T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İhracatçı dolarla kıskaç altına alındı

Doların son günlerdeki aşırı düşüşü, fiyatlar yüksekken sipariş veren ihracatçıları zor durumda bıraktı.

Döviz fiyatlarındaki düşüş ihracatçı firmaları zor durumda bıraktı. Döviz kurlarının sürekli düşmesinin Türk firmalarının uluslararsı piyasalardaki rekabet gücünü azalttığını vurgulayan ihracatçılar, önlerini görememekten şikayet ediyor.

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı ve Maksan Kablo Yönetim Kurulu Başkanı Natık Akyol, hükümetin bu yıl hem üreticiden, hem de ihracatçıdan adeta intikam aldığını söyledi.

İç piyasanın daralmasıyla zor durumda kalan firmaların, dövizdeki düşüşle iyice kıskaç altına alındığını belirten Akyol, ihracatçının en büyük sıkıntısının dövizdeki belirsizlik olduğunu kaydetti. İhracatçıların KDV alacaklarının da ödenmediğini vurgulayan Akyol, "İhracat, öyle sabah-akşam mal alıp satmak değil ki. Dövizin yükselme trendine göre kendisini kurtarabileceğini hesap ediyor, ona göre bağlantısını yapıyor, tedariklerini sipariş ediyor. Sürekli düşüş ihracatçının aleyhine çalışıyor. Pazarlık yapamıyor, tedarik alamıyor, rekabet gücü azalıyor" dedi.

Korkmaz: Tehlikeli gelişme

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz da dövizdeki düşüşü, iktisadi istikrarsızlığın göstergesi ve tehlikeli bir gelişme olarak nitelendirdi.

2002 yılında bankaların 3.5 milyar dolar sendikasyon kredisi ödeyeceğine işaret eden Korkmaz, "Bankalar, döviz fiyatlarını düşürüyor çünkü ödeyecekleri sendikasyon kredileri var. Dövizi bu şekilde düşürdükten sonra toplamaya başlayacaklar ama o zaman da talep artacağı için döviz fiyatı da tekrar artacak" diye konuştu.

Reel anlamda dövizin düşmesine hiçbir neden olmadığını kaydeden Korkmaz, şunları söyledi: "Türkiye'de döviz bolluğu yok. Türkiye, 2002 yılında 26 milyar dolar dış borç ödeyecek. Cari işlemler 2001 yılında 3.5 milyar dolar fazla verdi ama böyle giderse, yıl sonunda açık verecek. Çünkü döviz düşük olduğu için ithalat artacak, ihracat azalacak. Merkez Bankası'nın 9-10 milyar dolar kadar döviz pozisyon açığı var. IMF'den alınacak 10-12 milyar dolar psikolojik etkiyi daha da artıran bir faktör. Ancak IMF'den alınacak paranın 5.5 milyar doları geri ödenecek."

 
Maliye topu başka yere atıyor
Emlak vergisi oranlarının eski seviyesini indirilmesini isteyen İTO Başkanı Yıldırım, "Maliye topu başka yere atıyor" dedi.
Yumoş adı tutmadı
Beşiktaş borsaya geliyor
BELEDİYELER İÇİN YENİ VERGİLER KAPIDA
TÜPGAZ VE OTOGAZDA İNDİRİM
Tüpgaz olarak bilinen likit petrol gazı ile otogazın perakende satış fiyatlarında indirime gidildi. Dağıtım firmaları tüpgaz fiyatlarını, ortalama yüzde 1.1 ile yüzde 1.5 arasında değişen oranlarda düşürdü. Buna göre 12 kilogramlık mutfak tüpü, Ankara'da 14 milyon 950 bin liraya, İstanbul'da 14 milyon 820 bin lira ve İzmir'de de 14 milyon 750 bin liraya geriledi. Otogaz fiyatları da, yüzde 0.5 ile yüzde 0.6 arasında ucuzladı.
24 Ocak 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED