AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Isırgan otu ile daha sağlıklı saçlar

Yüz derisinde olduğu gibi kafa derisinde ve saçlarda, bünye özelliklerine göre değişiklikler sözkonusudur. Kafa derisindeki yağ bezeleri normalin üzerinde yağ üretirse sonuç! Yağlı saçlar. Yüz derisi yağlı olan kişilerin genellikle kafa derileri de yağlı olur. Derinin kendini yenilemesi sonucu oluşan kepek, yağlı kafa derisine sahip olanlarda kafa derisine yapışıp kalır. Bu durumda saçların dip tarafları yağlı, öteki kısımları ise kurudur. Yağ bezelerinin az yağ üretmesi sonucunda kafa derisi kuru olduğu için kepekler uçuşup durur. Bu tür saçlar ise cansız ve kırılgan olur.

Saçlarınız kuru ise; 2 yemek kaşığı susam yağı veya badem yağı ve 3-4 yemek kaşığı nohut unu iyice karıştırılır. Bir miktar sıcak su eklenip lapa haline getirilen karışıma badem yağı ile firiksiyon yapılan saçlara iyice yedirilir ve durulanır.

Saçlarınız yağlı ise; 5 yemek kaşığı ısırgan otu yaprağı (kuru veya taze) yarım litre soğuk suya konulup kaynama derecesine kadar ısıtılır. 15 dk. demlenip süzülür. 2 yumurta sarısı, 1 limonun suyu, 5 damla limon ya da ısırgan otu çayına eklenip iyice çalkalanır. Bu karışım ile saçlar yıkanıp iyice çalkalanır.

Yıkamadan sonraki durulama suları özellikle yağlı ve kepekli saçlar üzerinde mucizeler yaratabilir. Kuru veya kaşıntılı kafa derisi de, bitkisel katkılı durulamalarla veya elma sirkesi ile rahatlatılabilr. Durulamalar yıkamadan sonra uygulanır ve artık saçlar yıkanmaz.

Kadın, erkek herkesin ortak problemi olan saç dökülmesini azaltmanın yolu da bitkilerden geçiyor. Genetik özellikler ve yoğun stresi saymazsak bu reçete ile dökülmeye başlayan saçlarınızı koruyabilirsiniz.

3-4 hafta boyunca her gün, 1 avuç dolusu ısırgan otu kökü 8-10 saat boyunca 2 litre soğuk suda bekletilir. Sonra 3-4 avuç ısırgan otu yaprağı ince ince kıyılarak suya eklenir ve kaynama derecesine kadar ısıtılır. 10 dakika demlenip süzülür. Bu su ile kafa derisi ve saçlar 5 dakika boyunca yıkanıp kafa derisine masaj yapılır. Her yıkamadan önce badem yağı ile yağlanan saçlar daha sonra bu su ile yıkanır. Daha ilk hafta dökülmenin durduğu gözlenebilir. Tedavi sürecinin sonuna doğru diplerden yani saçların çıkmaya başladığı gözlenebilir. Daha sonra bu işlemler 3-4 günde bir saça uygulanırsa saç dökülmesi uzun bir süre önlenmiş olur. Saçlar esneklik, parlaklık kazanarak sağlıklı bir görünüme kavuşur. Bu reçete saç kepeklenmelerine karşı da çok etkilidir.

Eğer saç dipleriniz kaşınıyorsa; 1/4 lt. elma sirkesi kaynama derecesine kadar ısıtılır. İçine 1 avuç ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı eklenip sirke soğuyana dek demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra saç durulanırken bu karışım ile saç diplerine masaj yapılır.

Kuş yuvası

MALZEMELER: Yarım paket çubuk makarna, 200 gr. krema, 1 adet domates, 2 diş sarmısak, 4 dilim pastırma, 150 gr. kaşar peyniri, kekik, tuz, fesleğen.

SOS İÇİN: 1 adet yumurta, 3 kaşık yoğurt.

YAPILIŞI: Makarnayı bol suda haşlayıp süzün. Tencereye azıcık sıvıyağ koyup içine tuz, kekik, fesleğen ekleyip karıştırın. Yoğurdu ve yumurtayı iyice çırpıp karışıma ilave edin. Makarnayı da ekleyip iyice karıştırın. Bir çatal yardımı ile makarnayı çatala dolayıp kuş yuvası şekli oluşturun. Makarna bitene dek bu işleme devam edin. Fırın kabına aldığınız kuş yuvalarının üzerine önce halka kesilmiş domatesleri üzerine pastırma dilimlerini ve en üste rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip 200 derece fırında 15 dakika pişirin.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

• Pazı kavurma • Kuş yuvası • Yoğurt


9 Mayıs 2003
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED