T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Şimdi de mezarlık kavgası

Bazı yayın organlarının "Mezarlıkta çekim yapmak için Hahambaşılık'tan izin istenmedi" iddialarını yalanlayan Mahçupyan "İzin almak için İshak Alaton'u bile araya soktuk ama vermediler" dedi.

"Salkım Hanım'ın Taneleri"nde sular durulmuyor. MHP'li Ahmet Çakar, Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ve TRT Genel Müdürü Yücel Yener arasında başlayan, "Gelinine tecavüz eden Hamidiye paşası mı yoksa Osmanlı paşası mı?" tartışmasına şimdi de "mezarlık kavgası" eklendi. Filmin senaristi Etyen Mahçupyan'ın, "Yahudi Cemaati, sinagog ve mezarlıkta çekime izin vermeyince, romandaki Yahudi'yi filmde Ermeni yaptık" açıklamasına karşılık bazı yayın organlarında, Hahambaşılığa böyle bir başvuru olmadığı yönündeki iddialar tartışmaları alevlendirdi.

Resmi başvuru yok iddiası

Mahçupyan'ın bu açıklamasının ardından bazı yayın organları, "Salkım Hanım'ın Taneleri"nin senaristini yalancılıkla suçladı. Hahambaşılığın "Bize başvuru olmadı" açıklamasını sayfalarına taşıyan Milliyet ve Star gazeteleri, Yahudi mezarlığı ve sinagog çekimleri için Hahambaşılığın herkese izin verdiği ve geriye dönük kayıtlarda, bu film için resmi bir başvurunun kesinlikle yapılmadığı iddialarına yer verdi.

Alaton bile araya sokuldu

Bu iddialara karşı gazetemize açıklamada bulunan Etyan Mahçupyan, Hahambaşılık'tan izin almak için birçok Yahudi işadamının devreye sokulduğunu söyledi. Mahçupyan, şu açıklamalarda bulundu: "Hahambaşılık'tan izin almak için filmin yönetmeni Tomris Giritlioğlu uzun bir mücadele verdi. Birçok işadamı araya sokuldu. Bu işadamlarından birisi de İshak Alaton'dur. Sayın Alaton'un, Yahudi Cemaati arasındaki etkinliğini tartışmaya bile gerek yoktur. Alaton'un araya girmesine karşılık izin alamadığımız bir kuruma nasıl yazılı talepte bulunalım. Sözlü olarak 'hayır' cevabı aldıktan sonra niye yazılı bir talepte bulunalım. Milliyet ve Star gazetelerinde ortaya atılmış olan iddialar tamamen asılsızdır"

Çakar: Özür dilensin

Bu arada MHP Milletvekili Ahmet Çakar Musevi cemaatinin Türkiye Cumhuriyeti devletine olan bağlılığını ortaya koyduğunu belirterek, " Bu durum karşısında Karakoyunlu, Yener ve Mahçupyan Türk milletinden özür dilemesi gerekir" dedi.

RTÜK filmi izleyecek

Öte yandan RTÜK, "Salkım Hanım'ın Taneleri" filmi ile ilgili kararını bugün veriyor. RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan rapor bazı kurul üyeleri tarafından yeterli bulunmadığı için film izlenerek karar verilecek.

ALATON: EVET İZİN ALMAK İÇİN DEVREYE GİRDİM

İşadamı İshak Alaton, Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu'nun romanından çekilen "Salkım Hanım'ın Taneleri" filminin yapımında, kendisinden sadece Tomris Giritlioğlu'nun Musevi Cemaati'ni ikna konusunda devreye girmesini istediğini bildirdi . Alaton, "Ben de o zamanki yönetimle temas ettim, telefonla ve şahsen oradaki bir iki söz sahibi insanla temas ettim ve onların cevaplarından anladım ki bu işe çok sıcak bakmıyorlar. 50 yıl geride kalmış bir yarayı tekrar açmanın, kimseye faydalı olmayacağı düşüncesini de ifade ettiklerini hatırlıyorum" dedi. Senaryoda Musevi Mezarlığı yerine Ermeni mezarlığının girdiğini hatırlatan Alaton,"Giritlioğlu senaryoyu kendisi değiştirdi.Benim anladığım kadarıyla Etyen Mahçupyan'ın bu senaryo değişikliği üzerinde herhangi bir tesiri olmadı"` diye konuştu. Alaton, Salkım Hanımın Taneleri kitabı konusunda öncelikle Karakoyunlu`nun kendisi ile temas ettiğini ve bir kitap yazdığını söylediğini hatırlattı. Kitapta hatalar olabileceği düşüncesiyle kendisinden kitabı okumasını rica ettiğini dile getiren Alaton, "Ben de kitabı baştan sona okudum, bazı yanlışlar gördüm, o yanlışlar üzerinde Yılmaz Bey'in dikkatini çektim, onlar düzeltildi" dedi.

 
VAN'DA PEŞ PEŞE İKİ DEPREM
Van, pazar günü meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremin ardından dün de ard arda iki kez sallandı.
Katkı kredisi alacak öğrenciler belirlendi Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (YURTKUR) öğrenim ve katkı kredisi alacak öğrenciler belirlendi. Sonuçlar ve konuyla ilgili açıklamalar, kurumun "www.kyk.gov.tr" adresindeki internet sitesinden öğrenilebilecek. Öğrenciler kendilerinden istenen belgeleri, 4 Ocak 2002 günü mesai saati bitimine kadar noterde tanzim ve tasdik ettirecekleri taahhüt senetleri ile birlikte, bulundukları yerdeki bölge müdürlükleri veya yurt müdürlüklerine teslim edecekler.
Uludağ'da mahsur kalanlar kurtarıldı Uludağ'da radyolink istasyonundaki arızayı gidermeye çalışırken yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kalan 2 teknisyen, jandarma tarafından kurtarıldı. Cemal Ergin (38) ve Tuncay Çiçek (18) adlı elektrik teknisyenleri, radyolink istasyonunda meydana gelen arızayı gidermek için Uludağ Oteller Bölgesi Bakacak mevkiindeki istasyona gittiler. Tipi nedeniyle geri dönemeyen ve istasyonda mahsur kalan teknisyenler, cep telefonu ile yardım istediler. Jandarma tarafından kurtarılıp, oteller bölgesine getirilen Ergin ve Çiçek`in sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

5 Aralık 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED