AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Teknisyen, Hangi Halde Üst Öğrenimin Zam ve Tazminatını Alır?

Bir kamu kurumunda teknik hizmetler sınıfında teknisyen olarak görev yapıyorum. Sağlık teknikerliği unvanını kazanacabileceğim bir meslek yüksek okulundan mezun oldum. Teknikerliğin zam ve tazminatından faydalanabilir miyim?

Zam ve tazminatlarla ilgili düzenleme 6/2/2004 tarihli ve 2004/6996 sayılı Kararnamenin eki Karar ile belirlenmiştir. Bu kararnamenin 4'üncü maddesi sorduğunuz soru ile ilgilidir.

Buna göre; 1- Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak özel hizmet tazminatı ödenir.

2- Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir karoya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı özel hizmet tazminatı ödenmeyecektir.

Bu hususları sizin durumunuza uyarlayacak olursak, siz teknik hizmet sınıfında çalışmaktasınız. Bir üst öğrenime ilişkin zam ve tazminatı alabilmeniz için sadece teknik hizmetler sınıfına atanabilecek bir öğrenimi bitirmiş olmanız gerekmektedir. Ancak bitirdiğiniz öğrenim, teknik hizmet sınıfına değil sağlık hizmetleri sınıfına ilişkindir. Bu nedenle, üst öğrenimin zam ve tazminatını alamazsınız.


İl Müdürü Vekiline Cezayı Kim Verir?

Ortak kararla atanan bir il müdürlüğüne vekalet ediyorum. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilecektir. Bu ceza bakanlık il disiplin kurulunda mı yoksa il disiplin kurulunda mı görüşülür?

Disiplin kurulları ve disiplin amirlerine ilişkin cezalar 657 sayılı Kanunun Disiplin başlıklı 7'nci bölümünde açıklanmış, ayrıntılı açıklamalar "Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik"te düzenlenmiştir.

Bu Yönetmeliğin "Kurulların Görev Alanları"nı düzenleyen 8'inci maddesinde; "Başbakanlık ve Bakanlıklar ile bunların bağlı kuruluşlarında görevli memurların kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile ilgili işleri memurların bağlı oldukları kurumların disiplin kurullarınca karara bağlanır. Ancak, bu kurumların illerde görevli memurlarından Bakanlar Kurulu Kararı veya ortak kararla atananlar dışındakilerin aynı disiplin cezası ile ilgili işleri hakkında karar verme yetkisi ilgili İl Disiplin Kuruluna; … aittir…" hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, her ne kadar il müdürlüğüne vekalet olmuş olsa da (ortak kararnameyle yapılan atamalara vekalet Bakan onayı ile yapılmaktadır.) Bakanlık disiplin kurulunda görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz.


İl Dışına Bir Kadroya Vekalet Eden Memurun Zam ve Tazminatı

Bir kamu kurumunda boş bulunan Genel Müdür Yardımcısı görevini vekaleten yürütüyorum. Bu göreve il dışından gelerek bakmaktayım. Vekalet aylığı ile zam ve tazminat almam mümkün müdür?

657 sayılı Kanunun Vekalet, İkinci Görev Aylık ve Ücretleri ile Diğer Ödemeleri düzenleyen 175'inci maddesinde; "Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır. Bu madde oldukça açık olup, geçici görev harcırahı almanız nedeniyle vekalet aylığı almanız mümkün değildir. Ayrıca, bu konuya ilişin olarak daha önce Sayıştay Başkanlığınca verilen örnek bir karar bulunmaktadır. Sayıştay 4. Dairesinin 4.7.2000 tarihli ve 29016 sayılı Kararında; İyidere İlçesi Malmüdürlüğü görevini vekaleten yürüten İkizdere İlçesi Malmüdürlüğü Saymanlık müdür yardımcısına, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 14 ve 42'nci maddelerine göre geçici görev yolluğu ödenirken aynı zamanda vekalet aylığı ödenmesinin, 657 sayılı Kanunun 175'inci maddesini hükümleri karşısında mümkün bulunmadığına karar verilmiştir.

Diğer taraftan, 6/2/2004 Tarihli ve 2004/6996 sayılı Kararnamenin eki kararın 9'uncu maddesine göre zam ve tazminatlarla ilgili olarak farkları alabilirsiniz. Zam ve tazminat farklarını alabilmeniz için, kararnamenin 9'uncu maddesi gereğince vekaletinizin 86'ncı maddesine binaen yapılması ve bu hususun onayda belirtilmiş olması; Vekaletin, Bakanlar Kurulu Kararı veya Müşterek Karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için ilgili Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi; Vekillerin, genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşımaları gerekmektedir. Bu hallerde; vekalet edilen kadro veya görevler için bu Karar uyarınca öngörülen zam ve tazminatların toplam net tutarının, asli kadro veya görevleri karşılığında fiilen aldıkları zam ve tazminatların toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark; 657 sayılı Kanunun 175 inci maddesindeki oranlar dikkate alınmaksızın, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve vekalet görevinin fiilen yapıldığı sürece ödenir.

Zam ve tazminat ödenmesine aylıklara ilişkin hükümlerin uygulanacağı belirtildiğinden vekalet aylığı alamayan bir memura zam ve tazminat farkı ödenmesi hususunda farklı görüşler bulunmakla birlikte memur lehine düşünmenin yerinde olacağını düşünüyoruz.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

31 Temmuz 2004
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED