AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
2002 harcırahlarımı nasıl alabilirim


Bütçe Kanununda yer alan hükümden dolayı, alamadığım 2002 yılı harcırahlarını nasıl alabilirim?

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Bütçe Kanunlarına son iki yıldır, devlet kadrolarına ilk defa veya yeniden atananlara harcırah verilmeyeceği yönünde hükümler konulmaktadır. Oysaki, Anayasanın 161'nci maddesinde; Bütçe Kanununa, bütçe ile ilgili hükümler dışında hiç bir hüküm konulamayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. Diğer taraftan, devlet kadrolarına 2002 yılı içerisinde 50.040 kişi (38.242 memur, 6.657 işçi, 5.141 sözleşmeli personel) atanmıştır. Bu şekilde ataması yapılan personelden sözleşmeli persenelin ve işçilerin özel mevzuatta hüküm olması nedeniyle (6245 ve 399 sayılı KHK) harcırah alması mümkün değildir. Ancak, memurlar için ise böyle bir durum söz konusu değildir. Memurlardan ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ile bunların aile fertlerine harcırah ödenmeyeceği hükmünün bütçe kanunlarında yer alması nedeniyle bu kişilerden hiçbirisi harcırah alamamıştır.

Ancak, devlet kadrolarına 2002 yılı içerisinde atanan ve harcırah alamayan bir memurun Diyarbakır İdare Mahkemesi nezdinde açmış olduğu davanın, İdare Mahkemesince Anayasa Mahkemesine intikal ettirilmesi üzerine, Yüksek Mahkeme tarafından 2002 yılı Bütçe Kanununda yer alan harcıraha ilişkin hükümler iptal edilmiştir. Burada önemli bir nüans vardır. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümemektedir. Ancak idare mahkemelerinde dava açmış olanlar mahkemenin bu kararından faydalanabilmektedir. Dava açmamış olan kişiler için ise mevzuatımızda "Davalara Müdahil Olma" yolu olarak tanımlanan usul bulunmaktadır. Dolaysıyla, dava açmamış kişiler bu konuya ilişkin olarak açılmış bir davaya müdahil olarak 2002 yılı harcırahını alabilirler. Ancak, müdahil olunabilmesi için idare mahkemeleri nezdinde açılmış olan davaların tarih ve sayısının bilinmesi gereklidir.

Yüksek lisans ve ek ders ücreti

Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü mezunuyum. İktisat alanında yüksek lisans yaptım. 2001 yılında Bitlis'te öğretmen olarak göreve başladım. Yüksek lisans yaptığımdan dolayı ek ders ücretlerimi %25 fazlasıyla almam gerekmez mi?

Ek ders ücretleri 657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesi hükmüne dayanılarak ödenmektedir. Bu maddede "Alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlere" ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödeneceği belirtilmiştir. Ancak, dikkat edildiği takdirde madde hükmü, sadece alanlarında master yapanlara bu hakkı tanımıştır. Siz ise yüksek lisansınızı alanınız dışında bir bölümde tamamladığınızdan ek ders ücretlerinizi %25 fazlasıyla almanız mümkün değildir.

Yıllık izin sürelerinde değişiklik olduğu doğru mu?

657 sayılı Kanunun 102'nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür." hükmü yer almaktadır. Maddede yer alan hizmet kavramından ne anlaşılması gerektiği, Maliye Bakanlığınca 140 Seri Nolu (17.8.1995 tarihli) Tebliğ'de açıklanmıştır. Bu Tebliğ'de, Maliye Bakanlığı yapmış olduğu yorumda sadece kamu kurumlarında geçen hizmet sürelerinin (hangi statüde olursa olsun) yıllık izin süresinin tespitinde değerlendireceğini belirtmişti. Ancak, bu yorumun yer aldığı Tebliğ'in konuya ilişkin hükmü Danıştay Onikinci Dairesince iptal edilmiş ve bu iptal kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca 9.11.2001 tarihinde onanmıştır. Bu iptal kararı üzerine Maliye Bakanlığınca, 154 seri nolu, yeni bir tebliğ yayımlanmıştır. Bu tebliğe göre artık sadece kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri değil, kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurunun kazanılmış hak aylığında değerlendirilen süreler de yıllık izin sürelerinin tespitinde dikkate alınacaktır. Bunu örneklendirmek gerekirse; Memuriyetten önce özel sektörde işçi olarak çalışan, sonra da Teknik Hizmetler sınıfında veya Sağlık hizmetleri sınıfında (657 36/C hükmündeki şartlara uygun olarak) bir kadroya atanan memurun işçilikte geçen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilen süresi yıllık izin süresinin tespitinde değerlendirilecektir. Örneğin 5 yıl kamu hizmeti bulunan ancak, kamu görevinden önce de 8 yıl özel sektörde çalışan bir memurun, özel sektörde geçen 8 yıllık hizmet süresinin _'ü yani 6 yılı kazanılmış hak aylığında değerlendirildiğinden (657/madde 36/C) bu 6 yıllık süre, yıllık izin süresinin tespitinde de değerlendirilecek, dolayısıyla ilgili kişiye 11 yıl (5 yıl kamu+ 6 yıl özel) hizmeti olduğundan 30 gün izin verilmesi gerekecektir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

17 Mayıs 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED