T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Ayşe teyzenin enflasyonu

Asgari ücretin 122 milyon 186 bin liraya çıktığı bir yılda ekmeğe yüzde 100, tüpgaza yüzde 155, yumurtaya yüzde 150 zam geldi.

DİE'nin yüzde 84.5 olarak açıkladığı Kasım ayında TEFE oranlarının halka yansıması yüzde 100'ün çok üzerinde gerçekleşiyor. Geçen yıl kasım ayında 100 milyon lira ile mutfak ihtayacının önemli bir bölümünü karşılayabilen vatandaş aynı para ile şimdi ürün miktarından fedakarlık yapmak zorunda kalıyor.

Vatandaşın perakende alışveriş yaptığı bakkal ve marketlerde bir yıl içeresinde fiyatlar ortalama yüzde 100 oranında arttı. Asgari ücretin 86 milyon 922 bin liradan 122 milyon 186 bin liraya çıktığı bir yıl içerisinde ekmeğe yüzde 100, tüpgaza yüzde 155, yumurtaya yüzde 150, sıvı yağlara yüzde 193 oranlarında zam geldi.

İTO verileri de doğruluyor

Piyasalardaki fiyat artışını takip eden İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, sıvı yağlardaki artış yüzde 193.8, 12 kilogramlık tüpgazdaki artış yüzde 155.2, çocuk spor giyimindeki artış yüzde 136.9 oldu. İlk 11 ay sonunda fiyatı yüzde 50'nin altında artış gösteren ürün bulunmazken, yüzde 50'nin biraz üzerindeki artışlarla kaset, ayçiçeği çekirdeği, kahve, çocuk mamaları, kuru pastalar, hamur tatlıları, bluz, gömlek ve örgü yünü bu dönemin fiyatı en az artan maddelerini oluşturdu. Bu ürünlerdeki artışlar yüzde 50.1 ile yüzde 57.5 arasında değişiyor.

Fiyatlar son iki ayda tırmandı

Öte yandan fiyat artışlarının son iki ayda daha fazla artış gösterdiği dikkat çekiyor. Ekim ve Kasım aylarındaki fiyat artışlarının yaklaşan kış için yapılan hazırlıklardan kaynaklandığı ifade ediliyor. Ekim ayında perakende fiyatı en fazla artan grupların erkek ve kadın giyimi olduğu gözleniyor. Kasım ayında ise fiyat artışlarının daha çok bakliyat ürünlerinde olduğu ifade ediliyor.

Devletin enflasyon hesabında hortum var

Memur maaşları başta olmak üzere birçok artışta baz alınan Devlet İstatistik Enstitüsü'nün enflasyon rakamları, halkın gerçek enflasyonunu yansıtmıyor. DİE'nin, aylık enflasyon rakamlarının hesaplanmasında kullandığı ürünler, hortum, patinaj zinciri, hortum, ahtapot, flüt, gözlük gibi günlük tüketilmeyen ürünlerden oluşuyor.

DİE'nin son olarak açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte, dokuz aylık enflasyon rakamları yüzde 80'i geçti. İki yıl önce enflasyonu tek haneli rakamları indirmek için IMF ile üç yıllık stand-by anlaşması yapan hükümet, enflasyonu düşürme programı uygulayıp da enflasyonu patlatan hükümet olma rekorunu kırdı.

Ankara Ticaret Odası ATO'nun araştırmasına göre, DİE'nin enflasyon hesaplamasında kullandığı ürünler, halkın günlük olarak tüketmediği ürünlerden oluşuyor.

 
Halk gözden çıkarıldı
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Ecevit`in imzasıyla yayımlanan Tasarruf Genelgesi`ni eleştirdi.
Arjantin'e benzeriz
Enflasyon ve büyüme rakamlarını değerlendiren MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu hükümeti tedbir alınması konusunda uyardı.
'Ya konsolidasyon ya da moratoryum'
Borçların giderek ödenemez hale geldiğini belirten ATO Başkanı Aygün, konsolidasyon ya da moratoryum olacağını söyledi.
Tüzmen: Merkez Bankası para bassın
Enflasyon tahminlerinin tutmadığını ileri süren Kürşat Tüzmen, Merkez Bankası'nın bayram ve yılbaşında para basması önerisinde bulundu.
GÜNEYDOĞU'DA FABRİKALARIN YÜZDE 80'İ KAPALI BULUNUYOR
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa, "Acil Destek Fonu, Türkiye Kalkınma Bankası ve Hazine tarafından verilen kredilerin bölgeye yansımadığını görmekteyiz. D.Bakır, Ş.Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'taki sanayi sektörünün yüzde 80'i kapalı, geriye kalan yüzde 20'lik bölümü de yüzde 25'lik bir kapasite ile çalışmaktadır. Bölgede reel sektör ciddi bir finansman sıkıntısı çekiyor. Yatırımcı ne teminat, ne de ek kredilerle beslenmemektedir. Sorunlar sözlerle, vaatlerle çözülemez" dedi.
5 Aralık 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED