T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Yeşilçam'a
Hollywood çehresi

SODER'deki başkanlık görevini Yusuf Sezgin'e devreden Selda Alkor, Yeşilçam Projesi'ni hayata geçirmekten vazgeçmiş değil.

"Türk sineması denilince Yeşilçam, Yeşilçam denilince de akıllara Türk sineması geliyor ama gelin görün ki, bu adın verildiği sokaklardan geçenler Türk sinemasını çağrıştıracak hiçbir şey bulamıyor". İşte bu gerçekten hareket eden Sinema Oyuncuları Derneği (SODER)'in eski Başkanı Selda Alkor, Yeşilçam'a Hollywood'u aratmayacak yeni ve renkli bir çehre kazandırmak için uğraş veriyor.

"Yeşilçam Projesi" adını verdiği ve uzun süredir üzerinde çalıştığı projesini hayata geçirmek için elinden geleni yapan Alkor, çıktığı her platformda bu isteğini dile getiriyor. SODER'in yeni başkanı Yusuf Sezgin de projeyi sürdüreceklerini belirtirken, "Yeşilçam Projesi"nin hayata geçirilmesi konusunda Alkor'a en büyük desteği ise şimdilik sadece Beyoğlu Belediyesi veriyor.

Yeşilçam bunu hakediyor

Alkor'un verdiği bilgiye göre Yeşilçam Projesi'nin iki ayağı bulunuyor. İlki bölgedeki bir binanın "Sinema Merkezi" adıyla tamamen Türk sinemasına ayrılmasını hedefleniyor. Sinemaya ilişkin her türlü faaliyetin ve müzenin yeralacağı bina bir tür Yeşilçam Akedemisi olacak ve yeni yeteneklerin sinema alanında eğitilmesine olanak sağlayacak. Hem sosyal hem de teknik olarak sinema ili ilgili birimlerin yeralacağı okulda bir de müze kurulacak.

Projenin asıl ayağı olan gözalıcı ve heyecan verici kısmı ise, Yeşilçam Sokakları ile ilgili olanı. Çünkü proje hayata geçirildiği taktirde, Yeşilçam adının verildiği sokaklar Holywood'u aratmayacak bir görünüme bürünecek. Yeşilçam filmlerine imza atan firmaların bulunduğu binaların yeniden restore edilmesi hedeflenirken, sokakların çehresi değişecek.

Her binanın önünde Yeşilçam Yıldızları'nın dev posterleri, ünlü filmlerin afişleri, pek çok sinema salonu ve müzeler ile Paris'in Şanzelize'sini aratmayan dekorlarla süslü kafeler, ve daha neler neler... Böylece Yeşilçam Sokağı veya sokaklarına girecek herhangi bir insan, bir anda kendini bir film setinde, ya da geçmişte izlediği herhangi bir filmin canlı dekorları arasında geziniyor gibi hissedecek.

Projeyi anlatırken gözleri parıldayan Selda Alkor, Türk sinemasının bunu çoktan hakettiği düşüncesinde. Bir değil birden fazla Yeşilçam sokağı bulunduğunun altını çizen Alkor'a göre şu anda bu sokaklar hiçbir şekilde Türk sinemasını anımsatacak her hangi bir özelliğe sahip değil. "Bu sadece Türk sinemasının değil, Beyoğlu'nun da hakettiği zorunlu bir projedir" diyen Alkor, "Bizim tek istediğimiz, yurtiçinden ya da yurtdışından biri gelip te ya sizin Yelişçam'ınız nerede? diye sorduğun, onlara bizim sinemamızı çağrıştıracak ve bizim sinemamazı layık bir alan gösterebilelim" diyor.

Projesinin sonuna kadar arkasında duran Alkor, "Şimdilik Beyoğlu Belediyesi bize büyük destek veriyor. Ancak belediyenin imkanlarının yetmemesi durumunda Ankara'nın da kapısını çalarız" şeklinde konuşuyor.

 
Karakutu açıldı bir kere!
Yayın dünyasına yeni atılan Karakutu Yayıncılık, okurlara üç kitapla 'merhaba' dedi
Sevgiyle yadedildi
Geçtiğimiz hafta aramızdan ayrılan örnek insan, şair ve mütefekkir Ali Ulvu Kurucu için Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından organize edilen anma programında Kurucu'nun sevenleri ve arkadaşları biraraya geldi.
Yazarlar Birliği'nin Sultanahmet'teki şubesinde toplanan sevenleri, Ali Ulvi Kurucu'nun şiirlerinden örnekler okuyup, edebi kişiliği ve bütün Müslümanlara örnek yaşamı üzerine sohbet ettiler.
Gazetemiz yazarlarından Yusuf Kaplan'ın sunuculuğunu yaptığı toplantı Yusuf Kılıç'ın okuduğu Kur'an-ı Kerim'le açıldı. Ali Ulvi Kurucu'yu Medine'ye her gittiğinde ziyaret eden ve ondan feyz alan yazar İhsan Süreyya Sırma, "Türkiye'den Suudi Arabistan'a gidenlerin ziyaret ettiği iki insan vardı, biri gelen ziyaretçilerle şiir meclisi kuran onlara şiirler okuyan Ali Ulvi Kurucu hoca, diğeri de fıkıh üzerine sohbetlerde bulunan Erzurumlu hattat Mustafa Efendiydi. Bu ziyertlerde gençler çok şey öğrenirdi. Bu sobetler sırasında tanıştığımız Ali hocamız tam bir gönül adamı, Resulullah aşığı bir insandı" dedi.
Ali Ulvi Kurucu kimdir?
Değerli mütefekkir, şair ve gönül adamı Ali Ulvi Kurucu,1922 yılında Konya'da doğdu. 1939 yılında ailesiyle birlikte Medine'ye yerleşti. Yüksek tahsilini Mısır'daki El ezher Üniversitesi'nde tamamlayan Kurucu Kocaefendi, Mısır dönüşünde Medine'de uzun seneler devam ettirdiği Sultan Mahmud ve Şeyhülislam Arif Hikmet Kütüphanelerinin Müdürlüğünü 1985 yılında emekli olarak tamamladı. 80 yaşında Hakk'a yürüyen Kurucu Hocaefendinin şiirleri başta olmak üzere bir çok eseri kitaplaştırıldı. Şiirde Mehmet Akif Ersoy'un şiir üslubunu zamanımızda devam ettiren nadir şahsiyetlerden olan Kurucu Hocaefendi, nesir sahasında da değerli eserler verdi.
10 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED