AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Saddam'a silahları Rumsfeld satmış

1983'te dönemin ABD Başkanı Reagan adına Saddam'ı ziyaret eden Rumsfeld, görüşmede Amerika'nın enerji ve savunma şirketlerinden Carlyle Group adına Irak'la 5 yıllık bir silah anlaşması yaptı.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in 1983 yılında Irak lideri Saddam Hüseyin'le silah alımı konusunda bir anlaşma yaptığı ortaya çıktı. İddiaya göre, 1983 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan adına Irak lideri Saddam Hüseyin'i ziyaret eden Rumsfeld, görüşmede ABD'nin önde gelen enerji ve savunma şirketlerinden Carlyle Group adına Irak'la 5 yıllık bir silah anlaşması yaptı. ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, İran-Irak savaşında Irak'a silah sağlayan en büyük aracı kişi konumunda oldu ve Saddam Hüseyin'le olan temasını daha sonraki yıllarda da sürdürdü. Körfez Savaşı sonrası Irak'taki yatırımlarını kısa süreli durduran Carlyle Group, savaş sonrasında Ürdünlü silah tüccarlarına kurdurduğu paravan şirketlerle Irak'a silah satışına devam etti ve Rumsfeld bu satışlarda da aktif olarak rol aldı. Bush kabinesinde yer alan ve Carlyle Group'da bir dönem çalışan isimler arasında ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da yer alıyor.

Merkezi Washington'da, Beyaz Saray ile Amerikan Senatosu'nun ortasında olan Carlyle Group, aynı zamanda FBI'ya komşu. Carlyle Group, aynı zamanda ABD'nin önde gelen yatırım şirketlerinden biri. Carlyle Group'un kurucu ortakları arasında Bush ailesi de yer alıyor. Carlyle Group'un en çok yatırım yaptığı alanlardan birisi savunma sanayii.

Carly Group, 160 firmaya hissedar

Carlyle Group 160'tan fazla firmaya hissedar. ABD Ordusu'nun eski komutanlarından General John Shalikashvili, Carlyle Group'un sahip olduğu firmalardan birisinin başkanı. Carlyle Group'un Başkanı Frank Carlucci, Amerikan Savunma eski Bakanı. Aynı zamanda CIA'de üst düzey yöneticilik yapmış olan Frank Carlucci şu sıralarda RAND Corporation'un yönetim kurulunda görevli. Bush'un geçmisteki basın sözcüsü James Baker, Carlyle Group'un üst düzey müşavirlerinden.

Major da Carly Group temsilcisi

ABD'nin en yakın müttefiki İngiltere'nin eski Başbakanı John Major, Carlyle Group'un Avrupa kolunun başkanı. John Major döneminde Başbakan Yardımcılığı yapan Lord Geoffrey Howe, Carlyle Group'un Avrupa yönetim kurulu üyesi. Carlyle Group'un yöneticileri arasında diğer dünya liderleri de yer alıyor. Örneğin Filipin eski Cumhurbaşkanı Fidel Ramos ve Güney Kore eski Başbakanı Park Tae Joon. ABD Dışişleri Bakanı ve eski Genelkurmay Başkanı Colin Powell, 2000 yılında Carlyle Group tarafından sözcü olarak işe alındı. Firmaya sözcülük yapan diğer bir tanınmış isim ise AOL Time Warner'ın Başkanı Steve Chase.

Petrol'ün patronları

Irak'a müdahale hazırladığında kararlı davranan ABD Başkanı Bush ve ekibinin tamamının bir petrol şirketinde görev aldığı ortaya çıktı. Carlyle Group'un en büyük hissedarlarından olan Başkan Bush, Arbusto petrol firmasının kurucularından ve Harken enerji firmasının hissedarı. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de Halliburton enerji firmasının eski CEO'su. Cheney, aynı zamanda Kazakistan petrolleri danışmanlık kurulunun eski üyesi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice de Chevron petrol firmasının eski direktörü.

Unocal Yönetim Kurulu üyelerinden Donald Rice, ABD Hava Kuvvetleri'nin eski sekreteri. Irak'a yönelik operasyonu destekleyen ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissinger, Unocal petrol şirketinin eski danışmanlarından. ABD Ticaret Bakanı Don Evans, Tom Brown isimli dev petrol firmasının CEO'su idi.

Donald Rumsfeld: Alevin Koruyucusu

ABD silah tüccarları tarafından "Alevin Koruyucusu" lakabı ile tanınan ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'den sonra Irak'a yönelik müdahaleyi savunan ikinci şahin konumunda bulunuyor. 1998 yılında dönemin Başkanı Bill Clinton'a mektup yazarak Irak'a askeri harekat yapılmasını isteyen isimlerin başında geliyor. ABD Başkanı Richard Nixon döneminde de Savunma Bakanlığı görevini yürüten Rumsfeld, ABD'nin SSCB politikasında birinci derecede rol oynadı ve SSCB'yi "Şeytan İmparatorluğu" diye tanımlayan ilk kişi oldu.

Rumsfeld, Başkan Bush'un seçimleri kazanmasından sonra tekrar Savunma Bakanlığı koltuğuna oturdu ve Senato'da yaptığı konuşmada ilk işinin "Ulusal Füze Savunma Sistemini" kurmak olacağını söyledi. 1998 yılında hazırladığı bir raporda Kuzey Kore, İran ve Irak'ın ABD'ye yönelik füze saldırısında bulunabileceği iddiasında bulundu.

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, Bush kabinesinin en zengin bakanlarından biri durumunda. ABD Başkan Yardımcısı Cheney gibi özel sökterde yöneticilik ve danışmanlık yapan Rumsfeld'in ilgi alanı enerji şirketleri ile silah sanayii oldu. Allstate, Gulfstream Aerospace, Kellog gibi dünya devi enerji sirketlerinde de hisseleri olan Rumsfeld, ayrıca Gilead Science adlı dev bir teknoloji şirketinde yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Ancak Donald Rumsfeld'in en içli dışlı olduğu şirketlerin başında Carlyle Group yer aldı. Savunma Bakanı olur olmaz ilk askeri ihaleyi Carlyle Group'a veren Rumsfeld'in silah tüccarları arasindaki lakabı "Alevin Koruyucusu." Rumsfeld'in ABD yönetimindeki bir başka lakabı da "Kurt". Rumsfeld'in ekibi ise "Kurtlar Sürüsü" olarak nitelendiriliyor.

  • ALİ SALİ ANKARA



  • 17 Mart 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED