AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Çeşitli sorular...

1- Adını belirtmeyen bir işçi okuyucum, batu0106 e-mail adresiyle, şunları yazmış: Yıllık ücretli izin hakkımı kullanmadığım ve izin ücretimi almadığım halde, işimle ilgili sıkıntı yaşayacağım düşüncesiyle, iznimi kullandığıma dair belge imzaladım. Ancak buna ilişkin iznimi kullanmadığımı ispat edebilecek yazışma vb. belgelerim mevcuttur.

a) İşyerimden ayrılmam halinde bu izin ücretlerini alabilir miyim ?

b) Bu nedenden dolayı iş akdimi tek taraflı fesih ederek kıdem tazminatı talebinde bulunabilir miyim ?

Okuyucumuzun yıllık iznini kullanmaktan vazgeçmesi, yasal olarak mümkün değildir. Ancak yıllık izinle ilgili belgelere imza atarak yıllık ücretli iznini kullandığını iş güvencesi gerekçesiyle belirtmesi de yasal olarak ispatlanabildiği takdirde işveren yönünden bir suç oluşturacaktır.

Ancak okuyucumuz, işverenin bu davranışını hizmet akdini haklı nedenle fesih için gerekçe ittihaz edemez.

Hizmet akdinin devamı müddetince bu iznini kullanmak için imzaladığı belgenin geçersizliği yönünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birimlerine dilekçe verebilir. Ve İş Müfettişi incelemesi sonucunda haklı çıkması veya İş Mahkemesinde açtığı davayı kazanması halinde işverenden sözkonusu yıllık iznini kullandırmasını isteyebilecektir.

Eğer bu nedenle hizmet akdi işverence feshedilirse, iş güvencesi hükümlerinin uygulanması için iş mahkemesinde dava açabilecektir. Eğer hizmet akdi, emeklilik vb bir nedenle sona ererse, 5 yılı geçirmeden kullanmadığı yıllık izin ücretlerini dava yoluyla isteyebilecektir.

* * *

2- Ali SOYDAN : 1989'dan 1991 sonuna kadar Kutlutaş Holding'te çalıştım. Ancak düzenli olarak nema kesintilerinin devlete ödenip ödenmediğini bilmiyorum. Henüz şirkete başvuru da yapmadım. Eğer şirket eksik ödeme yaptıysa nasıl bir yol izlemem gerekir ?

Okuyucumun elinde aylık ücret ödemelerine ilişkin ücret hesap pusulaları veya ücret bordrolarının suretleri varsa, bunlar üzerinde yapılacak bir çalışma, kesintilerin tutarı hakkında bir rakam elde edilmesini sağlayabilecektir.

Mayıs ayı başında başlayan anapara (yani işçiden yapılan kesintilerle işveren ve devlet katkı paylarının toplamı) ödemeleri yapılmaya başlanmıştır.

Okuyucumuz da bu çerçevede tasarrufu teşvik hesap numarasının son rakamına göre Ziraat Bankası'na başvurduğunda, bankaya ödenen anapara ödemesi tutarını öğrenmiş ve aradaki farkı görmüş olacaktır. Bu konuda emsallerinden de yararlanabilir.

Eğer iş mahkemesinde dava ederek işverenin kendisinden kesip de bankaya ödemediği tutarın bulunduğunu ispatlayabiliyorsa, faiziyle birlikte işverenden talep edilmesi mümkündür.

Çünkü bu durumda eksik ödenmiş ücretlerden sözetmek mümkündür.


8 Mayıs 2003
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED