T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Viyadükler tehlikede

Mühendisler, aktif fay bölgesinde kalan viyadüklerin ileride meydana gelebilecek bir depremde, iskambil kağıtları gibi devrilebileceğine dikkat çektiler.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nce, 1998 yılından bu yana Anadolu Otoyolu'nun bulunduğu Bolu, Kaynaşlı, Düzce ve Yığılca'da yürütülen tez çalışmasının haritalanması tamamlandı.

YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Tolluoğlu yaptığı açıklamada, araştırma görevlisi Ali Murat Ay tarafından yürütülen tez çalışmasının Hacettepe Üniversitesi Araştırma Fonu Projesi desteği ile 1986 yılında yapımına başlanan ve halen sürdürülen Anadolu Otoyolu'nun bulunduğu yörede yapıldığını bildirdi. Tolluoğlu, 12 Kasım depreminin viyadüklerde yaklaşık 28 santimetrelik sağ yönlü yanal yer değişirmeye neden olduğunu kaydederek şunları vurguladı: "Depremin şiddetiyle viyadük tablalarının rotasyonal hareketi sonucu bağlantı noktalarında ciddi hasarlar meydana gelmiştir. Yaklaşık doğu-batı yönlü viyadüklerin ayakları doğuya doğru kaymıştır. Aktif fay bölgesinde kalan bu bölgenin ileride meydana gelebilecek bir depremde iskambil kağıtları gibi devrilmesi işten bile değildir. Bu hasarların nasıl giderilebileceği asıl merak konusudur."

Başkan enkazda kaldı

Afyon'un Çay ilçesine bağlı Koçbeyli Belde Belediye Başkanı İrfan Doğan, Çay Küçük Sanayi Sitesi'ne onarım için verdiği makam otomobilinin depremde enkaz altında kalması nedeniyle araçsız kaldı. Belediye Başkanı İrfan Doğan, daha önceki belediye başkanının yaptığı kaza sonrası kullanılamayan makam aracını para bulamadığı için onarıma veremediğini söyledi.

Açıkta insan bırakılmayacak'

Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, Afyon'deki depremde büyük can ve mal kaybının yaşandığı Sultandağı ilçesinde incelemelerde bulundu. Akcan, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün Marmara Bölgesi'nde yaptığı fay hattı incelenmesinin bu bölgede de yapılacağını söyledi. Hasar tespitlerinin bir an önce yapılmasıyla kalıcı çözümlere ulaşılabileceğini belirten Akcan, uygun zemin bulunan yerlere kalıcı konutların bir an önce yapılmasının düşünüldüğünu kaydetti. Bakan Akcan, "Açta, açıkta insan bırakılmayacak" dedi.

Erzurum'da incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu da mesleki eğitimin olmaması nedeniyle depremde evlerin yıkıldığını, bunun için mesleki eğitimin zorunlu hale getirileceğini söyledi.

Hasarlı binalara ödenek yok

Öte yandan 12 Kasım depreminde büyük zarar gören Kocaeli'nde, Marmara depreminde ağır hasarlı duruma gelen ve ödenek olmadığı için yıkılamayan çok katlı 230 bina tehlike doğuruyor.

Prof. Dr. Resmi Yıldız, ağır hasarlı binaların acilen yıkılması gerektiğini belitti.

Depremin şiddeti yine tartışma konusu oldu

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Aydın, 6.0 büyüklüğündeki Afyon depreminin Akşehir-Sultandağı fay zonunun hareketlerine bağ6lı olarak oluştuğunu belirterek, "Sultandağı, Eber ve Çay çevresinde depremin şiddeti 7.0 ile 9.0 arasındadır" dedi. Prof. Dr. Aydın, SÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği üyelerinden Prof. Dr. Hükmü Orhan, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Eren, Yrd. Doç. Dr. Adnan Özdemir, Yrd. Doç. Dr. Rahmi Aksoy, Yrd. Doç. Dr. Güler Göçmez, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turan ve Yrd. Doç. Dr. Kerim Koçak`tan oluşan ekiple birlikte Afyon deprem bölgesinde inceleme yaptıklarını söyledi. Yapılan incelemelerin raporları hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Aydın, yıkılan binaların daha çok Çay Deresi`nin oluşturduğu gevşek kumlar üzerineki yapılar olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Göçük altından çıktı, karnesini almaya geldi

Afyon'un Bolvadin ilçesinde, depremde yıkılan evlerinin enkazı altından kurtarılan ilköğretim okulu öğrencisi, karnesini almaya kırık koluyla geldi. Bolvadin, Derekarabağ Köyü İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Mehmet Aykuş, 3 Şubat'ta meydana gelen depremde, yıkılan evlerinin enkazı altında kaldı. Ailesi tarafından göçükten kurtarılan Mehmet Aykuş'un kırılan kolu alçıya alındı. Aykuş, sargılı koluyla karnesini almak üzere de arkadaşlarıyla birlikte okuluna geldi. Hem karnesini hem de takdir belgesini alan Mehmet Aykuş, depremin şokunu atlatamadığını ve çadırda kaldıklarını söyledi.

Afyon'da eğitim sürecek

Afyon'da 3 Şubat'ta meydana gelen depremde, bölgedeki 300 okuldan 55'i orta olmak üzere 84'ü hasar gördü. Hasarlı okulların eğitim ve öğretime engel olmayacağı bildirildi. Afyon Milli Eğitim Müdürü Metin Topkaraoğlu, depremden etkilenen bölgelerde 300 okulda bin 700 öğretmen ve 10 bin öğrenci bulunduğunu söyledi. Topkaraoğlu, depremde 5-6 yıllık okul binalarının hasar görmediğini belirterek, "Hasar gören okullarımızın büyük bölümünde sıva dökülmesi ve hafif çatlaklar var. Sadece 5 okulumuzda orta hasar bulunuyor" dedi. Topkaroğlu, sömest tatilinin okulların onarılması için değerlendirileceğini ifade etti.


 
Dosya kaybetme telaşı
Tantan'ın gündeme getirdiği yakılacak belgelerde, yurtdışı transferleriyle dalgalı kur öncesi bankalara satılan 5 milyar dolarlık dövizin kayıtları bulunuyor.
SERDENGEÇTİ'YE 'KUR' DAVASI
Elektrik çarptı
Elektriğe aylık yüzde 12 zam yapılması planlanırken yıllık yüzde 113 olarak gerçekleşmesi tepki görüyor.
Bakan oldu ruhsatı kaptı
Koray Aydın, 6 yıl ruhsat alamadığı inşaatlarını bakan olduktan sonra ruhsat alarak tamamladı.
ABDÜLHAMİD HAN'A VEFA
Sultan 2. Abdülhamid Han, ölümünün 84. yılında yâdedildi.
YDK, bağımsızlık istiyor
YDK Başkanı Fahri Özbaki, kurulun tanıtım ve faaliyetleri hakkında hazırladığı 2001 yılı raporunda, kurulun bağımsızlığını istedi.
Maden işçileri eylem yaptı
Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Gökçesu beldesinde maden işçileri aileleri ile birlikte eylem yaptı.
O'na misafir olmak
Hac, hayra da şerre de yarayan bir gücü, paranın gücünü elinde bulunduran insanın, bu gücü hayra kanalize edebilecek noktaya gelebilmesi için yaşaması gereken en kısa, en etkili tekamül yoludur.
Değişiklik 'çok çelimsiz'
TCK 312, 159 ile TMK 7 ve 8. maddelerdeki değişiklikleri, ciddi bir adım olarak değerlendirmeyen düşünce suçluları, bu maddelerin yeni hallerinin öncekilerden pek de farklı olmadığını ve düşüncenin yine cezalandırılacağını söylediler.
"Sayıştay'da iş aksaması yok"
Sayıştay Başkan Vekili Necip Pekçevik, vekalet döneminde hiçbir işin aksamadığını belirterek, "Faaliyetler her zamankinden daha iyi yürüyor" dedi. Pekçevik, Sayıştay Birinci Başkanı Mehmet Kamil Mutluer'in, 15 Haziran 2001 tarihinde yaş haddinden emekli olmasının ardından yaklaşık 8 aydır bu görevi vekaleten yürüttüğünü kaydetti. "Vekalet döneminde aksayan hiçbir iş yok" diyen Pekçevik, aradan geçen sürede stratejik planların tamamlandığını ve "sanki kalıcıymış" gibi çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi. Pekçevik, şöyle konuştu: "Bu dönemde bütçe çıktı. Ayrıca 2 rapor hazırladık. Havaalanı yatırımları ve yerinde inceleme kesin izleme konusundaki bu raporları TBMM Başkanlığı'na sunduk. Denizlerin kirliliği konusundaki performans raporu çalışması sürüyor. En kısa zamanda tamamlanıp Meclis Başkanlığı'na sunulacak."
10 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED