T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Ötekilerin suçu ne?

Kılıçbalığı sanıkları serbest gezerken, benzer nitelikte suçlardan yargılanan Etibank, Egebank ve Sümerbank sanıklarının tutuklu bulunmaları kafalarda soru işareti doğurdu.

Kılıçbalığı Operasyonu'nda 14 firmaya usulsüz kredi verdikleri suçlamasıyla gözaltına aılınan 39 sanık hakkında 84 yıl ile 12 yıl arasında değişen hapis istenilmesine rağmen tutuklanmalarına gerek görülmemesi, yargının kişilere göre farklı işlediği kuşkusunu doğurdu. Yargıda çifte standart olmamasını isteyen hukukçular kuralların herkes için aynı şekilde işlemesi gerektiğini belirttiler.

Bankacılık suçlarını da içeren TCK'nın 313 ve 314. maddelerinin DGM'lerin görev alanı dışına çıkarılarak Ağır Ceza'da görülmesine başlanmasına rağmen Kılıçbalığı davasında isnat edilen benzer suçları işledikleri iddiasıyla çok sayıda kişinin tutuklu bulunması dikkat çekiyor. Egebank sanıkları Yahya Demirel ve Nail Keçili, Etibank sanıkları Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar ile Sümerbank sanıklarından Hayyam Garipoğlu'nun davaları DGM'den alınarak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine rağmen hâlâ tutuklu bulunmaları kafalarda soru işareti meydana getiriyor.

Yücelen'den acı itiraf

Kanal D'de Fatih Altaylı'nın sunduğu 'Teke Tek' programına telefon bağlantısıyla konuk olan İçişleri Bakanı Yücelen, konuşmacıların Kılıçbalığı Operasyonu'na ilişkin sözlerini değerlendirirken, "Devlet Denetleme Kurulu yetkilerini kullanarak Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş. Savcılık da Mali Şube'ye bir yazı yazmış. Bu hazırlık soruşturması evrakıdır. Bunu dışarı çıkarmak suçtur. Ben bu suçu işlediğimi ve evrakı rutin kontrollerimde re'sen incelediğimi kabul ediyorum" dedi. Bakan Yücelen'in "delil bulunamadı" dediği sanıklar hakkında Savcı Altan Günaydın tarafından hazırlanan fezlekelerde ağır cezalara çarptırılmasını istediği halde banka yöneticilerinin tutuklanmamaları kafalarda soru işaretleri doğurdu.

Hukukçuların görüşü

Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, yasada 7 yıldan fazla bir cezaya çarptırılmaları istenilen kişilerin tahliye taleplerinin öncelikli olarak değerlendirilmesinin öngörüldüğüne dikkat çekerek "Benim pekçok müvekkilim hakkında 3 ya da 5 yıl ceza istendiği halde uzun süre tutuklu kalanlar var. Biz bunların tahliye edilmesini uzun süre sağlayamadık. Kılıçbalığı Operasyonu sonucunda hazırlanan savcılık fezlekesinde sanıklar hakkında çok ağır cezalar istenilmişse, Türkiye şartlarında olağan olan bu sanıkların tutuklanmasıdır. Tutuklanmamaları insan hakları açısından olumludur, belki yargılama sonucunda aklanacaklar, ancak bu kural herkes için aynı şekilde işlemelidir" diyen Tuna, "Çifte standart olmamalıdır. Bir kısım sanıklar itibarlı insanlardır, bir kısım sanıklar itibarsızdır, bu nedenle bazıları kaçabilir, bazıları kaçmaz gibi bir düşünce hukukun düşüncesi olamaz" şeklinde konuştu.

 
Dinleyiciler aşka geldi
Önceleri "biraz" tepki topladı ama bugünlerde herkes aşka geldi ve kaleme sarılıp aşk mektupları yazmaya başladı...
Ege'de büyük bir deprem riski yok
Ege'de 17 Ağustos depremine benzer bir deprem ihtimalinin yok denecek kadar az olduğu kaydedildi
Ümit Özat'ın vefası
ECYAD KALESİ AYNI YERİNE YAPILACAK
Hacılar yola çıktı
Düşünce suçuna özgürlük pastası
312. maddeden yargılanan sanatçı ve yazarlardan oluşan bir grup, 'Düşünceye Özgürlük' mücadelesinin 7. yıldönümünü DGM bahçesinde pasta keserek kutladı.
'Susurluk yasadışı'
Susurluk davasında verilen cezanın gerekçesini açıklayan Yargıtay 8. Ceza Dairesi, kararın gerekçesinde ilk kez devlet içindeki çeteleşmeyi tenkid etti.
'Okkan unutulmadı'
Gaffar Okkan, ölümünün birinci yılında düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılacak. Bir yılda suikaste katıldığı belirlenen 1'i ölü toplam 7 kişi yakalandı.
BOTAŞ yolsuzluğu belgelendi

24 Ocak 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED