AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Sâz ü söz arasında
bir hayat

Son yüzyıl Türk musıkîsinin en önemli üstadlarından Cinuçen Tanrıkorur'un hatıraları, "Sâz ü Söz Arasında" adıyla Dergah Yayınları tarafından bir kitapta toplandı. Kitap, Tanrıkorur'un hayatı ve düşünceleri eşliğinde, müziğimizin kaynaklarına da önemli bir kapı aralıyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Cinuçen Tanrıkorur'un hatıraları, Dergah Yayınları tarafından "Saz ü Söz Arasında" adlı bir kitapta toplandı. İsmail Kara'nın yayına hazırladığı kitap, Cinuçen Tanrıkorur'un 1997 yaz döneminde Kanada'nın Toronto kentinde, son kanser ameliyatınının nekahet döneminde eşinin ısrarı ile kaleme aldığı, Türkiye'ye döndükten sonra devamını yazdığı ve Dergah Dergisi'nde tefrika edilen hatıralarından oluşuyor. Türk musıkî tarihini de aydınlatacak eser, Tanrıkorur'un yaşam serüvenini anlatan zengin görselliği ile göz dolduruyor. İnce işlenmiş bu yaşam öyküsü, son yüzyıl musıkîsini de tanıma ve anlamlandırma fırsatı veriyor.

    Hatıraların hatırası

    Kitabın sunuş bölümünü oluşturan 'Hatıralarında da Hatırası Var' başlıklı bölümde, Tanrıkorur'un hayatının son evreleri ve kitabın bugüne geliş hikayesi anlatılıyor. 2000 yılı Kurban Bayramı'nda, Mustafa Kara ile birlikte gittikleri bir bayram ziyareti esnasında, Saz ü Söz Arasında'nın şekillenişinin ilk merhalelerini İsmail Kara şöyle anlatıyor: "Ölümcül hastalığın şiddeti arttıkça teselli için söylenecek sözlerin gittikçe azaldığını, çıkışta ağabeyimle birbirimize itiraf ettik. Fakat bu ziyaretin bereketli ve zevkli bir tarafı vardı. Sohbetin ortasında vefalı eşi Barihuda Hanımefendi, elinde kalınca bir zarfla çıkagelmişti: Hatıralar..."

    Aldığı dosyayı gözden geçiren Kara, anlattıkları, akışı ve üslubuna hayran kaldığı yazıları, Tanrıkorur'un da görmesi için, bir an önce yayınlamaya gayret gösterir. Ve ilk olarak 2000 yılı Nisan ayında, Saz ü Söz arasında iki sayfalık metinler olarak tefrika edilmeye başlar.

    Yarına kalacak zengin bir eser

    Grafik tasarımlarını, Ersu Pekin'in üstlendiği nadide belgesel eserde, estetik algının profesyonelliği dikkat çekiyor. Tanrıkorur'un bilgisayara geçip tashih ettiği, Dört Yılda Yedi Okul ile başlayıp, Turgut Özal kısmı ile biten hatıralarının, kitapta da aynı sıralama ile yer almasına özen gösterilmiş. Kimi müsveddeler ise öğrencilerinden Başak İlhan tarafından dizilip, eşi Barihüda Hanım ve İsmail Kara tarafından kontrol ve tashih edilmiş. Kitaba 100 kadar da fotoğraf yerleştirilmiş.Hatıralarının kitaplaştığını göremeden aramızdan ayrılan Tanrıkorur'un, titizliğini ve hassasiyetini bilen İsmail Kara, bu nedenle uzatma işaretlerine dahi sadık kalarak hazırladıkları kitap için, Tanrıkorur yaşasaydı, rızasını alacağını sandığı tercihler yaptığını söylüyor. Bilgi tel: 0 212 520 46 96

    Çimbiçen Bey...

    1938'de Fatih'te dünyaya gelen Tanrıkorur'un ismi aylarca konulmaz. Babası Zaferşan Bey, oğluna kendi isminin Türkçe'deki tam karşılığını koyar; Cinuçen. Bu ilginç isim, ileride çok farklı şekillerde söylenecek, zaman zaman 'Çimbiçen' gibi komik anlamlar da çıkabilecektir. Yüzyılın en büyük musıkîşinaslarından birinin yaşamını incelemek, kitapta geçen benzeri anılara şahitlik etmek, insan ruhunun derinliklerine nüfûz eden musıkîmizi ve dönemi, zengin, latif ve incelikli bir anlatımın, belgeler eşliğindeki sunum lezzetiyle tanıma olanağı sağlıyor.

  •  
    Notaların kanatlarında
    12. ve kere 'şiir yalnızca şiir'
    İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin düzenlediği şiir gecesi 12. yılına ulaştı. Sloganı "Şiir Yalnızca Şiir" olan gece, yine Çemberlitaş Fırat Kültür Merkezi'nde yapılacak. İsmet Özel'in 'Naat'ın da okunacağı geceye; Bahattin Karakoç, Cevat Akkanat, Hüseyin Akın, İbrahim Tenekeci, İsmail Kılıçarslan, Mevlana İdris, Metin Önal Mengüşoğlu, Mürsel Sönmez ve Yusuf Özkan Özburun şiirleri ile katılacak. Program bu akşam saat: 19.30'da başlayacak. siirgecesi@hotmail.com
    Ehl-i Beyt ve Kerbela VCD'leri
    Feyz Prodüksiyon'un Kutlu Doğum Haftası nedeniyle hazırladığı 'Ehlibeytin Fazileti' ile 'Hz. Hüseyin ve Kerbela' isimli belgesel VCD'leri piyesaya çıktı. Hz. Fatıma, Hz. Ali ve Hz. Hasan'ın hayatların-dan kesitler de yer alıyor. Yönetmenliğini Fikret Yiğit'in yaptığı VCD'ler bu akşam saat 19.00'da Kadırga Kültür Merkezi'nde. Nevzat Yalçıntaş, Cevat Akşit, İbrahim Canan, Ramazan Ayvallı, Fermani Altun, A.Sırrı Arvasi ve Kasım Yağcıoğlu'nun da katılacağı bir toplantıyla tanıtılacak.
    Kırklar kendini tazeliyor: 'Yıl 1sayı 1'
    Kırklar dergisi ikinci yayın dönemi başlığıyla ve birkaç ufak değişikle okuyucusunu bu ay bir kez daha selamlıyor. "Yıl bir sayı bir" ifadesi ilen çıkan 27. sayı "iyi öykü, iyi şiir" parolasını devam ettiriyor. Zengin bir şiir ve öykü yelpazesi sunan Kırklar, deneme, eleştiri ve araştırma yazılarına da genişçe yer veriyor. Yazar ve senarist Ayşe Şasa ile yapılan doyurucu bir söyleşinin de yer aldığı dergide İsmail Kara ve Cemil Meriç portreleri de çalışılmış. Bilgi tel: 0 212 295 71 03
    9 Mayıs 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED