AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
İŞÇİ KIRGIN
işveren mutlu

İşçi temsilcileri hükümetin önceki gün yürürlüğe giren İş Güvencesi Yasası'nı ertelemesini talihsiz bir girişim olarak değerlendirirken, eylem uyarısında bulundu.

Önceki gün TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda 30 Haziran'a ertelenmesi kabul edilen İş Güvencesi Yasası iş hayatında derin bir kırılmaya yolaçtı. İşçi temsilcileri, yasanın ertelenmesini talihsiz bir girişim olarak değerlendirirken, eylem yapacakları uyarısında bulundular. Yeni İş Yasası yürürlüğe girmeden İş Güvencesi Yasası'nın da işletilmemesi konusunda ısrar eden işveren kesimi ise sonuçtan gayet memnun görünüyor.

Meclis'te kimlik tartışması

Bu arada yasanın ertelenmesiyle ilgili olarak TBMM'de dün devam eden görüşmelerde CHP ile AK Parti arasında 'kimlik' tartışması yaşandı. AK Parti'nin yasanın ertelenmesi önerisine karşı çıkan CHP Grup Başkanvekili Oğuz Oyan'ın "AK Parti'nin kimlik bunalımı var" sözleri, Genel Kurul'da tartışmalara neden oldu. CHP'li Oyan, AK Parti'nin emek kesiminin oylarıyla iktidara geldikten sonra işverenden yana tavır değiştirdiğini anlattı. AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik ise, partisinin kimlik problemi olmadığını bildirirken, CHP'yi emek kesiminin yanında yer almamakla suçladı.

Engin: AK Parti'ye güvenmiştik

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Yusuf Engin, hükümetin beklentilerle bağdaşmayan kararlar alarak kendilerini endişelendirmeye başladığını söyledi. Engin, Öz İplik-İş Sendikası Gaziantep Şubesi'nin olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, güncel sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunup, hükümeti eleştirdi. İş güvencesi Yasası'nın uygulanmasının işverenlerin baskısı sonucu ertelenmesine anlam veremediklerini vurgulayan Engin, şöyle devam etti: "3 Kasım seçimlerinde, (ben bu tabloyu düzeltirim, değiştiririm) diyen birilerini iktidara getirdik, o birileri şimdi bizi endişelendirmeye başladı. İnandığımız, güvendiğimiz bu iktidardan da umduğumuzu bulamama korkusu yaşıyoruz. Hükümeti, adalete ve kalkınmaya hizmet etmeye davet ediyoruz."

Uslu: Haklı ve mazur görmeyiz

Hak-İş Genel Başkanı Salim Usluda, "15 Mart 2003'te yürürlüğe giren İş Güvencesi Yasası'nın ertelenmesi girişimlerini büyük talihsizlik ve haksızlık" olarak gördüklerini belirtti. Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 1994'de kabul ettiği 158 sayılı ILO Sözleşmesi'nin gereğini yerine getirerek, iş güvencesini daha geliştirmesi gerekirken, yeni bir ertelemeye gidilmesinin "haklı ve mazur görülemeyeceğini" ifade etti.

Türk-İş Yönetim Kurulu'nun yayınladığı bildiride, önceki gün uygulamasına geçilen İş Güvencesi Yasası'nın ertelenmesi girişimlerinin kesinlikle reddedildiği belirtilerek, eylemlerin derhal başlatılacağı bildirildi.

Yaşar: Hükümet gemiyi iyi götürüyor

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar, yeni hükümetin "gemiyi iyi götürdüğünü" söyledi. Ege Sanayici ve İşadamları Derneği'nin 10'ncu kuruluş yıldönümü etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yaşar, hükümetin, "milletin sesiyle" geldiğini ve hükümete saygı duyulması gerektiğini belirtti. Yaşar, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'nın hükümet hakkında yaptığı olumlu yorumları desteklediğini belirterek, "Bence de hükümet gemiyi gayet iyi götürüyor. Sabırlı olmak lazım. Akıllı gidiyorlar" dedi. Gelecekten "umutlu" olduğunu dile getiren Yaşar, "Bir gecede sanayimiz üç iken bir oldu. Büyük kriz geçirdik. Yine de sapasağlam ayaktayız" diye konuştu.

İş barışı korunmuş oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Odaları Konsey Kemal Çolakoğlu "İş Güvencesi Yasası ve İş Kanunu tasarısı müşterek, hatta tek bir yasa olarak ele alınmalıdır" dedi. Çolakoğlu, yaptığı açıklamada, "Yasanın ertelenmesini doğru buluyorum" dedi. İşveren ve işçiler arasında mutabakatı sağlayamayan İş Güvencesi Yasası'nın iş barışına büyük zarar getirebileceğine değinen Çolakoğlu, "Yasanın 3 ay ertelenecek olması iş barışı açısından doğru ve yararlıdır" diye konuştu.

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Enis Özsaruhan da, İş Güvencesi Yasası'nın ertelenmesi kararını olumlu karşıladıklarını belirtti.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, İş Güvencesi Yasası'nın ertelenme kararını olumlu karşıladı. Yasayı "Anadolu sermayesini tasfiye etmeyi amaçlayan" yasa diye tanımlayan Çağlayan, "muhalefet partisinin işveren ve sermaye karşıtı tavırlarını anlamak mümkün değil" dedi. Çağlayan açıklamasında, hükümete ve AK Parti Grubu'na teşekkür etti. Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Canip Karakuş da, "iş güvencesi ile ilgili son birkaç gündür CHP'liler Parlamento içindeki davranışlarıyla adeta şov yapıyorlar" dedi.

 
Bu yıl 93.4 milyar dolar borç ödenecek
Devlet bu yıl yaklaşık 82 milyarlık bölümü iç borç ve 11.4 milyarlık bölümü dış borç olmak üzere toplam 93.4 milyar dolarlık borç ödemesi yapacak.
'Artık kayıt dışı yok'
Vergiyi tabana yayacaklarını ve vergi oranlarını düşüreceklerini kaydeden Bakan Unakıtan, kayıtdışı ekonomiye karşı etkin önlem alacaklarını söyledi.
Devletin büyüttüğü firmalar yürüyemez
Ülker Grubu'na bağlı Datateknik'in Genel Müdürü Nazım Özdemir: "Sırtını devlete dayamış firmalar, o ne kadar süt, mama verirse o kadar büyüyor. Süt bittiğinde büyüme de kesiliyor."
Opel Odak'dan dev 3S servis yatırımı
Opel Odak A.Ş, Topkapı'dan sonra ikinci 3S tesisini törenle Bayrampaşa'da hizmete açtı.
Piyasaları savaş değil, beklentisi vuruyor
Emekliler maaşta 1997'yi arıyor
Emekli aylıkları reel olarak, geçen yıl bir önceki yıla göre, Emekli Sandığı'nda yüzde 4,1, SSK'da yüzde 1,3, Bağ-Kur'da ise yüzde 0,6 oranında artmasına karşın 1997 yılını arıyor. Emekli Sandığı'nda 1997 yılında (1994:100) indeksine göre 121'e kadar çıkan reel emekli aylıkları endeksi 2002 yılında geldiği 104'lük seviyeye inerken, 2002 yılındaki endeks değeri 1997 yılına göre reel yüzde 14'lük kayba işaret ediyor. SSK emekli aylıklarında ise aynı dönemdeki kayıp oranı yüzde 18,7'yi buluyor. Bağ-Kur'luların kaybı ise yüzde 9,3 olarak hesaplanıyor.
Faizler 142 köprüye bedel
Türkiye'nin bu yıl ödeyeceği 39.1 milyar dolarlık iç ve dış borç faiz ödemeleriyle, İstanbul Boğazı'na tanesi 275 milyon dolardan 142 adet köprü yapılabileceği bildirildi. Yine ödenecek iç ve dış borç faiz ödemesiyle 87 adet Atatürk Barajı, yaklaşık 2.2 milyon adet sosyal konut ya da 5 bin 585 kilometre otoyol yapılabileceği hesaplandı. İç ve dış borç faiz ödemelerinin 2003 yılında 39 milyar 96 milyon dolara yükseldiğine dikkat çekilen araştırmaya göre, borç faizleriyle, her şeyi ile 150 milyon dolar civarında olan dört dörtlük bir üniversiteden yaklaşık 261 adet yapmak mümkün. Borca ödenen faizle 52 bin 125 adet ilköğretim okulu açılabilir, 5 bin 585 kilometre otoyol, İzmir Limanı gibi 39 liman, Atatürk Barajı gibi 87 tane baraj, 977 adet çimento fabrikası kurulabileceği, 391 tane modern hastane, 2 milyon 202 bin 591 adet sosyal konut yapmanın mümkün olacağı da araştırmanın tespitleri içerisinde yer alıyor.
17 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED