AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
MHP 12 Eylül'ü özledi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şandır'ın generallere mektup göndererek hükümeti uyarmasını istemesi siyasilerin sert tepkisiyle karşılaştı. Mektup, "MHP,12 Eylül'ün tadını unutamadı" şeklinde yorumlandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır'ın 313 generale mektup göndererek "siyasi iktidara uyarı yapması" çağrısında bulunması, gündeme bomba gibi düştü. 12 Eylül İhtilali'nde mağdur olan en büyük kesimlerden birisinin de MHP'nin üzerinde yükseldiği sivil toplum olduğuna dikkat çekilerek, Şandır'ın generallere mektup göndermesinin hiçbir şekilde izah edilemeyeceği belirtildi. Şandır'ın mektubu, "MHP'liler 12 Eylül ihtilalinin tadını unutamadı" şeklinde yorumlara da neden oldu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, mektubun demokrasi ile bağdaşmadığını belirterek, "Siyasi partiler muhalefeti kendileri yapar. İktidarın politikalarını yanlış olarak düşünüyorsa bunu o partiler çıkar, ifade eder. AB'ye girmeye çalıştığımız bir dönemde MHP'nin yaptığını ne ile bağdaştıracağız? Kendilerinin söyleyecek sözü yok mu? MHP, bu davranışı ile varlık sebebini inkar eden ilk muhalefet partisi oldu" dedi.

'Şikayet yeri halktır'

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de MHP'nin iktidarı halka şikayet edecek yüzünün kalmadığını belirterek, "Genel Başkan Yardımcısı, siyasi neticelerini idrak etmeden yaptıysa gaflettir. Bilerek yaptıysa daha da vahimdir. Siyaseten bir muhalefet partisinin kendi misyonunu bu konuda görevli olmayan başka bir kuruma yıkma çabası. Kendilerini yetersiz gördüler herhalde. Siyasilerin şikayet yeri halktır" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise "AB'ye ramak kaldığı bir dönemde bu husus vatanseverlikle bağdaşmaz. Söyleyecek sözü olmayanların, başka yerlerden medet umarak siyaset yapmaları hiç yakışmadı" diye konuştu.

Memnun değiliz ama...

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük de, olayın demokrasiye ters düştüğünü belirterek, "Demokrasilerde hükümet seçimle iş başına gelir. Sivil toplum örgütleri de demokrasilerde önemli bir unsurdur. Bu mektubun hangi maksatla gönderildiğini bilmiyorum. Hükümetin icraatlarından memnun olan da var olmayan da. Biz DYP olarak hükümetin sosyal ve ekonomik gidişatından memnun değiliz. Bu durumda çözüm mercii yine halktır. Siyasi partilerin demokratik kuralların dışında bir çözüme gitmeleri doğru değildir. Demokraside çağrı halka yapılır" dedi.

'Demokrasi dışına çıkılmamalı'

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz da "Bu hareket şık olmamıştır" diyerek, "Bu meseleler demokratik güçlerle tartışılır. Partilerin görevi budur. Tabii generaller bizim değerli parçamız. Ancak böyle bir paylaşım, toplumda yanlış anlaşılabilir. İleride sivil-asker çelişkisi olarak yorumlanabilecek değerlendirmeler hem siviller, hem de askerler açısından yıpratıcıdır" dedi. Bu arada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, "Bu tür bir mektubun yazılıp Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına gönderilmesi, hukuki açıdan herhangi bir sorumluluk doğurmaz" şeklinde açıklamada bulundular.

  • VELİ TOPRAK/ ÖZGÜR AKBAŞ/ASLI A. KARATAŞ

    Generaller mektuba farklı tepkiler verdiler

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır'ın mektubuna generallerden farklı tepkiler geldiği ortaya çıktı. Bazı generallerin Şandır'ın mektubunu zarfını bile açmadan "aynen iade" ettikleri belirtildi. MHP'li bir yönetici, şunları anlattı: "Bazı komutanlar zarfını bile açmamışlar, olduğu gibi iade etmişler. Bazı komutanlar da zarfı açmış, okuduktan sonra olduğu gibi iade etmiş. Ancak bazı komutanlar teşekkür yazısı yazmış."

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA

    'Bu alışkanlıktan artık vazgeçin'

    BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, mektubu "darbe çığırtkanlığı" olarak değerlendirdi. Yazıcıoğlu, "MHP'nin bu çağrıda niyetlerinin askeri göreve çağırmak olmadığını söyleyeseler bile, bu yazının içeriğinden askerleri darbe yapmaya çağrıldığı anlaşılmaktadır" dedi. Yazıcıoğlu, MHP'den ordu ve zinde güçleri göreve çağırma alışkanlığından vazgeçmesini istedi. Yazıcıoğlu, "Siyasi partiler sorunları orduya havale ederek değil, çözüm yolları üreterek yapmalıdır" dedi.

  • BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA

    'İktidarı sadece millet uyarabilir'

    DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, iktidara sadece milletin uyarıda bulunabileceğini kaydetti. Ağar, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: "İktidarın elbette uyarıya ihtiyacı vardır, ancak bu uyarıyı yapacak olan mercii sadece ve sadece millettir. Bu türden mektuplar, AK Parti'ye karşı bir eleştiri değil, olsa olsa bir destek olarak görülebilir. Milletin kazanımlarını geriye çevirecek, demokrasinin kurum ve kurallarını tahrip edecek hiçbir girişim asla kabul edilemez, makul görülemez."

  • Hürriyet'in YAŞ günü haberi



  • 3 Ağustos 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED