AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
Google, 25 milyar dolar değerle borsaya giriyor

İnternetin en hızlı ve kapsamlı arama motoru Google, önümüzdeki aylarda borsaya giriyor. Borsa uzmanları halka arzda Google'ın 25 milyar dolarlık değere ulaşabileceği yorumlarını yapıyor. İşte size sirkte trapez olma hayalinden Google'a uzanan küçük bir öykü!

Google'ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, 1995'te Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisiyken tanıştılar. Buz hokeyi ile ilgilenen ikiliden Moskova doğumlu olan Brin, trapez çalışıyor ve bir sirke katılmayı düşünüyordu. Michigan State Üniversitesi'nde yapay zeka ve bilgisayar konusunda çalışmalar yapan Carl Page adlı bir profesör çocuğu olan Page ile Sovyet rejiminden kaçarak 1979 yılında Moskova'yı terkedip ABD'ye göçen bir ailenin çocuğu olan Brin, birlikte iyi bir arama motorunun nasıl olması gerektiği konusunda doktora tezi üzerinde çalışmaya başladılar. Çalışmalar sırasında Larry'nin okuldaki odası Google'ın veri merkezi, Sergey'in odası da ofise dönüştürüldü.

Yahoo desteklediği Google'a yenildi

İki arkadaş proje başarılı olunca Yahoo'nun yaratıcısı David Filo'nun cesaretlendirmesiyle bir şirket kurdu. 1998'de arkadaşlarından, ailelerinden ve "melek" dedikleri yatırımcılardan topladıkları 1 milyon dolarla Google'ı hayata geçirdiler. 1999'da risk sermayesi şirketleri Kleiner Perkins ve Sequoia Capital, Google'a 25 milyon dolar yatırdı. Yahoo da projeye 10 milyon dolar bağladı. Ancak Yahoo, kuruluşunda destek verdiği Google'a yenik düştü. Google, Yahoo'yu da geçerek en çok kullanılan arama motoru haline geldi. Şirket, Haziran 1999'da, 25 milyon dolar sermayeye sahip olduğunu açıkladı.

25 milyar dolarlık servet

Bu yıl borsaya açılacak olan Google'ın yıllık geliri 1 milyar doların üzerinde. Financial Times'a göre Google'ın halka arzı 16 milyar dolarlık bir değerle gerçekleşebilecek. Bazı borsa uzmanları bu rakamın 25 milyar dolara kadar çıkabileceğini belirtiyorlar. Yakın zamanda halka arz gerçekleştiren yeni ekonominin devlerinden Yahoo 26, Amazon ise 22 milyar dolarlık değer bildirmişti.

Google'da, halen 88 dilde arama yapılabiliyor. Sitenin veritabanında kayıtlı 4 milyar 285 milyon 199 bin 774 sitede günlük ortalama 500 milyon arama gerçekleştiriliyor. Google'ın devasa sistemi, 6 veri merkezinde Linux temelli 15 bin bilgisayardan oluşuyor. Google, otomatik tercüme sistemiyle Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca ve Portekizce web sayfalarını İngilizce'ye çevirerek gösterilebiliyor. Google'ın resim arama bölümünde tasnif önceden edilmiş 250 milyon resim aranabiliyor.

Google adı 'Googol'dan doğdu

'Google', ismi, 'googol' sözcüğünden geliyor. Bu sözcük, 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terim olarak kabul ediliyor. Larry Page ve Sergey Brin'in Googlepelx adlı şirketinde 1000 kişi çalışıyor. Google, 2000 yılında Yahoo! Internet Life dergisi tarafından "İnternetteki En İyi Arama Motoru" seçilirken, Brin ve Page, 2002 yılında Wired dergisi tarafından "Yılın İşadamları" ilan edildi.

Bugün birçok arama motoru ve web sitesi arama hizmetinde Google'ın kayıtlarını esas alıyor. Microsoft 2005'te piyasaya çıkacak olan Longhorn işletim sistemine güçlü bir arama motoru ekleyerek bulunulan program içinde MSN portalini kullanarak arama yapılmasını sağlamayı hedefliyor. Bu da milyonlarca kullanıcının Google'ı terketmesi anlamına geliyor. Bu durum, ICQ anında mesajlaşma yazılımının, kullanıcılarının bir bölümünü Windows'a entegre edilen Messenger'e kaptırmasına benzeyebilir.


Google 'arama' saldırısına uğradı

Arama motoru Google, "arama saldırısı"na uğradı. ABD, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkedeki kullanıcıların Google sitesine girememesine neden olan saldırının MyDoom virüsünün siteye çok sayıda arama talebi göndermesiyle gerçekleştiği açıklandı. Google'la birlikte Altavista, Yahoo ve Lycos arama motorları da benzer yöntemlerle saldırıya uğradı. Daha önde bulaştığı bilgisayarlarda adres deftesindeki e-posta adreslerine kendisini postalayan MyDoom virüsü bu kez arama motorlarında bulduğu e-posta adreslerini kullanıyor.


Mydoom'un kuzeni hızla yayılıyor

İnternet güvenlik şirketi Symantec, 4. kategori olarak nitelenen W32.Mydoom.M@mm virüsünün, yayılmaya başladığını açıkladı. Şirket, en tehlikeli virüsleri 5 kategoride değerlendiriyor. Tüm e-posta adreslerine kendini gönderen virüsün .bat, .cmd, .com, .exe, .pif, .scr, or .zip uzantılı bir de eki bulunuyor. Aynı mesajın içinde .doc, .txt, .htm, or .html uzantılı ikinci bir dosya da bulunabiliyor. Virüs arka kapılar açarak sistemleri hacker saldırılarına açık hale getiriyor.


www.melihbayramdede.com

 
Sadece profesyoneller için
Fuji'nin FinePix S3 Pro adlı dijital fotoğraf makinası 12,3 milyon piksel çözünürlüğü ile dikkat çekici bir ürün. Yatay ve dikey çift deklanşörü, yüksek çözünürlüklü 5 santimlik sıvı kristal ekranı bulunan cihaz, dört adet Ni-MH şarjlı pille çalışıyor. Fotoğrafları bilgisayar aktarmak için, IEEE 1394 (FireWire) ve USB 2.0 arayüzleri kullanan FinePix S3 Pro'da, fotoğrafları kaydetmek için ise xD-Picture kart veya Compact Flash kart II alternatifleri var. Ekim'de Japonya'da 260,000 yenden (2,340 dolar) satışa sunulacak ürünün Türkiye fiyatı ise henüz belirlenmedi.
Cekette telefon ve MP3 çalar
Almanya'da bir firma MP3 formatında müzik çalan ceket üretti. 'MP3Blue' adı verilen ceket, hem bayan hem de baylar tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Üzerine monte edilmiş bir MP3 çalar ve bluetooth teknolojisiyle çalışan bir cep telefonu içeren cekette tüm fonksiyonlar, kollardaki kumanda panelinden kontrol ediliyor. www.mp3blue.de adresinden satışa sunulacak ceketin 128 MB hafızası bulunuyor. Bu ilginç ceketin fiyatı 599 Euro (725 Dolar).
Explorer'da uzaktan kod çalıştırma açığı
Internet Explorer programında risk seviyesi "yüksek-kritik" olarak tanımlanan bir açık bulundu. "Uzaktan kod çalıştırma açığı" olarak tanımlanan sorun için Microsoft bir güncelleme yaması çıkardı. Olympos Security'ye göre yama, bilgisayarda istenmeyen kod çalıştırılması ve servis kullanımı engellemeye (DoS) yol açan üç güvenlik açığını kapatıyor. Güvenlik yamasını indirmek için windowsupdate adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bilgisayarınızı koruyun
PC World dergisi bu ay, "PC'nizi bekleyen tehlike" kapağıyla çıktı. Dergi casus yazılımlar ve bunlardan korunma yolları hakkında detaylı bilgi veriyor. Dergideki diğer konu başlıkları şöyle: Suse Linux Windows XP'den daha mı iyi?, CeBIT Eurasia başlıyor, kablo internette IP değiştirme, yeni çıkan donanım ve yazılım ürünleri, 14 DVD yazıcı mercek altında, Mozilla güvenlik açığını kapatıyor...

pcworld

Access 2003 öğrenin!
Microsoft veritabanlarından biri olan Access'in 2003 versiyonu için onaylanan tek resmi kurs kitabı olan "Adım Adım Microsoft Office Access 2003", Arkadaş Yayınları'ndan çıktı. Kitapta uygulama örnekleri adından da anlaşılacağı gibi "adım adım" anlatılıyor. Kendi kendinize çalışmanız için CD ile uygulama örnekleri ve kitabın e-kitap formatı da veriliyor. 368 sayfalık kitabın fiyatı 17.500.000 TL.
arkadas
3 Ağustos 2004
Salı
 

Melih Bayram Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED