AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
Sitesi olmayana
kız vermiyorlar!

Hiçbir ücret ödemeden web sitesi açmaya ne dersiniz? İlgi alanınızla ilgili bildiklerinizi kendinize saklamayın, tüm dünyayla paylaşın!

İnternet kitlelere ürettikleri bilgi ve birikimlerini geniş kitlelere yayma imkanı sağlıyor. Herkesin uzmanı olduğu ya da ilgi duyduğu alanla ilgili ürettikleri bilgileri internet üzerinden paylaşabilmeleri içinse bir araca yani web sitesine ihtiyaç var. İnternette bir web sitesi açacak imkanı bulamayanların en büyük destekçileri ise ücretsiz web alanı sağlayan siteler. İnternetin Türkiye'de yeni yeni yayılmaya başladığı günlerde genelde yabancı web sitelerinden ücretsiz web alanı alarak siteler yapmak tercih ediliyordu. Bu eğilim yine de azalmış değil. Ancak, 2000'li yıllara gelindiğinde yerli sitelerin de ücretsiz web alanı verdiğini görmeye başladık. Daha önce Geocities, Fortunecity, Xoom gibi yabancı siteleri kullananlar, şimdi KolayWeb, MyNet-MySite gibi yerli servisler kullanmaya başladılar. Siz de belirlediğiniz bir alanı seçip bu alanla ilgili hiç bir ücret ödemeksizin web sitenizi açabilirsiniz. İşte bu yerli servislerden biri olan KolayWeb, üye olan herkese 10 MB e-posta adresi, 20 MB web alanı ve 20 MB veri depolama alanı veriyor. KolayWeb servisiyle, kendi sitesini hiç bir web tasarım bilgisine sahip olmadan "site hazırlama sihirbazı" kullanarak oluşturabiliyorsunuz. Sitenizi oluşturmaki için yapmanız gerekenler sitede anlaşılır bir dille ve adım adım tarif edildiğinden hiç zorlanmacaksınız. Son olarak şunu hatırlatmalıyız; ücretsiz web servisleri ticari kuruluşlar için kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü bu ücretsiz web servislerinin adresi, site açan kişiye özgü bir adres değildir ve hizmetini aldığınız şirketin reklamını ve adres uzantısını (Örn: isminiz.kolayweb.com) taşır.


Dosyalarınızı anahtarlıkta taşıyın

Üzerinde çalıştığınız dosyaları yanınızda taşımak için bu sıralar çok sayıda ürün çıktı. İşte bu ürünlerden biri de Freecom tarafından geliştirilen ve USB bağlantısıyla hem PC, hem de MAC üzerinde kullanılabilen anahtarlık şeklindeki cihaz. Sadece 20 gram ağırlığında olan cihazın 32MB ile 1GB arasında bilgi taşıyabileceğiniz modelleri bulunuyor. Cihazla birlikte Auto Mail, PC Lock ve Secure & Zip ve Magic Disk yazılımları da veriliyor.


Şimdi rağbet "com.tr"ye

İnternette adres tescili konusunda Türkiye'de tek yetkili kurum olan ODTÜ Alan Adı Yönetimi'nin, bugüne kadar "jenerik" oldukları gerekçesiyle tescil etmediği "com.tr" uzantılı adresleri noter huzurunda çekilişle vereceğini duyurması üzerine 31 bin başvuru yapıldı. "Akparti com.tr" adresini tescil ettirmek için 9, "Chp.com.tr" için 8, "Galatasaray.com.tr" 41, "Fenerbahce.com.tr" için 45, "Besiktas.com.tr" için 37 ayrı başvuru yapıldı.


İdeal bir PC satın almak için ipuçları

Satın alacağınız bilgisayardan tam verim alabilmak için bilgisayarınızın her parçasının teknik özelliklerini iyi tespit etmeniz gerekir. Aylık bilgisayar dergisi Byte ideal bir PC satın almak için 50 ipucu veriyor. Bu ipuçlarını kullanarak tam verim alabileceğiniz bir bilgisayar satın alabilir veya bilginiz varsa toplayabilirsiniz. Byte, bu ayki sayısında herkese Mandrake Linux 9.1 CD'si de veriyor.

 
IBM'den hızlı dinozor
IBM, ana çerçeve bilgisayarları ve bağlantılı işleri daha önce dinozor ilan eden Sun Microsystems şirketine inat ürettiği gelmiş geçmiş en güçlü bilgisayara bir dinozor türü olan T-Rex adını vendi. Resmi adı IBM eServer zSeries 990, kod adı T-Rex olan yeni tip ana bilgisayar, büyük işlemgücü gerektiren sektörler için geliştirildi. Müşterilere bu iş için ayrı bir makine almak gerekmeksizin bilgisayar işlemleri kaynaklarına erişim şansı sunan yeni tip ana çerçeve bilgisayar sisteminin fiyatı 1 milyon dolardan başlıyor. IBM'nin 1,200 uzmanın emeği, 1 milyar dolarlık yatırımla dört yılda geliştirdiği z990 ya da diğer adıyla dinozor T-Rex gelecek ay satışa sunulacak.

NET KİTAP
Macromedia Flash MX kaynağından eğitim
Uygulamalı projeler halindeki dersleri sayesinde, kendi öğrenme hızınıza uygun şekilde Flash MX'e hakim olabilmenize yardımcı olan kitap, web siteleri geliştirmeniz için kullanışlı yöntemler sunuyor. Deneyimli yazar ve Flash uzmanı Chrissy Rey tarafından yazılan kitapla birlikte kitapta yer alan uygulamaların yüklü olduğu 2 CD veriliyor. CD'ler hem PC hem de Macintosh ortamında kullanılabiliyor.
Macromedia Flash MX Kaynağından Eğitim, Chrissy Rey, Sistem Yay., 472 s. Fiyatı: 29 milyon TL.
20 Mayıs 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED