T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

SÜRPRİZ YEMEK

Cumhurbaşkanı Denktaş, Rum lideri Klerides ile görüşmesinin gayet samimi bir havada geçtiğini söyledi. Klerides bu gün KKTC'ye geçecek ve Rauf Denktaş ile akşam yemeği yiyecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides ile samimi bir havada iyi bir görüşmeyaptığını belirterek, Klerides'e, açış konuşmasının ardından birbuçuk safyadan oluşan yazılı bir metin verdiğini ve yeni yüzyüze görüşme sürecinin 15 Ocak'ta başlayacağını bildirdi. Denktaş, düzenlediği toplantıda, görüşmenin sonucunun kendisine göre iyi olduğunu belirtti. Bu arada, Denktaş ile Klerides'in bu gün akşam yemeğinde biraraya geleceği bildirildi.

AB görüşmeleri kilitledi

Cumhurbaşkanı Denktaş, 15 Ocak tarihinin yeni sürecin başlangıcı olacağını, görüşmelerin Kıbrıs'ta yapılmasıyla da New York'a taşınmaktan kurtulduklarını kaydetti. 38 yıl süren görüşmelerin çeşitli safhalardan geçtiğini, ancak bir sonuca ulaşılamadığını anlatan Denktaş, Kıbrıs Türklerinin devletini ilan ettiğini ve Rumların tüm Kıbrıs'ın hükümeti oldukları iddiasını kesinlikle kabul etmediğini vurguladı.

Barış elini Rumlardan uzak tutmadıklarını ve netice alabilmek için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyleyen Denktaş, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'a müdahalesinin görüşme kapısına kilit vurduğunu kaydetti.

Akşam yemeğinde buluşacaklar

Denktaş, görüşmelerin süresiyle ilgili bir tarih belirlenmediğine işaret ederek, AB'nin "Kıbrıs"ın üyeliği için verdiği süreye kadar sorunun çözülürse çözüleceğini belirtti. Bu arada iki lider bu gün birlikte yemek yiyecek. Denktaş'ın daveti üzerine Klerides'in kabul ettiği yemek, bu gün akşam 20.00'de Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenecek. Denktaş, bugün Cumhuriyet meclisi'nde temsil edilen siyasi parti başkan ve temsilcilerine, görüşme ve son siyasi gelişmeler hakkında bilgi verecek.

Öte yandan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Phil Reeker, gelişmeler memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

DÖRT YIL SONRA İLK KEZ GÖRÜŞTÜLER

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın girişimiyle 4 yıl aradan sonra dün Lefkoşe'de ara bölgede biraraya gelen Denktaş ve Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, Ocak 2002'de kapsamlı bir çözüm için masaya oturma kararı aldı. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun da not tutmak amacıyla katıldığı Denktaş-Klerides görüşmesi, yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. De Soto, görüşmeden sonra, liderler adına ortak yazılı bir açıklama okudu. Basın mensuplarına da dağıtılan yazılı açıklamada, şunlar kaydediliyor: "BM Genel Sekreteri, iyiniyet görevi çervesinde iki lideri doğrudan görüşmelere davet eder. Bu görüşmeler Kıbrıs'ta ocak ayının ortalarında, BM gözetimi altında, herhangi bir önkoşul olmadan yapılacak ve tüm konular masaya getirilecek. Kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar görüşmeler iyiniyet çerçevesinde devam edecek. Her konu üzerinde uzlaşılana kadar hiçbir şey üzerinde anlaşılmış değildir."

ANKARA GELİŞMELERDEN MEMNUN

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ile Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides'in görüşmeleri Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından sevindirici bir gelişme olarak nitelendirildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, dün akşam Denktaş ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Bu sürecin Kıbrıs'ta yeni ortaklık anlayışı temelinde, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasını sağlaması yönündeki dileğimizi dile getirmiştir" denildi. Gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını belirten Başbakan Ecevit de, yaptığı açıklamada, "Uzun bir aradan sonra ilk defa Sayın Denktaş ile Sayın Klerides, binlerce kilometre ötelerde değil, kendi memleketlerinde, yüzyüze geliyorlar. Sonuçların olumlu oluşmasını diliyorum" dedi.

 
Mesut Yılmaz Bergama mahkumu
Yargıtay, siyanürle altın çıkarılması davasında dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ile bazı bakanlar ve valinin tazminat ödemesini kararlaştırdı.
İtibarlı hortum
Şubat krizinin fitilini ateşleyen kamu bankalarından Halkbank ve Ziraat'in 'itibar'ları için bir katrilyonluk kaynağı yurtdışında tuttukları belirlendi.
Bir mektup da sen yaz
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri yaşadıkları başörtüsü sorununa destek bulmak için Eyüp Ramazan çadırında stand açtılar. Standda yetkililere hüzün dolu mektuplar yazılıyor.
Özdemir'e protesto
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün bazı gazete TV'lere önceden haber verdiğini belirten basın mensupları, Emniyet Genel Müdürü Kemal Önal ve İstanbul Valisi Erol Çakır'ın, İl Emniyet Müdürü Özdemir'le ortak yapacağı basın toplantısını protesto etti.
Avukatlık ücreti ateş pahası oldu
Bir saatlik sözlü danışma ücreti 50 milyon lira olurken, kira sözleşmesi hazırlanması için avukata 100 milyon lira ödenecek.
ÖZÜRLÜLERE SANATÇI DESTEĞİ
EKONOMİK BESLENME İÇİN NOHUT VE MERCİMEK
OMÜ Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, "nohut ve mercimek, protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir alternatiftir" dedi. Elmacıoğlu yaptığı açıklamada, tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içine mercimek ve nohut katılmasının veya bu yemeklerin mercimek ve nohut yemekleri ile tüketilmesinin, yemeklerin protein değerini artırdığını söyledi. Sebzelerin sağladığı C vitamininin, mercimek ve nohutta bulunan demirin kullanım oranını artırdığını bildiren Elmacıoğlu, "Böylece nohut ve mercimek, özellikle düşük gelirli ailelerin protein ihtiyacanın karşılanmasında önemli bir alternatif oluşturur" dedi.

5 Aralık 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED