AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Coca Cola'da 'bardak krizi'

The Coca Cola Company'nin Türkiye kolu, son bir yıl içinde gerçekleştirdiği üçüncü "bardaklı kampanya"da da promosyonları Türk tüketicisine zamanında dağıtmayı başaramadı.

Dünya gazlı içecek pazarının lider şirketi The Coca Cola Company, Türkiye'de düzenlediği promosyon kampanyalarında, Atlanta'daki merkezinde geliştirilen ileri pazarlama stratejilerinden yararlanmak yerine daha çok "doğu modeli"yle çalışmayı tercih ediyor. Şirketin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi bölge ülkesindeki üretim ve sevkiyatı idare eden kolu "Coca Cola Avrasya", son bir yıldır düzenlediği üçüncü "bardaklı kampanya"da da tüketiciye dağıtım taahhütlerini yerine getiremedi.

Bardak yerine sertifika

Bugünlerde, ellerinde armağanlı meşrubat kapaklarıyla satış noktalarına giden Coca Cola müşterileri, kazandıkları "Harry Potter ve Sırlar Odası" logosunu taşıyan bardaklar yerine, en erken bir ay sonrasına "dağıtım sertifikası" alabiliyorlar. Şirket, yaşanan sorunların "üretim zincirinde görev alan diğer firmaların yavaşlıklarından kaynaklandığını" savunurken, perakende satış noktalarında ise satıcılarla tüketiciler zamanında teslim edilemeyen bardaklar yüzünden birbirlerine giriyor.

'Çaldığımızı düşünüyorlar'

Konuyla ilgili olarak Yeni Şafak Haber Merkezi'ni arayan çok sayıda meşrubat satıcısı, Coca Cola'nın promosyonların dağıtımındaki bu ciddiyetten uzak tutumu son bir yıldır alışkanlık haline getirdiğini ileri sürerken, özellikle bu tür kampanyalara rağbet eden çocuklar ve gençlerin bardaklarını alamayınca aksaklıktan satıcıları sorumlu tutup kendileriyle tartıştıklarını ifade ettiler. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz İstanbul Rumeli bölgesindeki perakendecilerden S.U., Coca Cola ile müşteri arasında kalmaktan bıktıklarını vurgulayarak, ilginç açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Şişelerdeki etiketlerin arkasını okursanız, armağan bardakların dağıtımının 8 Ocak ile 14 Mart tarihleri arasında tamamlanması gerektiğini görürsünüz. Bunu okuyan talihliler de Coca Cola tarafından gönderilen bardakları bizim çaldığımızı ya da tezgah altında sakladığımızı düşünüyor. Bu gibi suçlamalar benim gibi pek çok satıcıyı sinir hastası yaptı!"

Coca Cola Avrasya, bütün dünyada büyük ilgi gören "Harry Potter" dizisinin geçen yılın ilkbaharında gösterime giren ilk filmi "Harry Potter ve Filozof Taşı"na paralel olarak aynı dönemde bir de "bardak promosyonu" başlatmıştı. Pepsi'ye bir anda büyük fark atan şirket, sıra ödül kazanan meşrubat kapaklarının karşılığında bardakları dağıtmaya geldiğinde ise yurt içi satış ağındaki sürat ve dinamizmin oldukça gerisinde kaldı.

2002 baharında uzun süre bardaklarını almak için bekleyen tüketicilere sonunda armağanları verildi, ancak bu kez de bir çok satış noktasında aslında bambaşka bir promosyona ait olan ürünlerin dağıtıldığı görüldü. Şirketin aylar sonra düzenlediği ikinci kampanyanın armağanı olan "KoreaJapan / World Cup 2002" logolu bardaklar, bütün gayretlerine rağmen "Harry Potter" logolu bardaklara ulaşamayanlara birer "teselli ödülü" olarak sunuldu.

Kaçıncı yanlış

"Harry Potter" romanlarından uyarlanan ikinci film olan "Harry Potter ve Sırlar Odası"nın gösterime girmesinin ardından Coca Cola, tam bir yıl sonra geçtiğimiz ay yeniden benzer temalı bir kampanyaya girişti. Kampanya kapsamındaki şişelerin üzerinde basılı bulunan son ürün dağıtım tarihi ise 14 Mart 2003'dü. Bu tarih armağanların dağıtımı için son gün olmasına karşın, bir çok talihli başvurdukları satış noktalarında henüz bardaklarını alabilmiş değiller.

'Üretimde aksama oldu'

Yeni Şafak'ın konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğu Coca Cola Avrasya Basın ve Halkla İlişkiler departmanından Aslı Sayınsu, hem geçen yıl hem de şu anki son kampanyada bardak dağıtımında bazı aksaklıklar olduğunu kabul ederken, bunun kendilerinden değil promosyonları üreten firmaların yeterince hızlı çalışmamasından kaynaklandığını savundu.

Sayınsu, geçtiğimiz yılki diğer iki kampanyada da benzer dağıtım sorunları yaşandığı hatırlatılıp Coca Cola Avrasya'nın bu tür durumlar için neden daha ciddi bir üretim planlaması yapmadığı kendisine sorulduğunda ise "Olabiliyor böyle şeyler. Bu günlerde dileyen herkese birer sertifika dağıtıyoruz. Müşterilerimiz bu sertifikalarla gelecek ayın başından itibaren satış noktalarına başvurabilirler" şeklinde konuştu. Şirket yetkilisi, kampanyanın reklam mecralarında duyurulan ilk bitim tarihi (14 Mart 2003) ile son ilan edilen tarih (30 Nisan 2003) tarihi arasındaki 47 günlük sürenin tüketicileri aldatmak anlamına gelip gelmediği yönündeki soruya da "Gecikmelerin nedenleri müşterileri ilgilendirmez, müşteri er ya da geç armağanını ister" cevabını verdi.



17 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED