AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Rusya'da çöpçatan acenteler

Toplumdan topluma değişen gelenekler var elbette. Ancak biri var ki hiç değişmiyor. Afrika'nın balta girmemiş ormanında yaşayan genç kızların da aynı hayalle yaşadığına şüphe yok. Her genç kız iyi, sıhhatli ve ömür boyu sürecek bir evlilik yapmak ister.

Ancak bu geleneğin aksini düşünüyor Rus kızları. Onların rüyaları biraz daha uçuk. Onlar için ömür boyu gibi bir izdüşüm sözkonusu değil. Hayat boyu aynı bir eşle ve aynı şartlarla devam etmenin pek keyif verdiği söylenemez onlar için...

Devamlı değişken ve aksiyoner bir hayat sürmenin daha verimli olduğunu ve manadan çok maddi keyfiyetin ön planda olması gerektiğine inanan bir genç nesil yetişiyor Rusya topraklarında.

Kapitalizm ile beraber ciddi bir kültürel deformasyona uğrayan genç neslin yeni izdüşümleri ise, gelenekçilikten çok "svabodney'' diye adlandırdıkları serbest yaşama tarzını benimsedikleri gözden kaçmıyor. Evlilikten çok beraber yaşama tarzını kabullenen genç neslin arasında gayri meşru çocuk doğurmak gibi bir yarışın olması ise manidar.

Bunların ötesinde, özellikle genç Rus kızlarının yabancı bir erkekle beraber yaşama ya da evlenme isteği ise bir hayli revaçta bir konu. Moskovalı bir kızın hayalindeki dünyayı kurmak için birçok fedakarlıktan kaçmadığını gözlemlemek mümkün.

Bu fedakarlıkların başında, teşhircilik ön planda tutuluyor. Bunun dışında beyaz kadın tüccarlarının bile bile pençesine giriyorlar. Kendilerini pazarlamak uğruna gereğini yerine getirmekten çekinmiyorlar.

Bunların dışında son zamanlarda türeyen çöpçatan acentalara başvuran genç kız sayısı da bir hayli kabarık. Aynı zamanda gayri resmi yollarla genelde taşralı kızları yurt dışına pazarlayan ayaklı çöpçatanlar da azımsanmayacak derecede.

Ayrıca özel çöpçatan dergileri ve gazeteler de işin cabası. Kızlar genelde ya internet ya da gazete-dergi yoluyla uluslararası pazarlara sunuluyor.

Rendevu dergisinin son yaptığı istatistiki araştırma ise bir hayli ilginç. 16-30 yaş grubu kızların hayalinde yabancı bir erkekle evlenmek olduğunu tepit etmiş dergi. Aynı dergi genç Rus kızların devamlı evlilikten çok geçici ve evlilik sonucunda maddi bir servet elde etmek istediğine değiniyor.

Bununla beraber yaşlı ve zengin Amerikalıların tercih edildiği öne sürülüyor. Sebep olarak da adamın bir an önce ölmesi ve servetinin kendisine kalması olduğu ifade ediliyor. Anlaşılacağı gibi Rus kızların rüyası her genç kızın rüyası gibi değil...


27 Temmuz 2004
Çarşamba
 
OSMAN SÖNMEZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED