattı.
AŞİRETLER ABD'Yİ MAŞA OLARAK KULLANIYOR
Afganistan'da düşman aşiretler, yıkılan Taliban rejiminin lideri Molla Muhammed Ömer'i ve Usame Bin Ladin'i yakalamaya çalışan Amerikan askerlerini, yıllardır süren anlaşmazlıklarının içine çekmeye çalışıyor. Afganistan gizli polisinden bir yetkili, Amerikan askerlerinin, Molla Ömer'e sığınma sağladığı şüphesiyle doğudaki Paktia'da 18 kişiyi gözaltına alarak, Kandahar havaalanında Amerikan ordusu 101. Hava İndirme Tümeni'ne bağlı birliklerin bulunduğu üsse götürdüğünü söyledi. Yetkili, Veziri aşireti içindeki Harot karşıtlarının da Amerikan istihbaratına kasten yanlış bilgi verdiğini belirtti. Afgan aşiretlerin, aynı taktiği 19. yüzyılda İngiliz ve 1980'li yıllarda Sovyet güçlerinin işgali sırasında izlediğini de belirtti. ABD uçaklarının, geçici hükümetin Başbakanı Hamid Karzai'nin yemin törenine katılmak için Paktia'dan Kabil'e giden aşiret yaşlılarının bulunduğu konvoyu vurmasının, aşiretlerden birinin Amerikan güçlerine yanlış bilgi vermesinden kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor
24 Ocak 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED