AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E L E V İ Z Y O N
TRT'nin Alaturka Yarışması 'şarkıcı' değil, 'şarkı' seçiyor

Popstar salgını TRT'ye de sıçradı. Ancak bir farkla ki, Alaturka Yarışması'nda, Popstar ve türevlerinde olduğu gibi şarkıcılar değil, besteler değerlendirilecek. 10 Eylül'de başlayacak yarışmayla ilgili gelişmeleri ve kamera arkası görüntüleri ekrana getirecek olan Alaturka Magazin ise bugünden itibaren her salı yayınlanacak.

  • TELEVİZYON SERVİSİ
    Aylardır başka seçenek bırakmamacasına ekranları kaplayan Popstar salgını sonunda TRT'ye de sıçradı. Son dönemlerin en popüler yapımları olan Popstar ve türevi müzik yarışmalarının televizyon ekranlarında kazandığı büyük reyting başarısı, sonunda TRT'yi de bu tarz bir yarışma düzenlemeye itti. Ancak, Emel Sayın ve Ahmet Özhan'ın birlikte sunacağı Alaturka adlı yarışmanın Popstar türü yarışmalardan farkı da var. Şöyle ki; beste yarışması olan ve bir kişinin en fazla üç besteyle katılabildiği yarışmade eserler TRT sanatçıları tarafından seslendirilecek. Yani, yarışmada Popstar ve türevlerinin aksine kişiler değil, eserler ön plana çıkarılıyor.

    Alaturka ile bir nevi nostalji yapacak olan TRT, bu yarışmayla hem Türk Müziği'nin gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor, hem de bu alanda özel kanallarla rekabeti. Alaturka Yarışması'nın başarılı olup olmayacağı ya da ne derece başarılı olacağı tartışılır ancak, TRT bu alanda da özel kanallardan geri kalmadığını, tıpkı film politikasında son dönemde yaptığı gözle görülür değişiklik gibi, izleyenlere gösteriyor.

    ALATURKA'NIN MAGAZİNİ

    Bugünden itibaren 10 Eylül tarihine kadar her salı "Alaturka Magazin" adı altında, yarışma ile ilgili gelişmelerin, sanatçılarla yapılan röportajların ve finaller sırasında kamera arkasında yaşanan olayların renkli bir dille ekrana getirileceği programın da yayınına start veren TRT, bu yarışmayla Türk müziğini hak ettiği seviyeye yeniden yükseltmeyi hedefliyor. Bu iş oldukça popüler bir yolla yapılıyor olsa da, hedef müziğin kalitesini yükseltmek olunca metodun herhalde bu anlamda pek de önemi kalmıyor.

    FİNALLER YENİ DÖNEMDE

    TRT'nin beste yarışması bilindiği gibi yeni değil. Kurum bünyesinde yıllardır düzenlenen beste yarışmasına cilalı bir tanıtım hazırlayarak sözkonusu yarışmayı milyonlara duyurma amacıyla ortaya çıkarılan Alaturka Yarışması, usta bestekarların yanısıra, bestekarlığa belki de ilk adımlarını atan gençleri de bir araya getirmeyi amaçlıyor. Finalleri 10 Eylül 2004 Cuma gecesi ekranlara gelmeye başlayacak olan Alaturka Beste Yarışması, TRT solistlerinin ve saz sanatçılarının da katılımıyla Bostancı Gösteri Merkezi'nden 13 hafta süreyle yapılacak olan canlı yayınla TRT ekranlarına getirilecek.

    Bir kişinin en fazla 3 eserle katılabildiği yarışmada, 16 eserin katılacağı büyük final ise 3 Aralık'ta ekrana gelecek. Birinci 50, ikinci 35, üçüncü 25 milyar tutarındaki parayla ödüllendirilirken diğer 13 eser ise 10'ar milyar değerindeki mansiyonların sahibi olacak. Ayrıca her hafta TRT sanatçıları ve yorumcular performanslarıyla programa dahil olacak.

    JÜRİ VE HALK ELEYECEK

    Finallerde eserleri, beste sahiplerinin değil de, TRT'nin kadrolu ya da sözleşmeli sanatçılarının seslendirecek olması ise, TRT'nin bu konuda özel kanallardan daha nitelikli bir yayın politikası izleyeceğinin sinyallerini veriyor. Kişileri değil, eserleri ön plana alarak kaliteyi ön planda tutacak olan TRT, eleme işini ise, tıpkı Popstar yarışmalarında olduğu gibi halka bırakıyor. Yarışmanın finallerinde eserlerin elenmesi konusunda oluşturulan jüri ile halk oyları belirleyici olacak. Bakalım TRT, basite kaçmadan, sıkıcı da olmadan bu işten alnının akıyla çıkabilecek mi?
    [23.35/TRT 1]


    FİLMLERDEN SEÇMELER

    Neşeli Günler
    Turşuculukla geçinen mutlu bir ailenin anne ile babası turşunun limonla mı, şalgamla mı daha iyi yapıldığı konusunda anlaşmazlığa düşünce ayrılırlar. Anne ve baba üçer çocuğu yanlarında götürürler. Birbirlerinden habersiz üçü anneyle, üçü de babayla kalan kardeşler yıllar sonra karşılaşırlar ve aileyi yeniden bir araya getirmek için plan yapmaya başlarlar.
    Yön: Orhan Aksoy Oyn: Adile Naşit, Münir Özkul, Şener Şen, Ayşen Gruda, Oya A. (1978/Komedi)
    KANAL 7 / 20.45

    Hayal Arkadaşım
    Küçük Albert'ın yaşamı annesini kaybedince değişir. Üvey teyzesi Harriet'le yaşamak zorunda kalan Albert, New Jersey'e giderken uçakta yeni birisiyle tanışır. Bogus isimli bu hayali arkadaş koca burunlu, konuşkan ve diğerleri tarafından görülmeme gibi bir özelliğe sahiptir. Albert'in hayali bir arkadaşla konuşuyor olması Harriet'i endişelendirmeye başlar.
    (Bogus) Yön: Norman Jewinson Oyn: Gerard Depardieu, Whoopi Goldberg, Haley Joel Osment
    TRT 1 / 20.25

    Uzayan Fasulye-2
    Bir inşaat kazasında açılan mezardan çıkan dev kemikler büyük güçleri ortaya çıkarır. Bu olay köklü bir ailenin son temsilcisi olan Jack'in kuşaklardır genç yaşta ölen atalarının akıbetini araştırmaya başlamasına vesile olacaktır. Kaza sırasında ortaya çıkan kemikleri görmek üzere İngiltere'ye gider. Hayatına giren gizemli bir genç kadın ise gerçeği aramada ona yol gösterecektir.
    (Jack And The Beantalk) Yön: Brian Henson Oyn: Matthew Modine, Vanessa Redgrave, Mia Sara, Darly Hannah, Jon Voight (2001/Fantastik)
    KANAL 7 / 22.30

    Romantik Komedi
    Ortak çalışan iki oyun yazarı, Phoebe ve Jason iş konusunda çok iyi anlaşmalarına rağmen romantik bir ilişkiye girmemiştir. Dokuz yıllık beraberlikleri sırasında zaman zaman birbirlerine ilgi duysalar da, bir türlü bu yakınlığı senkronize etmeyi becerememişler ve hep bir şeylerin eksikliğini hayatlarında yaşamışlardır.
    (Romantic Comedy) Yön: Arthur Hiller Oyn: Dudley Moore, Mary Steenburgen, Ron Leibman, Janet Eilber Yapım Yılı: 1983 Türü: Romantik / Komed
    Cnbc-e / 22.00

    Gerçek Rüyalar
    Doğaüstü güçleri olduğunu keşfeden George, bunalıma girer ve intiharın eşiğine gelir. Psikiyatristi ise, gücünü iyi yönde kullanmasını öğütler. George, rüyasında ne görürse ertesi gün gördükleri gerçekleşmektedir. Ünlü bilimkurgu yazarı U. K. LeGuin'in romanından beyazperdeye uyarlanan filmde yıldız bir kadro yer alıyor
    Orijinal Adı: Lathe of Heaven Yön: Philip Haas Oyn: Lisa Bonet, James Caan (2002/Bilim-Kurgu)
    STAR / 01.30

    TV TEL
    TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212) 451 18 50 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 413 56 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 413 51 11 atv: (212) 354 30 00 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

  •  
    Cem, yine partide ortalığı karıştırıyor
    Patron Kim'de, Cem, Sibel'e sormadan arabasını kırmızıya boyatınca Sibel sinirlenir. Cem'e bir hizmetçi olduğunu sert bir dille söyler. Bu sefer de evin neşesi kaçar. Bu arada Sibel'in şirketinde değişiklik olmuştur. Sibel'i genel müdürlüğe getiren Haluk Bey, işten ayrılmıştır. Sibel, yeni müdürü etkileyebilmek için, evde parti yapar. Ancak Cem yüzünden olaylar karışır.
    [20.30/ATV]

    Böyle olur devlet başkanlarının aşkı
    BBC tarafından hazırlanan ve Can Dündar tarafından seslendirilen belgesel Yüzyılın Aşkları, geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran aşk hikayelerini ekrana getiriyor. Bu hafta, 2. Dünya Savaşı yıllarında Özgür Fransa Hareketi'nin lideri Fransa Devlet Başkanı Charles De Gaulle ve eşi Yvonne De Gaulle'ün yaşadığı büyük aşk ekrana taşınıyor.
    [22.10/CNN TÜRK]

    Adalardan bir yâr gelmesin, siz gidin!
    Yaz ekranında küçük tatiller için izleyenlere seçenek sunan Yakın Yerler adlı programda bugün Heybeliada var. Heves Atasoy'un hazırlayıp sunduğu Yakın Yerler'de, İstanbulluların yazları yoğun ilgi gösterdiği Heybeliada'ya nasıl gidildiği, nelerelerde gezilmesi, nerede yemek yenilmesi ve nerede konaklanması gerektiği ile ilgili bilgiler veriliyor.
    [18.10/NTV]

    Bir fenomenin ismi: Mercan Dede
    Tasavvuf nağmeleriyle techno'yu, Alevi nefesleriyle cazı, rap müziğiyle Latin ritimlerini iç içe geçiren, saçları jöleli, iki kulağı küpeli bir neyzen olan Mercan Dede hakkında çekilen belgesel tekrar ekrana geliyor. Programda son yılların en çok merak edilen müzik adamı müzikal bir belgeselle ekrana getiriliyor.
    [23.05/CNN TÜRK]

    Kadınların fendi, bir kez daha erkekleri yeniyor
    Başrollerinde Pınar Altuğ, Ebru Cündübeyoğlu, Betül Şahin ve Dolunay Soysert'in rol aldığı Omuz Omuza dizisinin bu bölümünde, Firdevs'in yeni hali Mustafa'nın gözlerini kamaştırır. Boşanma kararını gözden geçirmeye karar veren Mustafa'ya en büyük muhalefet Sevilay karşısında yenik düşmekten korkan Kemal'den gelir. Mustafa geçmişin muhasebesini yapmaya koyulurken, Ali de Nisan'la yakınlaşmaya çalışır. Öte yandan Buse Ali'nin peşini bırakmaya niyetli değildir.
    [ 20.30 / KANAL D ]

    Havuş okulda dayak yiyince karete öğrenmeye kalkıyor
    Geçtiğimiz günlerde patlak veren Tamer Karadağlı skandalı sayesinde "Haluk gidecek mi, kalacak mı?" tartışmalarıyla yeniden gündeme oturan Çocuklar Duymasın dizisinde, çocuklar annelerini çok özlemişlerdir. Haluk çaresiz kalınca psikolog Sinan'dan yardım ister. Sinan, bir anne duyarlılığı ile onlara yaklaşması gerektiğini söyler. Ancak bu iş sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Emine yaptıklarından dolayı Hüseyin'e sinirlenir, onu eve almamaya kararlıdır. Bu arada Havuç üst sınıftan bir çocuktan dayak yiyince karate öğrenmeye karar verir.
    [ 21.10 / STAR ]

    Hiçbir Yere Gidemezsin'de gözler Tommy'ye çevriliyor
    Başrolleri Flamingo Yolu dizisinde canlandırdığı senatör karakteriyle tüm dünyada tanınan Mark Harmon ve Rachel Ward'ın paylaştığı ve yaşanmış bir olayı ekrana taşıyan Hiçbir Yere Gidemezsin adlı mini dizinin bu haftaki bölümünde, polis, aniden ortadan kaybolan Anne'i hâlâ bulamamıştır. Tommy'ye ise, DNA örneği vermesi için mahkemeden emir gelir. Evde bulunan kan örneğiyle Anne'nin kan grubunun aynı olması dikkat çeker. Gelen bir ihbar üzerine Tommy'nin işyerinde arama yapan polis, ilginç deliller ele geçirir.
    [ 22.30 / TV 8 ]
    3 Ağustos 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED