AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
Cepçilere kızıl takip

Dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Çin, cep telefonu üretmeye hazırlanıyor. Çin, düşük fiyatla satacağı telefonlarla bu ülkeye ihracat yapan firmaları köşeye sıkıştıracak.

Dünya cep telefonu üreticilerinin pastasına büyük bir ortak geliyor. 1.3 milyar nüfusuyla çok büyük bir pazar konumunda olan Çin, kendi cep telefonunu üretmeye hazırlanıyor. Çin'in cep telefonu üreten ülkeler ligine girmesiyle birlikte cep telefonu üreticileri bu dev pazardan mahrum kalacak. Bu gelişmeden tedirgin olan cep telefonu üreticileri, Çin'in yüksek teknoloji ürünü cep telefonları üretmeyeceğini, sadece konuşmaya ve SMS göndermeye yarayacak ucuz telefonlar üretmeyi planladığını düşünüyor ve bu durumun kendilerini muhtemelen 5 yıl içinde pek fazla etkilemeyeceğini savunuyor. Üreticilere göre, Çin ucuz telefonları iç pazarda tüketmekle birlikte GPRS, CDMA, UMTS özelliklere sahip son derecek gelişmiş cep telefonları için ilk etapta yine dışarıya bağımlı olacak.

Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi

Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri sayılan Çin ekonomisi geçtiğimiz yıl tüm dünyadaki ticari daralmaya rağmen büyümeye devam etti. Çin ekonomisi, 2002 yılında yüzde 8'lik bir hızla büyüdü. Çin'in yurtiçi üretim hasılası 2002'de 10 trilyon yuana (1.25 trilyon ABD Doları) ulaştı. Çin'de, sabit sermaye yatırımı ve perakende satışların, 2003'de 4 trilyon yuanı aşması bekleniyor. Tüketimde ise otomobil satışlarının yüzde 70 artması dikkati çekiyor. Çin'in ekonomik olarak büyümesi devam ederken sözkonusu ülkenin en büyük ticaret ortakları olan Japonya, ABD ve Avrupa'da durgunluk devam ediyor. Çin, Dünya Ticaret Örgütü istatistiklerine göre, halihazırda ABD, AB ve Japonya'nın ardından, Kanada'nın yerini alarak dördüncü en büyük dış ticaret hacmine sahip ülke haline gelmiş durumda.

Cep kullanımında ABD'yi bile geçti

Çin, 2001 yılı rakamlarına göre 120 milyon 600 bin cep telefonu abone sayısıyla dünya lideri durumunda. Aynı yılın verilerine göre ABD'nin cep telefonu abone sayısı ise 120 milyon. Cep telefonu kullanım rakamlarında dünya devi ABD'yi bile geride bırakan Çin'de cep telefonu kullanımının özellikle son iki yıl içinde çok büyük bir hızla arttığı belirtiliyor. Bunda en büyük etkenin ülke ekonomisinin liberalleşmesi için atılan adımlar olduğu ifade ediliyor. Çin'deki cep telefonu aboneliğinin artmasında önemli rol oynayan etkenlerden biri de Hong Kong'un yeniden Çin'e bağlanması. Bu sayede, Çin halkı elektronik cenneti olan Hong Kong kanalı ile en yeni model cep telefonlarına çok uygun fiyatlarla sahip olabiliyor.

900 milyon kişinin cep telefonu var

Dünyadaki cep telefonu kullanıcı rakamlarına baktığımızda ise Displaysearch adlı piyasa araştırma kurumunun yaptığı bir araştırmaya ulaşıyoruz. Kuruluşun 2001 yılını kapsayan araştırmasından çıkan sonuca göre dünyada 900 milyon kişi cep telefonu kullanıyor. Aynı araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 15`i cep telefonu kullanıyor. 2005 yılında dünya nüfusunun yüzde 24`ü cep telefonu kullanıyor olacak. Dünya cep telefonu pazarı rakamlarına baktığımızda ise Nokia'nın yüzde 36.1'le birinci, Motorola'nın yüzde 16.8'le ikinci, Samsung'un yüzde 10.1'le üçüncü, Siemens'ın yüzde 8.5'le dördüncü ve Sony Ericsson'ın yüzde 5.5'le beşinci sırada olduğu görülüyor. Türkiye'nin ise bu ligde yer almadığını sanırım söylemeye bile gerek yok.

UZAKDOĞU'YA ANCAK BİR KEZ SATARSINIZ!

Her zaman anlatılan hikayedir. Çin ve Japonya gibi uzakdoğu ülkelerine ürettiğiniz bir cihazı ancak bir defa satabilirsiniz. Çünkü bu ülkeler sattığınız cihazdan tekrar satın almak yerine kopyalarını üretmeyi tercih ederler. Dünyaca ünlü cep telefonu üreticileri de şimdi aynı kaderi yaşıyorlar. Ancak son derece gelişmiş bir teknoloji gerektiren cep telefonlarını üretmek kolay değil. Çinliler, şimdilik fazla fonksiyonel olmayan ve sadece konuşmaya ve SMS alıp göndermeye yarayacak telefonlar üretmekle yola koyuluyorlar. Darısı bizim başımıza.


Fotoğraflar adrese teslim

Dijital fotoğraf teknolojisinin yaygınlaşmasıyla, negatif filmlerin baskı aşamasında yaşanan problemler tarihe karışıyor. Türkiye'de faaliyete geçen Photoport.com şirketi, fotoğraf severlerin dijital makinalarıyla çektikleri kareleri internet üzerinden alıp, baskısını yaptıktan sonra adrese teslim edecek. Swissotel'de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Fotoport.Com Genel Müdürü Ahmet Aka, internetten yapılacak dijital fotoğraf baskısı siparişlerininin baskısını yaptıktan sonra kargoyla adrese teslim ederek, zaman kaybını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. Fotoğrafların tanesinin müşteriye maliyetinin 330 bin lira olduğu bildirildi.

  • RECEP YETER


    DİJİTAL FOTOĞRAF YAYGINLAŞIYOR

    Avrupa'daki ülkeler arasında altıncı büyük fotoğraf pazarı Türkiye. Yıllık film tüketiminin 16 milyon, yıllık baskı miktarının da 50 milyon olduğu Türkiye'de dijital fotoğraf giderek yaygınlaşıyor. Türkiye'de, 2001'de 4 bin olan dijital fotoğraf makinesi satışı geçen yıl 8 bine yükseldi. Bu yıl ise 20 bin adet satış bekleniyor. Fotoport.Com Genel Müdürü Ahmet Aka, Türkiye'de 2 milyon 500 bin internet kullanıcısı bulunduğunu belirterek "İlk yılda üye sayımızı 15 bin, baskı adetimizi de 1 milyon olarak hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

  •  
    WEB GEZGİNİ
    Çalıntıları buluyormuş
    Allah göstermesin ama, çalınan bir eşyanız varsa bu site tam size göre. Çalınan eşyanızla ilgili bir mesaj bırakıyor ve sonucu bekliyorsunuz. Giden gelir mi bilinmez ama, site, çalınanları bulmaya yardımcı olduklarını ve sonuç aldıklarını ifade ediyor. Siteden öğrendiğimize göre bazı emniyet müdürlükleri de eşyaları çalınanlara bu siteyi tavsiye ediyormuş.
    calinti

    İnternet'in AGB'si
    Televizyonlanda reyting oranlarını AGB adlı bir kuruluş ölçüyor. İnternette ise bir Amazon.com kuruluşu olan Alexa bu işi yapıyor. İnternetin AGB'sinde hangi sitenin dünya sıralamasında kaçıncı olduğunu öğrenebilir, isterseniz siteler hakkında görüş ve eleştirilerinizi yazabilirsiniz. Siteye uğramışken, "Top 500" listesine de göz atmayın ihmale etmeyin.
    alexa


    NET KİTAP
    MCSE Windows 2000 Active Directory
    Microsoft network sistemleri konusunda uzmanlaşmak, MCSE sertifika sınavlarına hazırlanmak, tüm dünyada geçerli MCSE sertifikasını elde etmek, Microsoft teknolojilerinde kariyer yapmak isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak. Kitap, Windows 2000 Active Directory'de konu edilen yazılımların kurulumu, yapısı, özellikleri hakkında detaylı bilgiler, script örnekleri bulabilirsiniz. Kitap sıkça sorulan soruların cevaplarını ve diğer sertifikalar hakkında bilgileri de içeriyor.
    pusula
    11 Mart 2003
    Salı
     

    Melih B. Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED