AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
'Ney' ritmleriyle Anadolu

Türkiye ve Avrupa'da gerçekleştirdiği gösterileri eleştirmenlerden tam not alan Ney Gösteri Topluluğu, kasım ayında Londra'nın ünlü Sadler's Wells Tiyatrosu'nda İngilizlerin karşısına çıkacak.

  • MUSTAFA KÖKER / LONDRA
    Türk gösteri grubu 'Ney' Kasım ayında ünlü Sadler's Wells Tiyatrosu'nda iki hafta süreyle gösteriler yapmak üzere Londra'ya gelecek. Semadan semaha ve Azeri figürlerin Kafkas danslarına, zeybekten horona kadar geniş bir coğrafyanın folklör ve ritm renkleri yaklaşık 100 kişilik gösteri grubunca İngiliz seyirciye sunulacak. Ney Gösteri Topluluğu'nun Londra programı ile ilk defa Türkiye'den bu boyutta prodüksiyonu olan bir gösteri gerçekleşecek. Daha önce İsviçre'de 9, Avusturya'da 6, Antalya'da 43 ve Aspendos'ta 20 ayrı gösteri yapan Ney grubu, yaklaşık 60 kişilik gösteri topluluğunun yanısıra 17 ülkeden toplam 100 kişilik grubu ile Londra'daki programını gerçekleştirecek.

    Efsaneleşmiş '1001 Gece Masalları'ndaki büyüyü canlandıran bir topluluk olarak dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Ney, her figür ile izleyenlere ayrı bir sembolü hatırlatıyor. Türkiye ve yurtdışı gösterileri büyük ilgi gören ve eleştirmenlerden tam not alan Ney'in programı sadece dans gösterileri ile sınırlı değil. İzleyici sahnede, ışık, figür, ritm, kültürel renkler, folklor ve sufi geleneklerini aynı potada birleştiren bir etkinlik buluyor. Doğu'nun mistik yanını, Anadolu'nun farklı ritmleri ile bütünleştiren Ney grubu, renk, ışık, aksesuar ve gelenekleri, özünden kopmadan ve aslını yitirmeden modern dans ile seyirciye sunuyor. Ünü bütün dünyaya yayılmış olan ve 1995 yılından bu yana 27 ülkede 6 binden fazla gösteri gerçekleştiren "Riverdance" ya da, 1996 yılından bu yana 400 milyon dolar ciro yapan "Lord of the Dance" gibi Ney grubu da Türkiye'den çıktığı yolculuğunu, Avusturya'dan başlayıp İsviçre'den geçerek İngiltere gösterisi ile sürdürüyor. 'Magic You Production'un Ney gösterileri, Şinasi Pala ve Shani Mitchell'in canlı koreografisi ve Belçika'da yaşayan Türk besteci Cihan Sezer Doğu'nun tınıları 'drum'un bass'la harmanlaması ile Doğu ve Batı sentezini gerçekleştiriyor. Ney Gösteri Topluluğu Angel'daki ünlü tiyatro Sadler's Wells'de 9 - 21 Kasım tarihleri arasında sahnede olacak. Dileyenler www.sadlerwells. com adresinden bilgi alabilecekler. Sadler's Wells, Ney'i izleyicilerine Flames of Passion olarak tanıtıyor.

  •  
    İnsan dünyaya ayak basar Aden de dünyanın kitabını
    İlk insanın ayak bastığı toprağın adını kendine isim olarak seçen Aden Yayınları, insan gibi kitabın da aynı kökten geldiğini düşünerek Dünya Klasiklerine ağırlık veriyor
    Kültür sponsorluğu vergi muafiyeti kazandırıyor
    Mehmet Atak'tan açıklama geldi
    Yeni Şafak gazetesinin 17 Haziran 2004 tarihli sayısının kültür sayfasında "Yerli tavrımıza karşılar" başlığıyla yayınlanan habere İstanbul Şehir Tiyatroları'nın stajyer sanatçısı Mehmet Atak'tan açıklama geldi. Atak, Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer'le Şehir Tiyatroları'nda yaşanan sorunların konuşulduğu haberde Tuncer'in, Atak'ın da aralarında bulunduğu isimlerle ilgili açıklamasına itiraz etti. Tuncer sözkonusu haberde "Macit Koper, Mehmet Atak, Aslı Öngören, Tomris İncer ve Oktay Özbir'in Vasıf Öngören'i anma gecesinde sahne almaları için herhangi bir soruşturma açılmadığını, sadece neden haber vermeden gittiklerinin sorulduğunu" söylemişti. Atak gazetemize gönderdiği Şehir Tiyatroları Müdür Vekili Mehmet Acarca imzalı, 27/05/2004 tarihli belge ile, Yönetim Kurulundan izin almadan "Oyun Nasıl Oynanmalı" adlı oyunda görev aldığı için müdürlük makamına 7 gün içinde savunmasını sunmaya davet ediliyor.
    3 Ağustos 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED