T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Saklı hazine günışığında

En çok okunan eseri 'Ciğerdelen' bile 27 yıl önce basılan, kitapları piyasada bulunmayan Türk Edebiyatının önemli ismi Safiye Erol, Kubbealtı Akademisi'nin çabalarıyla günışığına çıkıyor.

Türk yazarları birer birer yeniden keşfediliyor. İnsanımız, uzun zaman ihmal ettiği, görmezden geldiği, vefâsızlık edip bir kenara ittiği kendi değerlerini yeniden bulup çıkarıyor. Düne kadar bir çok yazarımızın eserleri, mevcudu kalmadığı ve yeniden basılmadığı için bulunmuyor, okunmuyordu. Neyse ki, bu önemli boşluğu farkeden ve saklı hazinelerimizi birer birer günışığına kavuşturan yayınevleri var artık.

Bu kadirşinaslık örneğinin sonuncusunu Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı gösterdi. Kubbealtı Neşriyâtı "Ciğerdelen" isimli romanıyla tanınan Safiye Erol'un hem 1974'ten beri bulunmayan kitabını ve diğer eserlerini kaliteli bir şekilde yayına hazırlayarak bastı. Yayınevi ayrıca Ciğerdelen'in dışında Erol'un "Ülker Fırtınası", "Kadıköyü'nün Romanı" ve "Dineyri Papazı" romanları ile sevgili Peygamberimizi anlatan "Çölde Biten Rahmet Ağacı" adlı kitaplarını yayınlandı. Şimdi ise yazarın hayatı boyunca kaleme aldığı, çeşitli dergi ve gazetelerde dağınık kalmış olan orijinal tespitler ve teklifler ihtivâ eden makalelerini bir araya getiriyor. Ayrıca Erol'un hikâyeleri de toplu olarak bir kitapta okuyucuyla buluşacak.

Bir ayağı şarkta, diğeri garpta

1920 yılında Edirne'de doğan ve eğitimini Almanya'da doktora seviyesinde tamamlayan Erol, yurda dönünce Millî Mecmua ve Her Ay gibi dergilerde yazdı. 'Kadıköyü'nün Romanı' ve 'Ülker Fırtınası' ile 'Selma Lagerlöf'den Portugaliye İmparatoriçesi' ve 'La Motte-Foque'den Su Kızı isimli tercümeleri yayınlandı. Kenan Rıfâî hakkındaki felsefî incelemesi, Kenan Rıfâî ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık kitabında yer aldı. 1955'te Tercüman gazetesinde son romanı olan 'Dineyri Papazı' ile 1962'de Son Havadis gazetesinde Peygamberimizin hayatından safhaları anlatan 'Çölde Biten Rahmet Ağacı' isimli eseri tefrika edildi. 7 Ekim 1964 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Safiye Erol'un vefatından sonra, yakın arkadaşı olan bir başka büyük mütefekkir Sâmiha Ayverdi, "serhatli ruhu taşıyan bu ateş gibi Rumeli" kadını için şunları yazdı: "Bir kasır çöktü. Çatısı, der ü divarı yıkıldı. Ama hazineler virânelerde saklıdır. Gerçekten de bu yıkıntının altından, onun define varlığı aşikâr oldu. Safiye Erol; dürüst, ihlâslı, imânlı, hamiyetli, liyakat ve zekâsı ölçüsünde saf ve masum insandı. Ne ki, mühim olan, onun tek tek sayılan vasıfları değil; bu vasıfların antlaşması ile kurulmuş şahsiyet yapısının, bir ayağı şarkta, bir ayağı garpta olması ve iki farklı medeniyetin, kültür vasatları üstünde tarafsız bir tahlil ve terkibin muhasebesinden sonra da Şarklı münevver olarak cemiyetin karşısına çıkmış bulunmasıdır."

İnsanımızı meçhulüyle anladı

Derin bir kültüre, zengin bir birikime ve kuvvetli bir üsluba sahip olan Safiye Erol'un kitaplarında, doğu ve batıyı tanıyan bir aydının güçlü ve sahici tahlilleri dikkat çeker. O, Tanzimat'tan sonra medeniyet buhranı geçiren, kültür bunalımı yaşayan insanımızın karşılaştığı çıkmazları, içinde bulunduğu açmazları ve geçirdiği hafakanları görebilen, bulup çıkarabilen ender, uyanık şuurlardan ve büyük zekâlardandır. Bu bakımdan zevkle okunan romanları, aynı zamanda meçhul zannedilen insanın hakikatına, eşyanın mahiyetine ve mâverânın mânâsına götürüyor bizleri. Metafiziğin harikulâde sırlarını ifşâ ediyor usulcacık.

100. yaşında Safiye Erol

C umhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Safiye Erol, doğumunun 100'ncü yılında düzenlenen toplantılarla anılıyor. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, Safiye Erol'la ilgili olarak bir toplantı düzenliyor. Özellikle "Ciğerdelen" isimli romanıyla tanınan Safiye Erol için yarın saat 17.00'de gerçekleşecek olan toplantının konuşmacıları; Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Gürsoy, romancı Selim İleri ve yazar Beşir Ayvazoğlu, yazarın hayatını, sanatını ve düşüncelerini değerlendirecekler. Toplantı, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'nın Çemberlitaş, Peykhane Sokağı, 3 numaradaki merkezinde yapılacak. Ayrıca Ankara'da da Safiye Erol üzerine ikinci bir toplantı düzenleniyor. Türk Kadınları Kültür Derneği'nin organize ettiği ve Prof. Kenan Gürsoy, Doç. Dr. Belkıs Gürsoy ve Halil Açıkgöz'ün konuşmacı olarak iştirak edeceği toplantı, 9 Şubat günü saat 14.00'te Bahçelievler Milli Kütüphane'de takip edilebilecek. Erol'la ilgili ilk toplantı geçen yaz, Ortaköy'deki Beşiktaş Kültür Merkezi'nde yapılmış ve büyük ilgi çekmişti. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Tel: 0 212 516 23 56

 
GEL SUSALIM BERABERCE
Gazeteci-yazar Mehmet Emin Kazcı'nın, günlük hayatta insanımızın karşılaştığı olayları, sıkça yaptığı birçok davranışı ironik bir dille ele aldığı artık herkesçe bilinmekte...
Ne çoktular ve ne kadar çocuk
Gazeteci Tayfun Talipoğlu'nun "Ne Çoktular Ne Kadar Çocuktular" başlıklı fotoğraf sergisi Ankara Vakıfbank Sanat Galerisi'nde açıldı. Serginin açılışına 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Devlet Bakanı Hasan Gemici, Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici ve çok sayıda davetli katıldı. Demirel'in, sergisine gelmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Talipoğlu, "Ben Anadolu'da 830 bin kilometre kat ettim. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız 1 milyon 300 bini aştım diyordu. Ama onun izlerini değil kendisini görüyoruz bu sergide" dedi. Demirel de Talipoğlu'nu kutlayarak sergide ülkenin taşından toprağına, insanından ağacına dört bir yanının görüldüğünü kaydetti. Talipoğlu'nun toplumsal gerçeklere olan hassasiyetini bildiğini ifade eden Demirel, "Kilometre meselesine gelince beni geçeceksin. Çünkü ben koşmayı bıraktım, sen koşacaksın" diye konuştu. Tayfun Talipoğlu'nun 54 fotoğrafına yer verdiği sergisi 1 Şubat'a kadar Ankara Vakıfbank Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.
KÜRESELLİĞİN FAY HATTI
Soğuk savaş döneminin bitişini ilan eden Berlin duvarının yıkılışı ile Dünya Ticaret Merkezinin yıkılışı arasında geçen kısa sürede dünya 'yoğunlaştırılmış bir yüzyıl'ı yaşadı. Bu on yıl içinde neredeyse bir yüzyılı kapsayacak yoğunlukta gelişmelere tanık olundu. Akif Emre'nin 'Küreselliğin Fay Hattı' adlı kitabı, dünya ile beraber Türkiye'nin içinden geçtiği yoğunlaştırılmış soğuk savaş sonrası dönemi, bir yüzyılın bitip yeni bir yüzyılın başladığı dönemi kapsıyor. Kitaptaki yazılar, dönemin dünyasını tanımaya, tanımlamaya yönelik bir çabanın ürünü. Kitap, ayrıca yaşanan yeni kavramsal tartışmaların, uluslar arası düzen arayışının bir muhatabı; üzerinde yaşadığı coğrafyanın anlamına ilişkin sorumluluk sahibi bir bireyin sorgulaması olarak da okunabilir. Yöneliş Yay / 0 212 524 07 76
24 Ocak 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED