T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

İLK TÜRK UZAY
ADAMI BULUNDU

PTT Genel Müdürlüğü'nün, "Halka mektup yazma alışkanlığı kazandırmak ve mektup kavramını toplumda daha canlı tutmak" amacıyla PTT'nin kuruluşunun 146. yıldönümü olan 23 Ekim 1986 tarihinde başlattığı, '2000 Yılına Mektup Kampanyası'nın son mektubu da sahibini buldu.

Kampanya kapsamında, 'İlk Türk Uzay Adamı'na iletilmesi istenen mektup, teslim edilmesi gereken tarihten iki yıl sonra, "uzaya çıkan ilk Türk Astronot" olan Kazak asıllı Toktar Abubakirov'a verilecek. PTT Genel Müdürü Murat Kaya, İstanbul Aksaray'daki PTT merkezinden 7 Ekim 1987 tarihinde postaya verilen ve İlk Türk Uzay Adamı'na verilmesi istenen mektubun, 15 Şubat 2002 tarihine kadar Abubakirov'a teslim edileceğini belirtti. İlk Türk astronotu Abubakirov, halen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in başdanışmanı olarak görev yapıyor.

PTT yetkilileri, 2000 yılı Mayıs ayı başına kadar, 'İlk Türk Uzay Adamı'na verilmesi istenen mektubun muhatabını bulamayınca, resmi yazışmalar başladı. Öncelikle Türk Havacılık ve Uzay Genel Müdürlüğü'ne başvuran yetkililer, henüz uzaya çıkan bir Türkün olmadığı cevabını aldılar. Konu hakkında, daha sonra Dışişleri Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile yapılan yazışmalardan da bir sonuç çıkmadı. Ve 'uzaya çıkan ilk Türk Uzay Adamı'nın izi, ancak 2002 yılı başında bulunabildi.

HİKAYE OLDUKÇA İLGİNÇ

Teslim tarihinin üzerinden iki yılı aşkın süre geçtikten sonra sahibini bulan mektubun ilginç bir hikayesi var. PTT'nin bir yıl süreyle devam eden kampanyasında bazıları sevdiklerine, kendilerine, hatta henüz dünyaya gelmemiş çocukları ya da torunlarına mektup gönderirken, mektuplar arasında belli bir adresi olmayanlar da vardı. İstanbul Aksaray'dan, 27 Ekim 1987 tarihinde postaya verilen ve üzerinde, "PTT eliyle uzaya çıkacak ilk Türk Uzay Adamına verilecektir" yazılı mektup da bunlardan biriydi. 2000 yılı geldiğinde, PTT'nin 13 yıldır muhafaza ettiği mektuplar, saklandığı yerden çıkarıldı ve tek tek adreslerine teslim edilmeye başlandı.

 
Çin'de at yılı heyecanı
Çin kültüründe büyük değer verilen At Yılı 11 Şubat günü başlayacak.
Silahlar insanlık tarihi ile yaşıt
Tabiatta ilk silah olarak keskin kenarlı taşları, sivriltilmiş kemikleri ve sopaları kullanan insanoğlu, günümüzde en gelişmiş silahlarıyla ölüm kusuyor.
PEYNİRİ KAPTIRAN KARGA APTAL DEĞİLMİŞ
Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ornitolog (kuşbilimci) Doç. Dr. Mustafa Kaya, kargaların sosyal kuş olduklarını belirterek, "Kargalar en küçük tehlike karşısında uyanık davranırlar ve tongaya basmazlar" dedi. Kargaların yaşam sürelerinin 10-15 yıl arasında değiştiğini belirten Kaya, şöyle devam etti: "Sosyal kuş olan kargalar, en küçük tehlike karşısında uyanık davranırlar ve tongaya basmazlar. Davranış yöntemleri incelendiği masaldaki gibi aptal olmadıkları anlaşılır. Kargalar yiyecek yerken ya da yerde dolaşırken içlerinden birisi, yüksek bir yere konarak gözcülük yapar. Olası bir tehlike karşısında çığlık atma şeklinde ses çıkararak ve ani haraketlerle arkadaşlarını uyarır."

10 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED