T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Enron soruşturması notçulara uzandı

Enron'un iflasının ardından ABD'nin en büyük borsa aracı kurumu Merrill Lynch, Arthur Andersen ve Moody's ve Standard & Poor's gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının rolleri de inceleniyor.

ABD'nin enerji devi Enron şirketinin iflasının ardından, New York menkul kıymetler borsası Wall Street'in büyük oyuncuları da soruşturma kapsamına alınıyor. ABD Kongresi ve yasa uygulayıcısı kurumlar, Enron'un bono satışlarını hem finanse eden, hem de şirkete yatırım yapan yatırımcıları zamanında uyarmayan kredi derecelendirme kuruluşları soruşturuyor.

Enron'un mali müşaviri Arthur Andersen, Enron'un şüpheli ortaklıklarından bazılarına yatırım karşılığı bono satışı vaad eden ABD'nin en büyük borsa aracı kurumu Merrill Lynch & Co. and First Union Corp. ile analistler ve mali haberler veren televizyon şebekeleri inceleniyor.

Mali piyasa analistlerinin, yatırımcılara tavsiye ettikleri şirketlerin hisse senetlerinden önemli miktarını ellerinde tuttuklarından dolayı saptırılmış tavsiyelerde bulunabileceklerinden şüpheleniliyor.

ABD Adalet Bakanlığı ile Menkul Kıymetler ve Döviz Komisyonu, Enron ve Arthur Andersen'deki mali müşavirler ile Moody's Investors Service ve Standard & Poor's gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının rollerini de inceliyor.

Değeri 70 milyar dolar

Geçtiğimiz Aralık başında iflasını açıklayan Enron şirketininin 2000 yılı cirosu 101 milyar dolar, piyasa değeri 70 milyar dolar idi. Enron, Arthur Andersen tarafından denetleniyordu. Andersen'in Enron ile ilgili raporlarında şirketin mali dumunun batmaya doğru gittiği görülmüyordu. Bush bunun nedeninin araştırılmasını istiyor.

Amerikan Kongresi'nin Menkul Kıymetler ve Kambiyo Komisyonu da konuyu gündemine aldı. New York Times ve Financial Times gazeteleri, kusur bulunması halinde Arthur Andersen'in bağımsız bir şirket olarak varlığını sürdürmesinin bile tehlikeye düşebileceğini söylüyorlar.

Denetim şirketleri büyüteç altında

Daha birkaç ay öncesine kadar Amerika'nın en büyük 10 şirketinden biri olan Enron'un ardında milyarlarca dolar borç bırakarak batması, ABD'de denetim şirketlerinin rolünün büyüteç altına alınmasına yol açtı. ABD Başkanı George W. Bush denetim şirketlerinin ihmali olup olmadığının araştırılmasını emretti. Haber, Türkiye'de bankacılık çevrelerinde de denetim şirketlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından araştırılması konusunun gündeme geldiği bir zamana rastlıyor. Denetim şirketlerinin hazırladıkları raporlar gelmekte olan çöküşü haber veriyor muydu? Raporlar gerçeklere mi dayanıyordu yoksa, denetim şirketleri, bankalardan aldıkları yüksek ücretleri kaçırmamak için işlerini hafife mi almışlardı? Denetim şirketleri batan bankaların hissedarlarını kandırmış sayılabilir mi? Bankaların çoğu 'Beş Büyükler' diye bilinen Arthur Andersen, Deloitte&Touche, Ernst&Young, Pricewaterhouse Coopers ve KPMG şirketleri tarafından denetleniyor. Bankaların sermaye yapılarının devlet yardımı ile güçlendirilmesini amaçlayan yasanın Meclisten geçmesinin ardından bankaların denetimi daha çok önem kazanıyor. Çünkü devlet katkısını bankaların denetim raporları sonucunda belirlenen durumları tayin edecek.

 
Türk devleri kan kaybetti
Geçen yıl yaşanan kriz ve devalüasyon nedeniyle Türk şirketleri dünyadaki en büyük aile şirketleri sıralamasında irtifa kaybetti.
Bayramoğlu: IMF' ye verilen 18. müstemleke mektubu
MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, "IMF konusu ile ilgili uzun yıllardır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. IMF' nin 18. Niyet Mektubunu okuduğumuz zaman aslında nasıl bir müstemleke mektubu okuduğumuzu anlıyoruz" dedi
Mavi Akım'da son kaynak ay sonunda
Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz tabanından inşa edilmekte olan Mavi Akım doğalgaz boru hattının deniz kısmının boru döşeme çalışmaları, Rusya'dan gelen kısımla Samsun'dan denize indirilen kısmın ay sonunda Türk karasuları içinde birleştirilmesiyle birlikte tamamlanacak. Gazprom'dan edinilen bilgiye göre, bu kaynak işlemi 25-27 Şubat dolaylarında yapılacak. Yıllık kapasitesi 16 milyar metreküp olacak olan Mavi Akım'ın deneme amaçlı çalıştırılmasına bu yılın üçüncü çeyreği içinde başlanması hedefleniyor. Hattın deniz kısmını döşeyen İtalyan SAIPEM-7000 gemisi, Aralık ayında hattın denizin 2 bin 150 metredeki en derin kesimlerini döşemeye başlamış ve böylece dünyada en derindeki boru hattı da yerleştirilmişti. Mevcut hattın yıllık 6 milyar metreküp olan kapasitesine 8 milyar metreküp daha eklenmesini sağlayacak genişletme inşaatının da, bu yılın son çeyreğinde tamamlanacağı öğrenildi.
10 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED