AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
'Sema'nın modern çizgisi

Gültekin Çizgen "Sema" isimli sergisinde kullandığı bilgisayar tekniğiyle, Mevleviliğin mistisizmini modern hayatla birleştiren bir yorum sergiliyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Fotoğrafçılık ve cam çalışmalarının yanısıra 1990'dan itibaren resimle ilgilenen Çizgen, Mevleviliği modern bir çizgi ile buluşturduğu resimlerini Sema başlığı ile İş Sanat Parmakkapı Sanat Galerisi'nde sergiliyor.

    Kolaj-montaj tekniği ve çeşitli görsel efektlerle resme yeni bir bakış açısı getiren Çizgen, Doğu öğelerindeki esrarı, 21. yüzyıla taşıyarak getirdiği yorumla bugündekileri derinden etkiliyor.

    Sergisini "Mevlana ve Mevleviler çalışması, geleneğimizdeki mana dünyasının yeni biçimde yorumlanması arayışı" olarak tanımlayan sanatçı, kırkbeş yıllık yıllık sanat hayatında illüstrasyon vadisinde hep tematik olarak çalıştığını ve serginin ana temasının çocukluğunda gitmiş olduğu Konya'da şekillendiğini söylüyor:

    Çocukken Konya'da..

    "Babamla geldiğim Konya'da o âlemi gördüğümde beynime ve gönlüme yazdığım o kareler, bu sergideki resimler olarak ortaya çıktı."

    Resimdeki illüstrasyonun dış dünyanın yeniden yorumlanması görüşünde olan sanatçı, resme kattığı manayı şu sözlerle anlatıyor: "Fotoğraf çalışmalarım da oldu ama resim fotoğraf gibi değil, dış yerine içten akseden bir ayniyat. Mevlevi dünyasına böyle bir yorum getirmek düşüncesindeyim, tabii çalışmalarımda biraz çağdaş esinti de var, hem teknik hem içerik olarak."

    Sanal ortamda sanat

    Günümüzde her alana giren bilgisayar birçok meselenin hallinde işimizi kolaylaştırıyor. Ama Çizgen'e göre sanatı sanal ortama taşıma salt kolaylık sağlamıyor. "Bilgisayar sanat alanında bir kolaylık değil. Bir paket programla çalışmıyorsunuz, sadece belli dil imkanları veren ve arayış imkanlarını çoğaltan bir araç bilgisayar. Bunu bilerek çalışırsanız, farklı bir lezzet getirme şansınız var."

    Uhrevi ve sanal âlemi birleştiren bu sergi, 28 Mart'a kadar Parmakkapı Sanat Galerisi'nde gezilebilir. Bilgi içn tel: 0 212 347 00 52

    Üslubu ve Gültekin Çizgen

    Fotoğraf ve sanatsal cam çalışmalarının yanı sıra 1990'lardan bu yana resimle ilgilenen Gültekin Çizgen yirmiden fazla kişisel sergi açtı. Evrenin Gizli Tarihi, Acaib-ül Mahlukat, İstanbul-İstanbul gibi tematik resim sergilerine imza atan sanatçı, Anadolu Uygarlıkları, Mesnevi, Cambaz, Bizans gibi serilerinin özgün baskılarını yaptı. Osmanlı'nın 700. yılında Osmanlılar Albümü-Sultanname ve Osmanlılar'ın Uygarlığımıza Katkıları, Bilim&Sanat albümlerini hazırladı. Resimlerindeki figürlerin bazı bölümlerini bilgisayar ortamında birleştirip uyumlaştırarak oluşturduğu kolaj-montaj tekniği ile kendine has bir üslubu ortaya koydu.

  •  
    Savaşa dair...
    Eflatun, "Savaş, insan tutkularından doğmuştur" diyor. Alain: "Fikir, öfke, gurur, kin v.s. gibi duygular, savaşların kaynağıdır"
    Kara tren gecikir, belki...
    Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Yapı Kredi Kültür Sanat işbirliğiyle düzenlenen Demiryol-Tren Çağı Sergisi, Vedat Nedim Tör Müzesi'nde açıldı. Sergide, demiryolunun tarihsel gelişimi; Ankara'da bulunan Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi ile TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi envanterlerine kayıtlı tarihi malzemeler eşliğinde tren ve garlar, beklemek, karşılamak, yolculuk ve trende yemek gibi konu başlıklarına yer veriliyor. Osmanlı ile Cumhuriyet dönemi demiryollarının bölümler halinde verildiği sergide sözleşmeler, gar, vagon ve lokomotif maketleri, gar ve istasyon saatleri, yol işaret fenerleri gibi malzemeler bulunuyor. Sergi, 24 Mayıs'a dek açık kalacak.
    Yarın'da Pax Ottomana tartışması
    Aylık düşünce ve siyaset dergisi Yarın, son sayısında Türkiye'nin ve bölgenin kalıcı barış ve istikrarının şifresi olarak Pax Ottomana'yı kapaktan işliyor. Dergi, "Osmanlı barışı" başlığı altında Osmanlı döneminde sağlanan - en azından 400 yıl sürdüğü bütün tarihçiler tarafından teslim edilen- istikrarlı ve çok kültürlü uygar düzenin bir benzerinin bugün, yeni dinamikler ve niyetlerle kurulmasının gündeme gelmesi gerektiğini vurguluyor. Dergide Pax Ottomana bağlamında Prof. İlber Ortaylı ile yapılmış bir söyleşi de bulunuyor. Ayrıca konuyla ilgili olarak Burhan Metin, Dr. İbrahim Kalın, Abdullah Muradoğlu, Altay Ünaltay, Mahir Kaynak ve Dr. Ferhat Kentel'in farklı açılardan konuyu ele alan makaleleri var. Yine kapak dosyası ekseninde Yarın konferansları için Türkiye'ye gelen Yahudi kökenli antisiyonist Rus entelektüeli İsrail Shamir'in CRR'de yaptığı konuşmasının özeti de yer alıyor. Bilgi için: tel: 0 212 679 16 43
    17 Mart 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED