T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

S A Ğ L I K

Baba olmaya engel mi var?

Varikosel erkek kısırlık tedavisinde en sık karşılaşılan sorunlardan birisidir: Tedavisi cerrahidir. Cerrahide başarı oranı yüksektir.

Ülkemizde infertilitenin (kısırlık) genellikle kadın kaynaklı olduğu düşünüldüğünden bu şikayetle, hekime öncelikle kadınlar başvurmaktadır. Oysa infertilite olgularının üçte birinde erkek, üçte birinde kadın, üçte birinde ise hem erkek hem kadın faktörleri birlikte sorumludur. Yani sonuç olarak infertil çiftlerin yaklaşık yarısında erkek sorumludur. Erkek infertilite tedavisinde karşılaşılan en sık sorunlardan biri varikoseldir. Peki varikosel nedir ve nasıl tedavi edilmektedir? Konu ile ilgili soruları Esma Hatun Hastanesi Medipol Sağlık Grubu Üroloji Uzmanı Op. Dr. Koray Kantay'a sorduk.

İnfertilite (kısırlık) nedir?

Evli bir çiftin 1 yıl süreyle herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamamalarına ve düzenli, normal bir cinsel yaşantıları olmasına rağmen gebeliğin oluşmamasına infertilite denilmektedir.

Varikosel bir kısırlık nedeni midir?

Varikosel, erkek kısırlık tedavisinde karşılaşılan en sık sorunlardan birisidir. Testis toplardamarlarının genişlemesi ve kanın geriye kaçağı olarak tanımlanabilir. Varikoselli erkeklerin yüzde ellisinin sperm analizinde bozukluk olmasına karşın varikoselli bir çok erkek çocuk sahibidir. Yani varikoselli olan her erkek kısır değildir.

Her zaman belirti verir mi?

Bazı hastalarda genellikle hareket sonrasında testis üzerinde ve kasıkta ağrı ile kendini gösterir. İleri derecede varikoseli olan bazı hastalar testisin yukarısında ve arkasında genişlemiş ven topaklarının oluşturduğu kabarıklık nedeni ile hekime başvurur. Çoğu vakada ise herhangi bir belirti vermez.

Teşhisi kolay mıdır?

İleri derecede varikosel teşhisi yalnızca muayene ile yapılır ve ilave tetkik gerekmez. Fakat; spermiogramlarında sorun olan, spermiogramı normal olmasına rağmen eşinde sorun saptanamayan, muayene ile tek taraflı varikosel saptandığında diğer tarafın tetkiki için, varikosel ameliyatı uygulanmasına rağmen çocuk sahibi olamayan gibi hafif dereceli varikosel teşhisleri için 'renkli doppler ultrasonografi' gereklidir.

Tedavi gören her hasta çocuk sahibi olabilir mi?

Varikosel tedavisi ameliyatla varikosel damarların bağlanmasından ibarettir. Erkek infertilite tedavisinde varikosel ameliyatı en çok uygulanan metoddur. Ameliyat hastalarının yaklaşık üçte ikisinde sperm kalitesini iyileştirir ve gebelik şansını bir kat artırır.

HANGİ HASTALAR VARİKOSEL AMELİYATI OLMALIDIR?

Evli, çocuk sahibi olamayan, spermiogramı bozuk olan, muayene veya renkli doppler ultrosonografi ile varikosel teşhis edilen hastalar,

Gençlerde veya ergenlik çağındaki çocuklarda muayene ile ileri derecede varikosel teşhis edilip, testislerde küçülmeye veya ilerleyen yıllarda sperm üretiminde bozulmaya yol açacağı düşünülen hastalar,

Varikoseli olan ve testis üzerinde şiddetli ağrı yakınması olan hastalar ameliyat edilebilir.
BİLGİ İÇİN: (0 216) 327 96 96

 
Uzm. Dr. FİLİZ ARSLAN
Ağrısız doğum ile yüzler gülüyor...

Portakal mucizesi
ABD üniversitelerinde yapılan bir araştırma narenciye tüketiminin, kalp krizi ve felç riskini yüzde 25 oranında azalttığını ortaya çıkardı.
Safra Kesesi Ameliyatı
Safra kesesi taşının kesin tedavisi ameliyattır. Bu nedenle kese içinde taş tespit edildiğinde, kapalı ya da kansız yöntem olarak da bilinen laparoskopik cerrahi ile kese alınmalıdır.
Çocuğunuzun zekasını övmeyin
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, her yıl milyonlarca insanı yatağa düşüren ve önemli ekonomik kayıplara yol açan grip salgınlarının, yaşanan soğuk kış günlerinde "kapıda olduğunu" bildirdi. Prof. Dr. Küçükusta, yaptığı açıklamada, Türkiye'de grip salgınının daima yılbaşından sonra görüldüğüne dikkati çekerek, "Soğuk kış aylarında ortaya çıkan grip salgınları kapımızda" dedi.
Bademcik ve belirtileri
Bademcik mevsim hastalığı mıdır?
Her yaşta, her cinsiyette görülebilir. Fakat özellikle 5-15 yaş grubu çocuklarda görülme sıklığı daha fazladır. Mevsim hastalığı değildir. Fakat hava şartlarının sık değiştiği geçiş dönemlerinde, genellikle kış sonu ve ilkbahar başlangıcında daha çok görülür.
Kendini nasıl gösterir? Bademcik şu belirtilerle kendini belli eder: Ateş, boğaz ağrısı ve şişliği, halsizlik, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı, küçük çocuklarda karın ağrısı, bazen ishal.
Bademcik ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?
Yılda 3-4 defadan fazla bakteriyel enfeksiyon geçiriliyorsa, tonsiller solunumu ve yutmayı zorlaştıracak kadar büyükse, tonsil tümörü gelişmişse, peritonsiller abse geçirilmişse, tonsillerin neden olduğu febril konvülziyonlar (ateşe bağlı havaleler), uyku apneleri varsa, sık tekrarlanan kulak, burun enfeksiyonlarında, horlama ve ağız solunumunda, boyun lenf bezlerinin inatçı büyümelerinde, tonsil tüberkülozunda, akut eklem romatizması ve buna bağlı kardit ve nefrit geçirenlerde tonsillerin alınması gerekebilir.
24 Ocak 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED