AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Eğitimde 3 müjde

1- İlköğretim öğrencilerinin ders kitapları ücretsiz verilecek. 2- Maddi imkanı olmayan 10 bin başarılı öğrenci, özel okullarda ücretsiz okutulacak.
3- Eğitim yatırımı yapanlar, bunu vergiden düşebilecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan, gelecek yıl ilkööğretimdeki tüm öğrencilerin ders kitaplarını devletin ücretsiz olarak vereceğini, imkansızlıklar sebebiyle özel okullarda okuyamayan 10 bin öğrencinin devlet tarafından özel okullarda okutulacağını açıkladı. Erdoğan, eğitime yatırım yapan işadamlarının da, tüm harcamalarını "gider" gösterebileceklerini bildirdi.

Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, halktan aldıkları emaneti tökezlemeden yerine getirme gayreti içinde olduklarını belirterek, "Bu aşamada hatamız olmadığı iddiasında değiliz. Hata yapmamak için muhalefete, toplum kesimlerine ve iletişim organlarına kulaklarımızı tıkamıyoruz" dedi.

Ders kitapları devletten

Hükümetin eğitim alanındaki bazı kararlarını da açıklayan Başbakan Erdoğan, gelecek öğretim yılında ilköğretimdeki tüm öğrencilerin ders kitaplarını devletin ücretsiz olarak vereceğini belirtti. İmkansızlıkları sebebiyle özel okullarda okuyamayan ve kabiliyetlerini değerlendiremeyen "fakir fukara, garip gureba, ihtiyaç sahibi" çocuklara da yeni bir kapı açılacağını kaydeden Erdoğan, 23 Ağustos'ta yapılacak sınavda ilk 10 bin içinde yer alacak öğrencilerin özel okullarda devlet tarafından ücretsiz okutulacağını bildirdi.

"Bu ilk adımdır" diyen Erdoğan, eğitime yatırım yapanların da bu yatırımlarının "tamamını" gider gösterebileceklerini de açıkladı. Erdoğan, okul ve yurtlara yapılacak her tür yardımın da bu kapsamda değerlendirileceğini, deprem nedeniyle okul ve hastane gibi kamu hizmet binalarına yardım yapmak isteyenlerin yardımının da bu kapsamda ele alınacağını bildirdi.

Yeni müjdeler verdi

Kamu kurumlarının elindeki sosyal tesislerin satışa çıkarıldığını, tatil kamplarının da, satılması için Turizm Bakanlığı'na devredildiğini açıklayan Erdoğan çiftçi borçlarının affına ilişkin tasarının Meclis'e sevkedileceğini bildirdi.

Erdoğan, yabancı sermayenin yatırıma teşvik edilmesi için hazırlanan tasarının komisyondan geçtiğini anlatarak, "Bu tasarı ile yerli yatırım hangi mevzuata tabi oluyarsa yabancı yatırımcı da aynı mevzuata tabi olacak" diye konuştu.

Erdoğan, "Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Türkiye iyi yönetilirse, imkanları iyi kullanılırsa çözülemeyecek sorunu yoktur" dedi.

Tatil planınızı erteleyin

AB üyeliğine yönelik çalışmalara da değinen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Kopenhag kriterlerinin tümünü yerine getirmek için yasal ve Anayasal düzenlemeleri Meclis'e getireceğiz. Bunları uygulamada da göstereceğiz. Milletvekillerimiz 1 Temmuz'da tatile çıkma planları yapıyor olabilir. Ama yapacağımız çok iş var. Meclis Temmuz 1'de tatile giremeyecek" dedi.

Erdoğan, bazı milletvekillerinin itiraz etmesi üzerine de "Bir ay tatil yeter yeter" dedi.

Ücretsiz kitap projesinin maliyeti 220 trilyon

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ilköğretim öğrencilerine ücretsiz kitap projesinin devlete ortalama maliyeti 220 trilyon lirayı buluyor. İlköğretimde toplam 11 milyon civarında öğrenci öğrenim görürken, bunun 6 milyonunu kız, 7 milyonunu erkek öğrenciler oluşturuyor. Yeni Şafak'ın araştırmasına göre, 8 yıllık zorunlu eğitimin ilk sınıflarında öğrenci başına ortalama kitap maliyeti birinci, ikinci sınıflar için 11 milyon lira civarında olurken, dört ve beşinci sınıflarda 2003 verilerine göre 18 milyon, altı, yedi ve sekizinci sınıflarda ise 24 milyon lirayı buluyor. İlköğretim öğrencilerine yönelik ücretsiz kitap projesi, devlete 220 trilyon liralık bir yük getirirken, vatandaşın omuzundan da aynı miktarda yük inmiş olacak.

Ücretsiz kitap projesinin maliyeti 220 trilyon
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ilköğretim öğrencilerine ücretsiz kitap projesinin devlete ortalama maliyeti 220 trilyon lirayı buluyor. İlköğretimde toplam 11 milyon civarında öğrenci öğrenim görürken, bunun 6 milyonunu kız, 7 milyonunu erkek öğrenciler oluşturuyor. Yeni Şafak'ın araştırmasına göre, 8 yıllık zorunlu eğitimin ilk sınıflarında öğrenci başına ortalama kitap maliyeti birinci, ikinci sınıflar için 11 milyon lira civarında olurken, dört ve beşinci sınıflarda 2003 verilerine göre 18 milyon, altı, yedi ve sekizinci sınıflarda ise 24 milyon lirayı buluyor. İlköğretim öğrencilerine yönelik ücretsiz kitap projesi, devlete 220 trilyon liralık bir yük getirirken, vatandaşın omuzundan da aynı miktarda yük inmiş olacak.

KIBRIS SORUNU
Cesur adımlar sürdürülecek
Kıbrıs konusunda Türkiye'nin cesur adımlar attığını anlatan Erdoğan, "Kim ne derse desin, Güney Kıbrıs Rum vatandaşlarına Türkiye'ye vizesiz giriş hakkı tanıdık. Bu cesur adımları atmaya devam edeceğiz. Güney Kıbrıs Rum kesimine de çağrıda bulunuyorum. Bu iyiniyet ve özverinin devam etmesi için Rum kesiminin de adım atması gerekiyor" diye konuştu.

IRAK'A YARDIM
5 milyon dolar göndereceğiz
Erdoğan grup toplantısı öncesinde de Meclis'teki "Bağdat'ta Kızılay" sergisinin açılışını yaptı. Irak'a 5 milyon dolar yardım yapılacağını açıklayan Erdoğan, paranın Dışişleri emrine verildiğini bildirdi. Erdoğan, açılış sırasında dil sürçmesi sonucu "Irak" yerine "Yakın komşumuz Kıbrıs'ta bir savaş oldu" dedi.

2. AB SEFERİ
Erdoğan'dan AB'ye markaj
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği için yeni bir atağa başlıyor. Başbakan, Türkiye'nin üyeliği konusunda önemli aşamalardan biri kabul edilen İlerleme Raporu'nun yayınlanmasından önce bir dizi temas ve ziyaretler gerçekleştirmeyi hedefliyor. Erdoğan, bu doğrultuda AB dönem başkanlığını devralacak olan İtalya ve dönem başkanlığını yapmış ve yapacak olan ülkeleri tek tek dolaşacak. Bu kapsamda Başbakan, Temmuz ayında Portekiz ve Avusturya'ya gidecek.

Erdoğan ve Özkök Irak'ı görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün görüşmesinde Irak'ın geleceğinin masaya yatırıldığı öğrenildi. Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve AB Uyum Yasaları'nın yanı sıra Kıbrıs sorununun da ele alındığı görüşmede, ağırlıklı gündem maddesinin Irak'taki gelişmeler ve Türkiye'nin çıkarları olduğu belirtildi. Irak Savaşı sonrasında bölgede Türkiye'nin etkinliğinin masaya yatırıldığı görüşmede Türkiye'nin stratejik, ekonomik ve siyasal çıkarlarının korunması noktasında, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Özkök arasında yaklaşım farkının bulunmadığı belirtildi. Görüşmede Irak'ın şuanki durumuyla birlikte, gelecekteki muhtemel gelişmelerin enine boyuna tartışıldıği öğrenildi. Kuzey Irak'ta meydana gelebilecek otorite boşluğunun oluşturacağı güvenlik meselesinin de Türkiye'nin önem verdiği noktalardan biri olarak ele alındığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan'la Genelkurmay Başkanı Özkök arasındaki görüşme, "Irak'ta ne olursa, ne olur" şeklinde özetlenebilecek çerçevede geliştiği ifade edildi. Türkmlerin durumunun da geniş kapsamlı olarak değerlendirildiği ve "Türkmenlerin çıkarları, Türkiye'nin çıkarlarıdır" denildiği ifade edildi.

Görüşmenin ağırlığı Irak'taki gelişmelerin oluşturduğu kıbrıs ve AB konusuna ise kısaca değinildiği öğrenildi.

 
'Erdoğan, Özal olabilir'
TABA yöneticisi M.Akif Işık, "Toplumsal uzlaşmayı sağlayıp devleti yeniden yapılandırırsa Başbakan Erdoğan da Özal gibi tarihe geçer" dedi.
6. Uyum Paketi Meclis'te
Adalet Bakanı Çiçek, TMK'nın 8 maddesini kaldıran 6. Uyum Paketi'ni perşembe günü Başbakanlık'a göndereceğini açıkladı. Paket, MGK toplantısında görüşülmesinin ardından Meclis'e sevkedilecek.
Yarışı İpek ve Ergin kazandı
Gül: AB fırsatını kaçırmayacağız
Dışişleri Bakanı Gül, AB ile müzakerelere başlama fırsatını kaçırmamak için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.
Keskin: Baykal'ın sağı taklidi, CHP'yi tüketir
Baykal, DP'yi övdü AK Parti'yi eleştirdi
CHP lideri Baykal, hem eski DP'lilere sahip çıktı, hem de CHP'nin sağa kaydığı iddialarını reddetti.
20 bin Kıbrıslı Türk Rum pasaportu istedi
ANAP'ın 20. yılı kutlamaları başladı
ANAP lideri Ali Talip Özdemir, iktidarın, "Turgut Özal'ın kötü bir taklitçisi" olduğunu savundu. ANAP'ın 20. kuruluş yıldönümü dolayısıyla parti genel merkezinde düzenlenen törende konuşan Özdemir, ANAP ve Özal'ın takipçilerinin değil, "taklitçilerinin" olduğunu savunarak, şöyle konuştu: "7 aydır büyük bir güçle iktidar olmalarına rağmen hâlâ bizi birtakım yolsuzluklarla suçlayanlara söylüyorum; Bu parti söylendiği gibi hırsızlıklardan ve yolsuzluklardan dolayı geri kalmamıştır. Bizi yolsuzluklarla ve hırsızlıklarla suçlayanlar bunu şimdiye kadar ispat edemediği gibi bundan sonra da sessiz kalmaya devam ederlerse onları müfteri ilan ederiz. ANAP dimdik ayakta, yüreğiniz yetiyorsa 365 milletvekiliniz var, söylediklerinizi belgeleyin, ibraz edin." 'Genç kurucudan anlamlı hediye AK Parti'nin "en genç" kurucularından ve partinin Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı İsmail Safi, Başbakan Erdoğan'a, Atatürk tarafından kaleme alınan 'Nutuk'un 1927 tarihli orijinal ilk baskısını hediye etti. Erdoğan, bu anlamlı hediyeyi gururla gazetecilere gösterdi ve Safi'ye teşekkür etti.
21 Mayıs 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED